Un transportor blindat Piranha 3C al Armatei române s-a scufundat în timp ce încerca să traverseze brațul Borcea al Dunării, în timpul exercițiilor militare Saber Guardian 23.

Blindat Piranha 3 care se scufundaFoto: Captura video Stirile TVR

MApN spune că transportorul a fost recuperat de la o adâncime de 8 metri, după ce s-a scufundat ca urmare a infiltrării apei în interior, dar că niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

Potrivit ministerului, o comisie va cerceta împrejurările în care a avut loc incidentul.

Stirile TVR au publicat imagini vide în care se vede cum blindatul a plutit câţiva metri, s-a înclinat brusc şi a dispărut sub apă.

MApN, despre transportorul blindat scufundat până la 8 metri adâncime: „Echipajul a raportat infiltrarea apei în interior”

„Evenimentul la care se face referire a avut loc sâmbătă, 3 iunie, în jurul orei 9, în raionul de instruire din zona Bordușani, jud. Ialomița, pe timpul unei secvențe de antrenament care a presupus traversarea Brațului Borcea cu mijloace blindate amfibii. În cadrul acestor activități a fost înregistrat un eveniment soldat cu scufundarea și recuperarea ulterioară a unui transportor blindat. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în urma acestui eveniment”, transmite MApN.

Potrivit ministerului, în timpul executării manevrelor de traversare a cursului de apă, echipajul unui transportor blindat de tip Piranha 3C, din înzestrarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a raportat infiltrarea apei în interiorul mașinii de luptă.

„În urma aplicării în regim de urgență a procedurilor standard de salvare și evacuare a personalului, toți membrii echipajului au fost aduși la mal în siguranță. Transportorul s-a scufundat la o distanță de aproximativ 15 m față de mal, la o adâncime de aproximativ 8 m”, spune MApN.

„Ulterior, în data de 4 iunie, mașina de luptă a fost recuperată cu ajutorul unor echipamente de intervenție și evacuare de mare capacitate din dotarea structurilor de sprijin logistic și evacuată către o bază de reparații a Statului Major al Forțelor Terestre”, mai spune ministerul care informează că la această dată „sunt în desfășurare procedurile de evaluare a stării tehnice a transportorului, care a intrat deja în lucrări de întreținere, în vederea repunerii în stare de operativitate”.

„La nivelul Statului Major al Forțelor Terestre a fost constituită o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui eveniment de instruire. De asemenea, în urma formulării concluziilor comisiei de cercetare, vor fi analizate, pe baza datelor colectate, nevoile de ajustare a procedurilor de operare în situații similare, pentru limitarea pe viitor, la maximum posibil, a riscurilor presupuse de executarea în situații reale a procedurilor de forțare a cursurilor de apă”, mai transmite MApN.

Transportorul blindat amfibiu Piranha 3C

Armata română a achiziționat, în tranșe începând din 2007, 31 de transportoare blindate Piranha IIIC cu turelă cu mitralieră 12,7 mm pentru suma de 47 milioane de euro. Ulterior, în 2017, MApN a mai cumpărat 12 „derivate pe șasiu TBT 8x8 PIRANHA III C" pentru alte circa 42 de milioane de euro.

Toate transportoarele Piranha 3C sunt în dotarea Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova, condusă de România.

Piranha 3C este un transportor blindat și amfibiu, care poate transporta până la opt militari și cântărește circa 16 tone. Nivelul de protecție STANAG 4569 este de 3/3a/3b.

Cele 12 de vehicule derivate sunt puncte mobile de comandă, mortiere, tractoare de evacuare-reparații, vehicule de evacuare medicală, vehicule de cercetare CBRN.