Companiile U-TacS şi Aerostar S.A. au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper prin care ar urma să fie produsă în România drona tactică Watchkeeper X, asta dacă Armata Română o va alege în cadrul programului său de circa 277 milioane de dolari. La Bacău a fost prezentat și un model al dronei Watchkeeper X, înarmată inclusiv și cu rachete.

Drona Watchkeeper XFoto: Thales

Info de context:

  • MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.
  • U-TacS, pe de altă parte, a propus României sistemul Watchkeeper X o dronă britanică ce are la bază tocmai platforma Hermes 450 și care, la rându-i, ar urma să fie produsă, cel puțin parțial, în țară. A fost însă dezvoltat și personalizat conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice și e un produs al unui joint-venture între Thales și Elbit.
  • IAI (Isarel Aerospace Industries) propune României drona sa Tactical Heron, un model de UAV pe care IAI vrea să-l și producă în România, dacă va semna un contract cu Armata română.

Companiile U-TacS şi Aerostar S.A. au semnat marți un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Acest consorțiu, care va angrena şi participarea companiilor Thales Systems Romania și Romaero S.A., dar şi a Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România „Elie Carafoli” (INCAS), va sta la baza parteneriatului economic pe care compania britanică U-TacS îl propune României în cadrul programului Watchkeeper și va fi un model de bune practici în industria de apărare din România, potrivit unui comunicat trimis de către companii.

Vezi aici detalii despre modelul de dronă Watchkeeper X:

La evenimentul care a avut loc la sediul Aerostar S.A. din Bacău a fost expus și un model al dronei tactice Watchkeeper. Ca un fapt divers, modelul expus avea sub fiecare aripă montate și câte două machete de rachete, care să ilustreze faptul că drona este capabilă să fie și înarmată.

„Sistemul Watchkeeper a fost dezvoltat conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice. România va putea să beneficieze de infrastructura deja existentă pentru acest sistem de drone tactice, inclusiv de programe de instruire și de faptul că este un sistem integrat NATO. Reprezentanții armatei române sunt oricând bineveniți să vadă Watchkeeper și să se antreneze împreună cu forțele britanice. Știm că soldații românii au văzut drona în acțiune în Afganistan”, a declarat Geraint Lloyd - Director de Dezvoltare și Strategie în cadrul U-TacS.

Potrivit companiei, Watchkeeper X este a doua generație a dronei tactice, interoperabilă NATO și gata de implementare.

„Drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată și personalizată în România și mai multe componente pot fi produse în plan local. Programul include, de asemenea, instruire și suport logistic. Un parteneriat industrial este reciproc avantajos, întrucât România are o industrie de apărare care poate fi valoroasă și pentru programul britanic Watchkeeper. Astfel, România și Marea Britanie vor putea colabora pentru dezvoltarea acestui program în viitor”, a declarat Grigore Filip, Director General Aerostar S.A.

---

Vezi și: