România va cumpăra 32 de avioane F-16 de la Norvegia, achiziție care va costa 454 de milioane de euro, din care 354 de milioane de euro reprezintă costul aparatelor, iar 100 de milioane de euro reprezintă suportul logistic și echipamentele specifice pentru modernizare pe care le va lua de la guvernul SUA, potrivit unei solicitări MApN adresate Parlamentului.

F16 din dotarea RoAFFoto: Forțele Aeriene Române / Bogdan Aaron PANTILIMON

„Pentru continuarea dotării graduale cu avioane F-16 din excedentul Forțelor Armate ale statelor membre NATO au fost transmise în anul 2019 scrisori de cereri de informații (RFI) către guvernele statelor membre NATO care au în dotare avioane F-16 (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia) privind disponibilitatea pentru a transfera 16-32 de avioane F-16”, se arată în cererea MApN prin care se cere Parlamentului încuviințarea achiziției.

„Singura soluție identificată în prezent ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informații, constă în achiziția de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din: 32 de avioane F-16 în configurație M6.5.2 (superioară configurației celor 17 avioane aflate în înzestrare), echipamente de suport logistic și servicii de instruire”, potrivit MApN.

„Având în vedere compatibiltățile tehnice cu avioanele din prima escadrilă (n.r. 17 avioane F16 A/B modernizate MLU cumpărate de la Portugalia intrate în dotarea escadrilei 53 de la baza aeriană Borcea), avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia și posibilitatea modernizării în țară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al MApN, a hotărât inițierea demersurilor pentru achiziția pachetului de 32 de avioane F16 din excedentul Forțelor aeriene Regale Norvegiene și achiziția de la Guvernul SUA a suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor”, susține MApN.

Modernizarea, lucrărilor de reparații capitale la motoare și de mentenanță a aeronavelor vor fi făcute la Aerostar Bacău.

Fondurile estimate pentru achiziție sunt de circa 454 milioane de euro fără TVA, din care 354 de milioane de euro ar urma să coste achiziția aeronavelor propriu-zise de la Norvegia, iar circa 100 de milioane de euro pentru asigurarea suportului logistic și echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor de la Guvernul SUA.

Ce alte avioane F-16 mai operează România acum și cât au costat

România operează în prezent o escadrilă de 17 avioane F-16 modernizate pe care le-a cumpărat în două tranșe din Portugaia și le-a modernizat cu ajutorul SUA.

Prima tranșă a presupus 12 avioane F-16 pe care le-a modernizat printr-un proces numit MidLife Upgrade (MLU). Ele au fost modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, aducându-le în esența undeva la echiavelentul unor avioane F-16 mult mai moderne (echivalentul block 40 cu unele elemente block 50/52).

Printre elementele cheie ale procesului de upgrade se numără: Motorizare F100-PW-220E – control digital; cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte; două display-uri multifuncționale color; computer modular de misiune; radar de control al focului modernizat; sistem de navigație hibrid; sistem avansat de identificare amic-inamic; sistem de management pentru razboi electronic; sistem de transmitere a datelor Link 16.

Pe lângă acestea, pachetul a inclus și integrarea de altor dispozitive: SniperPod (container extern pentru cercetare și ochire) și JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System - cască cu afișaj electornic) pentru folosirea lor cu rachetele de tip AIM-120C-7 AMRAAM și AIM-9 M și X Sidewinder (la fel, achiziționate de România).

Tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

A doua tranșă a presupus achiziția a alte 5 aeronave F-16 din Portugalia, aeronave trecute și ele prin procesul MLU.

Ulteiror, România a cerut aprobarea Congresului SUA pentru a-și moderniza toate cele 17 aeronave, un proiect parte din programul de 280 de milioane de euro prin care România achiziționase din Portugalia cele cinci aparate.

„Cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X”, transmitea MApN când s-a parafat cumpărarea celor cinci avioane F-16 din Portugalia.