Forțele Aeriene Române transmit populației un comunicat prin care anunță că aeronave F-16 F-16 Fighting Falcon execută în data de 8 noiembrie zboruri de antrenament la înălțimi mici.

Avioanele F16 ale Fortelor Aeriene Romane deasupra Mării NegreFoto: Fortele Aeriene Romane
  • „Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române execută în data de 8 noiembrie a.c., zboruri de antrenament la înălţimi mici (aproximativ 150-2.000 m înălțime faţă de sol) în sud-estul țării”, transmite Forțele Aeriene.

„Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant și menținerea capacității acționale a Forțelor Aeriene Române”, potrvit instituției.

„Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor actuale”, mai notează comunicatul.

România are 17 avioane F-16 staționate la baza Borcea și cumpără încă 32 din Norvegia

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16, toate dislocate la baza aeriană 86 Borcea, în apropiere de Fetești.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA.

Recent, România a semnat contractul pentru achiziția a încă 32 de avioane F-16 de la Guvernul Norvegian: 388 milioane de euro pentru aeronave, motoare de schimb și suport logistic, cu primele aeronave urmând a ajunge în România chiar din 2023.