​Ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, la parada militară de 1 decembrie, Ziua Națională a României, vor participa anul acesta în București și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și din Republica Moldova, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat marți pe agenda Guvernului.

Parada 1 decembrie 2018Foto: Hotnews

UPDATE (Marți, 22 noiembrie) Guvernul a adoptat acest act normativ.

  • „Participarea acestor detașamente reprezentative, la parada militară națională, reflectă aprofundarea relațiilor de cooperare dintre Armata României și armatele statelor invitate în cadrul unor activități bilaterale, exerciții comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaționale la care au participat în teatrele de operații.”, se arată în nota de fundamentare.

VEZI AICI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

MApN va asigura transportul, cazarea și hrana pentru maxim 600 de militari din armate străine

Pentru formarea blocurilor de paradă, fiecare detașament reprezentativ se constituie, de regulă, dintr-un număr de 30 militari, iar actul normativ prevede că Ministerul Apărării Naționale va asigura, în perioada 26.11-02.12.2022, transportul, cazarea și hrănirea militarilor armatelor străine invitate.

Prin proiectul de act normativ, Guvernul va adopta normativele de cheltuieli necesare participării unui număr de cel mult 600 de persoane din detașamentele acestor armate străine.

Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul armatelor străine sunt următoarele:

  • 1. Cheltuieli zilnice de masă: 105 lei/persoană/zi
  • 2. Cafea, apă minerală, sucuri și gustări: 20 lei/persoană/zi
  • 3. Alte cheltuieli pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul București, efectuarea de fotografii oficiale etc.: 135 lei/persoană

MApn va suporta cheltuili și pentru personalul român însoțitor al detașamentelor armatelor străine în limita a 20 de lei/persoană/zi pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări, și a încă 135 lei/persoană pentru vizitarea obiectivelor turistice din București.

Cazarea, asistența medicală de urgență și transportul personalului străin se vor asigura de către Ministerul Apărării Naționale prin mijloace proprii.

În nota de fundamentare se mai spune că limitele maxime de cheltuieli cuprinse în anexa la proiect au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare.