Armata Română a participat recent la exercițiul militar „Green Griffin 21”, organizat în poligonul Klientz din Germania, cu o coloană de transportoare blindate tip TAB B33 „Zimbrul” aparținând Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților. În timpul unui marș pe roți, la intrarea în localitatea Brandenburg, coloana de TAB-uri românești a fost oprită de către poliția rutieră germană.

Un TAB 33 Zimbrul a fost oprit de poliția germanăFoto: Fortele Terestre Romane

„O coloană de transportoare blindate tip TAB B33 „Zimbrul” aparținând Batalionului 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, însoțită de echipaje ale Poliției Militare Germane, pe timpul executării, în cadrul tactic, a unui marș pe roți spre locația de desfășurare a unei etape a exercițiului, la intrarea în localitatea Brandenburg, a fost oprită de către poliția rutieră germană, pentru motivul că un transportor blindat avea scurgeri de material lichid”, a anunțat miercuri Ministerul Apărării.

Un TAB Românesc, oprit de poliția germană pentru că avea „scurgeri de material lichid” / MApN: Apă de ploaie care „a angrenat ușoare reziduuri de natură petrolieră”

„Verificările tehnice efectuate atât la plecare în cursă, cât și după sesizarea primită, au exclus posibilitatea scurgerilor unor lichide de natură petrolieră (combustibil sau ulei). Lichidul scurs pe carosabil a fost identificat ca fiind apă pluvială provenită de la precipitațiile abundente căzute pe timpul desfășurării exercițiului care, în scurgerea normală, a angrenat ușoare reziduuri de natură petrolieră depuse în timp pe circuitul de drenaj al transportoarelor. Aceste scurgeri au fost curățate de către pompierii germani, cu autospeciale destinate acestui scop”, transmite MApN.

Ca măsură suplimentară de precauție, coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roți, tehnica fiind îmbarcată pe trailere și transportată către locul de dispunere din poligon, unde au continuat activitățile prevăzute în planul exercițiului, potrivit comunicatului transmis de Armată.

„În scopul prevenirii unor asemenea incidente, la nivelul Forțelor Terestre s-au dispus măsuri pentru executarea de verificări suplimentare la tehnica militară participantă la misiuni și exerciții”, mai transmite MApN.