Armata rămână a instalat o tabără militară ce include și un radar mobil pentru supravegherea spațiului aerian în comuna Suharău din județul Botoșani, în apropierea de granița cu Ucraina.

Tabără a armatei române cu un radar TPS-77Foto: Fortele Aeriene Romane

„O subunitate din cadrul Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere înzestrată cu radar TPS-77 execută, începând cu data de 16.02.2022, un exerciţiu în zona judeţului Botoşani. La activitate participă aproximativ 20 de militari din cadrul subunităţii”, anunță Forțele Aeriene.

„Exerciţiul este unul de rutină și face parte din planul cu principalele activităţi pentru anul în curs, plan stabilit și aprobat în anul 2021. Exerciții asemănătoare au fost executate anual în acest raion, începând cu 2018”, potrivit Armatei.

RADARELE ROMÂNIEI

România operează încă din 1998 o serie de radare 3D achiziționate de la Lockheed Martin.

Cinci sunt varianta de radar fix (AN/FPS-117) și asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer.

Alte cinci astfel de radare tridimensionale sunt varianta mobilă TPS-77 - achiziționate mai recent de către România - ultimele două chiar din 2018.

TPS-77 acționează pe o raza de 470 de kilometri si pana la altitudinea de 30,5 kilometri, pe frecventa 1215-1400 MHz (D/L).

---

CITEȘTE ȘI: