Interviu

Sistemul de rachete cu care România își va apăra coasta Mării Negre împotriva navelor inamice: „E o rachetă foarte manevrabilă și cu un design care o face aproape invizibilă”

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 13 iulie 2021, 9:08 Actualitate | Defense


Racheta NSM de aparare anti-nava
Foto: Raytheon
România va avea în următorii ani un sistem de rachete avansat cu care să-și apere zona de coastă de nave inamice, o capabilitate ce în prezent în mod realist nu există și care ar putea modifica simțitor echilibrul de forțe în Marea Neagră. Pentru acest „sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” România a semnat deja un contract guvern-la-guvern cu Statele Unite și va plăti circa 300 de milioane de dolari, pentru un sistem cu o rachetă catalogată „de generația a cincea”, o rachetă „stealth” care ar putea pune mari probleme unor potențiali adversari.

Info de context:
 • România a semnat deja un acords de tip guvern-la-guvern cu Statele Unite pentru circa 286 milioane de dolari (fără TVA) pentru un sistem realizat de către americanii de la Raytheon și compania norvegiană Kongsberg, un sistem cu patru instalații de lansare rachete antinavă bazat pe racheta „stealth” NSM (Naval Strike Missile).
 • „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” sau SIML „reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă”, conform MApN.
 • Conform MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.
 • În cadrul contractului, compania care va produce sistemul va trebui să realizeze și o cooperare industrială în țară, cu companiile de profil, cel puțin pentru realizarea mentenanței.

---

„Este extrem de dificil ca racheta NSM să fie identificată de un radar”


Într-un interviu acordat HotNews.ro, Mike Elisson, Director în cadrul Raytheon Missiles & Defense și responsabil pe Europa de Est, a vorbit despre sistemul pe care România îl va primi și a dat câteva detalii despre configurația și capabilitățile rachetei care va asigura apărarea litoralului românesc.

„Racheta de apărare anti-navă Naval Strike Missile este o rachetă cu rază lungă de acțiune și precizie excelentă, ce are capacitatea de a găsi și distruge nave inamice aflate la distanțe mai mari de 100 mile nautice, adică aproximativ 185 km”, a spus Ellison.

Potrivit acestuia, racheta NSM evită detectarea de către radarele sau sistemele de apărare inamice pentru că poate zbura la altitudini foarte joase, la nivelul mării, și poate realiza manevre evazive.

„Naval Strike Missile e o rachetă de croazieră anti-navă de ultimă generație, cu o abilitate inegalabilă de a lovi ținte maritime. Vorbim despre o rachetă foarte manevrabilă, cu un design care o face aproape invizibilă, capabilă să zboare foarte aproape de suprafața mării și să acționeze la distanțe de peste 100 mile nautice. În plus, NSM a fost construită și testată pentru a putea să opereze în condiții meteorologice din cele mai diverse, inclusiv în cele întâlnite în apele arctice din jurul Norvegiei”, a declarat Ellison.

„Un mare avantaj al acestei rachete, însă, este faptul că NSM este potrivită și pentru misiuni terestre deoarece se poate adapta terenului, urcând și coborând odată cu acesta. În 2018, ca parte a unui exercițiu militar multi-națiune, racheta a fost testată cu succes într-o configurație ce includea un lansator mobil amplasat pe uscat. Datorită acestui fapt, Naval Strike Missile este extrem de potrivită pentru apărarea de coastă, atât peste mare, cât și pe uscat”, a spus oficialul Raytheon.

---

Dar ce face racheta aproape invizibilă pentru radar, dincolo de design și faptul că zboară foarte jos? Sistemul de ghidare, potrivit reprezentantului Raytheon.

„Datorită sistemului de ghidare cu infraroșu și a construcției inovatoare, este extrem de dificil ca racheta NSM să fie identificată de un radar. Racheta poate zbura la viteze sub-sonice la nivelul mării, ceea ce o face și mai greu de detectat”, a explicat Ellison.

„NSM integrează un sistem de ghidare cu infraroșu căruia îi lipsește o semnătură de radar consistentă, făcând racheta mult mai dificil de detectat de către radarul oricărei ținte. Astfel, acest tip de sistem de ghidare nu apare pe radare decât în ultimele etape ale zborului, ajutând racheta să fie extrem de eficientă în neutralizarea respectivei ținte. NSM a fost proiectată și testată pentru a fi operațională chiar și în cele mai dificile condiții meteorologice”, a detaliat oficialul Raytheon.

Potrivit acestuia, racheta are funcția de recunoaștere autonomă a țintei, are o precizie foarte mare și un focos programabil, care-i permite să penetreze ținta înainte de detonare.

Raytheon explorează constant toate posibilitățile de producție locală, atât pentru elementele acestei rachete, cât și pentru alte programe de apărare


În urmă cu aproape 13 ani, Polonia a achiziționat același sistem de lansatoare mobilă de coastă cu rachete antinavă NSM, iar în urmă cu câteva luni militarii polonezi s-au antrenat la Capu Midia cu militarii români pe acest sistem.

Polonia, însă, a integrat o parte din producția sistemului în cadrul industriei locale. Spre exemplu, camioanele militare pe care sunt instalate lansatoarele și celelalte componente ale sistemului sunt bazate pe șasiuri Jelcz, construite chiar în Polonia.

Întrebat dacă și sistemul românesc va fi instalat pe camioane militare produse în România, cum ar fi camioanele Iveco sau Roman, Mike Ellison nu a dat un răspuns concret, însă a precizat că Rayhteon „explorează constant toate posibilitățile de producție locală, atât pentru elementele acestei rachete, cât și pentru alte programe de apărare” și că firma sa caută „deja oportunități pentru a colabora cu industria locală de apărare”.
---


CITEȘTE ȘI:

Contractul G2G semnat de România pentru sistemul NSM - Ce include


Pe 27 aprilie Ministerul Apărării Naționale a semnat, prin Direcția generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”. Acordul aprobat și de către Parlament are o valoare de 286 de milioane de dolari, fără TVA.

„SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă”, informa MApN.

Conform MApN, derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Totodată, producătorul SIML are obligativitatea de a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria națională de apărare.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea:

- patru instalații mobile de lansare
- platforme de comandă-control-comunicații
- platforme de transport și încărcare-descărcare
- senzori
- suport logistic inițial,
- mentenanță
- echipamente de testare
- echipamente criptografice și cu regim special
- asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă
- echipamente de instruire
- baze de date specifice SIML.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esențială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil, transmite Armata.


CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35936 vizualizari

 • -22 (70 voturi)    
  haraciul (Marţi, 13 iulie 2021, 9:33)

  AES [utilizator]

  mai precis, doar o parte din el :))))
  • -16 (66 voturi)    
   Haraci am platit tot timpul (Marţi, 13 iulie 2021, 10:15)

   fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui AES

   ba la Unguri , ba la Polonezi , ba la Hasburgi , ba la Otomani , ba la Rusi . Iar acum platim la Americani ca asa suntem noi slabi si fara "co.ie".
   • +15 (35 voturi)    
    dacă (Marţi, 13 iulie 2021, 11:05)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui fuscustm1

    s-ar lua cineva după postarea ta ar crede că cine știe ce mare putere militară și economică e România, dar de-ai naibii ce suntem nu vrem noi să-i spargem la ouă pe toți cu armamamentul românesc din dotare, fabricat loco.
    • 0 (12 voturi)    
     Daca (Marţi, 13 iulie 2021, 20:38)

     fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     se citeste cineva postarea mea vede ca am fost slabi de cand suntem pe pamant , doar ne credem buricul targului ... Dar noi suntem ca nuiaua , ne aplecam cum bate vantul...
     • 0 (2 voturi)    
      Fuscus taica, nu stiu de cand existi tu pe pamant (Miercuri, 14 iulie 2021, 23:06)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui fuscustm1

      Si ce nuia ai fost dar Romania ca stat unitar exista doar de sub 150 de ani!
      Conceptul de roman in sensul actual a fost creat de greco-catolicii din scoala ardeleana care inceput pe la 1750.
      Toata zona balcanica ne impartaseste istoria, mai exact zona de conflict intre otomani si Europa, mai tarziu rusii.
      Daca tu consideri ca achizitia unor arme performante ne face nuiele in fata cuiva te invit sa emigrezi la Sevastopol, am auzit ca e viata mult mai misto ca in Timisoara!
   • +11 (29 voturi)    
    Macar... (Marţi, 13 iulie 2021, 11:12)

    Thexy [utilizator] i-a raspuns lui fuscustm1

    ...de data aceasta primim ceva in schimb.
 • -32 (72 voturi)    
  parca aveam o vorba, (Marţi, 13 iulie 2021, 9:49)

  nick1587873340950 [utilizator]

  nu ziii "hop" pina nu treci riul.
  1) A-ti uitat ca rusii detin rachete supersonice ? cum ne vor proteja sistemul de acestea ?
  2) A-ti uitat ca au granita cu noi si terestra si maritima,iar in Crimea e una din cele mai mari baze navale si de submarine ?
  3) A-ti uitat ca sint "preteni" cu chinezii, iar acestia detin DF2 ?
  4) Pentru cine e de fapt articolul ?
  • +38 (58 voturi)    
   :) (Marţi, 13 iulie 2021, 10:03)

   cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   ati* ..sunt*
   trolule
   • +25 (45 voturi)    
    In plus (Marţi, 13 iulie 2021, 10:27)

    turms [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

    A scris Crimea, ziii, analfabeti. Nu stiu pe ce lume trăiesc dar scriu pe aici aberații gen haur.
    • +8 (24 voturi)    
     sunt postaci rusi la datorie... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:37)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui turms

     sunt postaci rusi la datorie... analfabeti complet, traduc ce li se ordona cu google translate.
  • +25 (47 voturi)    
   Exemplu de... (Marţi, 13 iulie 2021, 10:06)

   CptPopa [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Analfabet functional
   • +1 (1 vot)    
    nici macar un Nick name nu stie sa ia (Miercuri, 14 iulie 2021, 23:08)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

    L-a luat pe cel atribuit automat de server. Scade calitatea si la postaci sovietici. Polcovnicul Mazeta e deja istorie!
  • +29 (47 voturi)    
   Pentru tine. (Marţi, 13 iulie 2021, 10:07)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   De ce te mai întrebi? Poate sesizezi diferența SE vorbește de un sistem de apărare(defensiv) ți tu vorbești de sisteme de atac. Ce interes ai să ataci? Nu încapi în propriile granițe?
   • -11 (31 voturi)    
    Racheta defensiva :)))))) (Marţi, 13 iulie 2021, 11:09)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Mi-ai facut ziua.
    • +15 (27 voturi)    
     ti-o fi facut el ziua (Marţi, 13 iulie 2021, 13:15)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     dar in capul tau tot noapte ramane... rachetele sunt si ofensive si defensive. nu toate sunt ICBM.
    • +7 (15 voturi)    
     ce e asa de greu de inteles... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:20)

     FCX [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     rachetele pot fi parte dintr-un sistem defensiv sau ofensiv. Alea ofensive pot avea raza de actiune mai lunga precum alea intercontinentale.
  • +25 (59 voturi)    
   pastreazati vorba pentru tine (Marţi, 13 iulie 2021, 10:09)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   1. rusii sunt pilaf la toate capitolele mentionate de tine caci au tehnologie de pe vremea razboiului rece.Noi suntem tara membra NATO asta inseamna tehnolgie de ultima generatie.!!!
   2.nu au granita cu noi terestra.Noi suntem membri NATO si orice atac asupra oricarui membru NATO duce la activarea articolului 5 si asta ar inseamna ca rusnacii isi vor semna singuri disparitia
   3.Nu au fost niciodata prieteni cu chinezii...deja chinezii au pus ochiul pe mult iubita lor siberie....!!!China sunt la zeci de ani distanta ...inclusiv tehnlogic si militar!!!
   4.Pentru tine ca rusnac clar ca nu e!
   • -12 (28 voturi)    
    de unde stii? (Marţi, 13 iulie 2021, 11:10)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

    toate astea? de la Sienen sau de la instructajul serviciilor? :)))))
    • +1 (13 voturi)    
     Dar tu de unde stii, de la Sputnik? (Marţi, 13 iulie 2021, 18:22)

     Ahha [utilizator] i-a raspuns lui AES

     De-aia nu ti se pare kosher ce spune el, ca acolo la voi pe Sputnik totul e pe dos, adica fals :)
   • -5 (19 voturi)    
    Nota 4 (Marţi, 13 iulie 2021, 11:46)

    kolonelu [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

    Tehnolgie ca tehnologie dar sa avem un pic grija la gramatica, ne bate mai rau decat rusii
   • -4 (14 voturi)    
    Pe bucati (Marţi, 13 iulie 2021, 17:07)

    Popescul [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

    Sa le luam pe bucati:

    1. Rusii sunt atat de pilaf, incat navele USA si UK n-au arborat steagul la Sevastopol. De ce ne inarmam daca Maica este pilaf? Se pare ca totusi Maica nu e chiar pilaf dpdv militar;

    2. Prima parte - corect. A doua parte - bla, bla;

    3. Vad ca pana una, alta chinezii fac afaceri importante cu Maica. Nu stiu cine ti-a bagat in cap prostia asta cu Siberia. Aberezi de fiecare data pe tema asta. De ce crezi ca au rusii cateva mii re rachete nucleare? Ciocul mic si joc de glezne;

    4. Baliverne.
    • -2 (8 voturi)    
     vorbeste cu Maica TA (Miercuri, 14 iulie 2021, 9:25)

     CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

     Sa primim aurul inapoi. Auzi la el "Maica". Aia nu e maica pentru nimeni, aia e mama talharilor, a javrelor si a putorilor, a dezinformatorilor si a trolilor. Tot ce este mai rau vine din MAICA. Tot MAICA ne-a jefuit de 90 de tone de aur, si ne-a furat o parte din teritoriu. Mergi la Maica rusnac obosit si ne lasa pe noi in prostia noastra ca ne-am saturat de binele facut de MAICA prin SOVROMURI si alte binefaceri aduse de "tovarasii" de la rasarit. Prin binefacerile maica-tii am stat 45 de ani in comunism. Cu asa maica mai bine orfan. Nu ti-e rusine de tine rusnacule ?
     • -2 (6 voturi)    
      Rusine? (Miercuri, 14 iulie 2021, 12:53)

      Popescul [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

      Rusine? Pentru ce motive ar trebui sa-mi fie rusine? Cu cuvintele tale.

      Istoria are multe fatete. Asa este, am suferit din pricina rusilor, dar si ei ne pot reprosa ca nu ne-am dus cu flori la Odessa, Cotul Donului, Stalingrad, Caucaz. Va fi un dialog al surzilor.

      Tezaurul? Da, este un subiect interesant. Hai sa vedem ce poate scoate diplomatia Romaniei in chestiunea asta.

      45 de ani de comunism. Am trait prea putini acele vremuri. Prefer sa le consider parte a istoriei nationale. Citesc despre asta pro si contra, insa atat. Pentru mine, istoria isi are locul in manualele de profil, in muzee, in filme, etc. Generatiile tinere de acum n-au nicio vina pentru soarta Europei de acum 75 de ani. Iar impartirea continentului s-a facut si prin concursul a doua puteri occidentale, nu doar prin cuvantul de otel al lui Iosif Stalin.

      Tot ce este mai rau vine de la Maica? Chiar tot? Ceilalti n-au nicio vina? La fel gandeau si nazistii despre evrei. Mai nuanteaza si tu, ca suna ca dr... bizar.
      • +2 (2 voturi)    
       Nu tot ce rau vine de la Maica, doar 90% (Miercuri, 14 iulie 2021, 23:33)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

       Asa cum nu tot ce vine din Europa e benefic, doar 90%. 10 % e garbage, gunoi.
       Dar faptul ca insisti sa numesti Rusia,Maica ma face sa iti spunca o fi Mata( your mother ca nu am diacritice) Pentru noi, astia care vorbim limba romana si ne consideram romani mama e Romania, nu Maica Rusia! Patria mama! e folosita in literatura. jurnalism dar niciodata de romani in conversatii de tipul asta.
       Am trait suficient de mult acele vremuri si stiu suficient de multa istorie ca sa iti spun ca mananci rahat, nici macar turcesc.
       Stii, Popescov , faptul ca ia-ti tras in piept pe aliati cu democratia din Europa de Est in 1945 nu ii face pe ei vinovati ci 99.99% pe Tactu Stalin si Mata Rusia! Contractul prevedea alegeri libere iar alegerile din 1946 au fost libere fix cat alegerile din Crimeea de acum7 ani!
       • 0 (2 voturi)    
        Cred ca exagerezi (Joi, 15 iulie 2021, 9:35)

        Popescul [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        Cred ca exagerezi. "Maica" e doar o formulare prescurtata a expresiei "Maica Rusia", utilizata in anumite cercuri din Rusia. Ma amuza expresia exact cum o face si formularea "X e un monstru sacru al cinematografiei". Ma amuza tocmai pentru ca cele nu au cum sa fie adevarate. Pentru mine maica este mama mea, iar monstru este cel din poveste sau vreun criminal inveterat.

        Sunt roman, deci tin cu Romania pana la capat. Nu am folosit cuvantul "maica" pentru a arata ca tin cumva mai mult cu Rusia, ci doar ca forma de amuzament. Se pare ca n-am avut succes :D
   • -1 (15 voturi)    
    hahaha (Marţi, 13 iulie 2021, 18:08)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui florin4u

    "rusii sunt pilaf la toate capitolele mentionate de tine caci au tehnologie de pe vremea razboiului rece"

    Desii sunt patriot si si tin cu tara asta mai mult decat cu toate din lume combinate la un loc habar nu ai despre ce vorbesti...

    Rusii detin unul dintre cele mai avansate sisteme defensive S400 pe care tocmai l-au vandut Turcilor cu toata opozitia americii.

    Rusii detin PRIMA racheta Hipersonica pe nume Avangard care face doar cateva minutele din Moscova pana in Washington

    https://www.youtube.com/watch?v=tQ112FKfVfM

    Chiar americanii recunosc ca in acest moment aceasta racheta nu au cum sa o opreasca si nu exista sistem defensiv impotriva ei!

    sursa CNN aici:
    https://www.youtube.com/watch?v=j9kbiXVjeMc

    Russia detine racheta subacvatica nucleara Poseidon care merge pe fundul oceanului si iese la suprafata doar la tarmul inamicului...

    Hai sa fim totusi mai realistit si sa ne informam din mai multe surse, zic ;)
    • +1 (3 voturi)    
     Tu nu erai ala care isi petrece sfarsitul de (Miercuri, 14 iulie 2021, 23:37)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

     saptamana cu colegii din generala?
     Al draq de razboinic ai devenit!
     Ai cunostinte largi despre arsenalul Rusiei.
     Poti sa ne dai detalii despre colegii tai din scoala generala ca banuiesc ca asta discutati la bere? Si unde ai absolvit-o? Tiraspol, cumva?
     • 0 (2 voturi)    
      Babeș-Bolyai in Cluj... (Joi, 15 iulie 2021, 1:01)

      Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      n-as zcie ca am cunostinte vaste, mai ma uit si eu la un documentar ceva... sau stiri din surse credibile...

      Spune-mi ca dezinformez sau ca fabulez cu ce am zis mai sus? poti?

      Pot sa-ti dau detalii despre orice si oricine ca nu ma ascund si nu mie frica de NIMENI :)

      Stau in Salaj in Zalau daca te ajuta iti dau si adresa si ne putem vedea la o bere ( fac cinste)
  • +19 (29 voturi)    
   nu a nimeni ca am devenit invulnerabili (Marţi, 13 iulie 2021, 10:14)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   dar faptul ca avem nevoie disperata de capabilitati moderne pentru a contribui si noi cu ceva la apararea tarmului este de necontestat.
   • -8 (24 voturi)    
    corect! :)))) (Marţi, 13 iulie 2021, 11:29)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    Si le luam de la aia plecati cu suturi in dos din fata unor afgani in picioarele goale! :)))) Insa inarmati cu arme rusesti, intr-adevar! :)))))
    • +9 (21 voturi)    
     vorbesti prostii... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:25)

     FCX [utilizator] i-a raspuns lui AES

     adica vrei sa spui ca americanii au plecat cu suturi din fata talibanilor? Cat au fost acolo americanii (vreo 20 de ani), talibanii nu fost la conducere. Daca vor veni este pentru ca putoii ailalti de afgani nu se inteleg de la ciolan. Tot asa a fost si in Vietnam, sudul desi era mai numeros si mai bogat, era mai preocupat cu lupta pentru putere si agoniseala in timp ce aia din nord erau "motivati" de comunisti. Americanii ofera suport si asistenta, dar localnicii de obicei o freaca.
     • -6 (18 voturi)    
      TatiKu, in Afganistan (Marţi, 13 iulie 2021, 15:05)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui FCX

      TatiKu, in Afganistan...americanii au dat-o-n bara cel putin la fel de glorios ca rusii.

      Se stia de cativa ani; era quassi oficiala cand Trump a anuntat retragerea. Tot de cativa ani se stie, spre exemplu, ca in afara de capitala, bazele militare si doua orase importante, afganii impusi de americani NU controlau nimic. Talibanii NU erau in fata dar, in restul tarii, TOATE autoritatile erau mai atente la solicitarile talibanilor decat la cele oficiale.

      Propaganda zice altfel, dar citeste dincolo de titluri, chiar si in romaneste: Unul dintre ele spunea ca "Nu e neaparat necesar ca Talibanii vor prelua controlul...". In traducere libera, expresia spune ca exista o sansa care depaseste 50% ca talibanii sa preia controlul. Chiar acum, cand americanii NU au plecat cu totul. Iti inchipui ce se intampla cand elibereaza toate bazele?
      • +3 (17 voturi)    
       hopa, stati ca a venit profesorul (Marţi, 13 iulie 2021, 16:08)

       gwolf [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       de geopolitica si strategie militara!
       gata, liniste in sala ca ne-a lamurit. plecam mai prosti decat am venit si plecam dupa primele 30 de secunde

       "TatiKu, in Afganistan...americanii au dat-o-n bara cel putin la fel de glorios ca rusii."
       in capul tau a compara razboiul de invazie a fortelor armate (Armata 40) ale unei puteri VECINE de granita cu unul de uzura dus de alta putere din partea fix cealalta a planetei cu infanteria marina si trupe speciale, este totuna iar gloria esecului/castigului sunt comparabile nu?

       Bine mai, McArthur! la mai multe carti barosane!
       Hai da repede pe google si vezi ce mai poti salva din onoare!
      • +3 (13 voturi)    
       hehe (Marţi, 13 iulie 2021, 16:22)

       transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Rusii o dau in bara mereu si la orice, nu pot fi comparati. Rusia putlerista e un stat falit si esuat.
    • -1 (17 voturi)    
     haha ... ce coment de rusnac prost ai dat. (Marţi, 13 iulie 2021, 13:40)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui AES

     haha ... ce coment de rusnac prost ai dat.
    • +2 (14 voturi)    
     pai ce alternativa avem? (Marţi, 13 iulie 2021, 15:58)

     gwolf [utilizator] i-a raspuns lui AES

     altii, coiosi din gura, stau de 6 ani impotenti in fata unor desculti din ucraina aia ravasita.
     si unde mai pui ca mai au si granita langa ei, cel putin americanii se luptau in partea cealalta a planetei deci oarecum e de inteles.

     nu-i asa ca-i distractiv dialogul asta :))))) ?
     • -1 (9 voturi)    
      Mi-e teama (Miercuri, 14 iulie 2021, 0:47)

      Popescul [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

      Mi-e teama că n-ai înțeles substratul războiul civil din Donbass. Rusia n-are ce face Ucraina în sensul anexării întregii țări sau a regiunii Donbass. Da, Crimeea contează din n motive. Atunci când a fost important, Rusia a obținut ce a dorit. Prin Donbass rușii i-au scos pe ucraineni pentru ani buni de pe axa NATO-UE. Ucraina în sine nu e o țintă viabila dpdv economic pentru a fi anexată de Maica. I-ar costa nemeritat de mult s-o aducă la nivelul Rusiei.

      N-am nicio îndoială că pe ruși îi bucură că în Donbass trenează acel război civil. In aceeași cheie trebuie citită insistenta lor cu respectarea Acordului de la Minsk: știu că ucrainenii nu sunt dornici sa negocieze cu secesionistii și în acest fel conflictul rămâne deschis.
      • +3 (3 voturi)    
       Popescov, vorbeste papusa blonda prin tine (Miercuri, 14 iulie 2021, 23:49)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

       O stii tu, aia care a afirmat recent ca asteapta Moldova in CSI.
       Frumosilor si desteptilor, Crimeea s-ar putea sa ramana a voastra pentru 50 de ani dar ati pierdut Ucraina forever. Cu sau fara NATO sau UE ucrainienii sunt in afara sferei vostre de influenta. Aveati contract pe 100 de ani pentru Sevastopol, Marea Neagra nu pleaca din loc, e o mare inchisa si fara important strategica pentru nimeni in afara de voi. De ce trebuia sa faceti asta? Asta e dovada puterii bunicutei? ca poate controla o mare inchisa? Cand competitorul ala mare poate controla 80% din oceanele planetei?
       Patetic!
       • 0 (2 voturi)    
        Mai taie din ele! (Joi, 15 iulie 2021, 9:50)

        Popescul [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

        Mai taie din ele!

        Vezi ca celalalt competitor tocmai se retrage din Afghanistan. N-are iesire la mare, dar cred ca intelegi ideea. De ce am eu senzatia ca pleaca pe usa din dos, aidoma URSS din acelasi Afghanistan?

        Au contraire, Maica avea interes sa-i blocheze Ucrainei intrarea in NATO. Cu orice pret. Daca le blocheaza si accederea in UE, un bonus binevenit pentru rusi. Vorbesti de Ucraina ca si cum era un partener comercial de nadejede. In realitate, le-au facut rusilor o serie de probleme cu gazul, care trebuie sa tranziteze Ucraina. Scaderea dramatica a schimburilor comerciale cu Ucraina, poate fi compensata prin cresterea in oglinda a schimburilor cu China, par exemple. Rusia castiga totusi cateva miliarde de euro pe care nu i le va mai plati Ucrainei pentru tranzitul gazelor odata ce NS2 va deveni functionala. Mark my words, asta se va intampla in viitorul destul de apropiat.

        Nu sunt de acord cu tot ce face Rusia, evident. Afirmatia blondei respective mi s-a parut ridicola, caraghioasa, puerila. Mai firesc mi s-a parut Dodon, care a avut decenta s-o felicite pe Maia Sandu in prime time pentru victoria de la parlamentare.
        • 0 (0 voturi)    
         Aici nu vorbim de Afghanistan (Miercuri, 21 iulie 2021, 17:30)

         AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Popescul

         Vorbim de politica Rusiei in imediata vecinatate.
         In continuare, desi sustii ca esti roman si ca Romania e cea mai importanta pentru tine vad ca doar interesele Rusiei in zona primeaza.
         Nu ma refeream la faptul ca Rusia a pierdut Ucraina economic, ma refeream ca a pierdut-o politic, singurul aliat natural pe care il aveau rusii in Europa s-a dus.
         Da, poate le-a amanat cu ceva ani intrarea in NATO sau UE dar Ucraina e iesita pe veci din spatiul rus.
   • -2 (12 voturi)    
    Corect (Marţi, 13 iulie 2021, 12:05)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    In plus si racheta si pretul sunt decente
  • +21 (35 voturi)    
   Tu ai uitat ceva (Marţi, 13 iulie 2021, 10:20)

   fuscustm1 [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   1)rachetele supersonice nu sunt rachete anti-racheta.
   2)rusi nu au granita terestra cu noi, si nici maritima , intre noi si ei e Ucraina si pe terestru si pe maritim.
   3)chinezii nu sunt prieteni cu nimeni , isi urmaresc doar propriu interes.
   4)articolul e pentru cei ce vor sa il citeasca.
  • +17 (41 voturi)    
   Sovieti-cii (Marţi, 13 iulie 2021, 10:24)

   Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   t-ai p-ot s-a adu-ca tigaile l-or i-n bataia NSM, daca sistemul asta e asa de prost.

   PS: sefii tai de la Lublianka ar trebui sa-ti taie din conservele pe care le primesti pe post de salariu (oricum mai bine probabil decat ruble) la ce gramatica de analfabet stii in romana.
   • -4 (22 voturi)    
    asa ziceau si amerlocii dati afara din Afganistan (Marţi, 13 iulie 2021, 11:14)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

    nu? :))))) stii, aia plecati cu suturi in dos! :))))
    • -5 (9 voturi)    
     Mujicule, pe voi v-au dat afara mujahedinii afgani (Marţi, 13 iulie 2021, 18:53)

     Ahha [utilizator] i-a raspuns lui AES

     cu suturi in dos in anii 80. Voi acuma doar intoarceti pe dos (in stil rusesc propagandistic) contra americanilor ce vi s-a intamplat voua :)) Dar nu-i nici pe departe comparabil, atunci niste afgani primitivi desculti si rupti in fund v-au facut muci mareata armata sovietica doar cu niste prăștii si pietre :)) Acum desi aveti cam acelasi armament ca atunci am vazut totusi o evolutie, soldatii rusi poarta adidasi si tenesi :)))
   • +3 (17 voturi)    
    hahaha... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:41)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

    ce prosti sunt postacii mujici !
  • +21 (37 voturi)    
   Vezi ca ai invatat prost Limba Romana! (Marţi, 13 iulie 2021, 10:28)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Mai invata. Panimaiu?
  • +21 (33 voturi)    
   Draga tovarase (Marţi, 13 iulie 2021, 10:36)

   DurAndrei [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Mentioneaza, te rog, care este granita terestra cu Uniu... pardon, Rusia?
   Sau tu ai luat de bun bancul ala "Cu cine se invecineaza URSS? Cu cine vrea ea!!!"
  • +6 (20 voturi)    
   Sa vedem. (Marţi, 13 iulie 2021, 10:44)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   1) Le au dar alea sunt scumpe si limitate ca numar din acelasi motiv. Sunt mai valoroase pentru alte tinte.
   2) Granita terestra implica Ukraina ca parte a Rusiei, clar trebuie sa scot atlasu din 1970 sa verfic.
   3) Chinezii sunt prietenii tuturor, Intreaba-l pe Nastase.
   4) Pentru a sustine o achizite scumpa si a arata tuturor celor din jur ca au nevoie de aceeasi achizitie. Practic e o reclama.
   • -3 (5 voturi)    
    Tavarisci, mai pastrezi atlasul sovietic din 1970? (Marţi, 13 iulie 2021, 19:01)

    Ahha [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Wow, iata un sovietic adevarat care inca spera la un nou URSS :)) Totusi am sa-ti stric visul: Ucraina va intra in NATO si Crimeea ii va revenii dupa caderea regimului nazist Putler :)). Dar tu poti visa in continuare, Ivane :)
  • +6 (16 voturi)    
   Raspuns 4 (Marţi, 13 iulie 2021, 11:01)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   E pentru cei care vorbesc corect românește, fără ziii, fără a-ți, fără riul (zi, ați, râul)
   Am observat că cei mai patrioți naționale, românii verzi adevărați care cântă “Noi suntem români” au această problemă.
  • +2 (16 voturi)    
   în primul rând (Marţi, 13 iulie 2021, 11:09)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   zicala este ”să nu zici hop până nu sari gardul”, iar tot în primul rând, dacă tot îți tremură chiloții de tablă de frica rușilor, mută-te la ei (Siberia e foarte încăpătoare) și scapi de frică. Ce te faci cu frica de americani sau chiar și de indieni, că și ei au arma nucleară?
  • +4 (16 voturi)    
   Sa le spui... (Marţi, 13 iulie 2021, 11:14)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   ...superiorilor tai ca nu iti meriti banii. Habar nu ai sa scrii corect romaneste si asta atrage atentia. Pașol na turbinca, ciorti!
  • +8 (14 voturi)    
   Granita terestra... (Marţi, 13 iulie 2021, 11:26)

   rsumy_ [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   ... cu rusii?
   Unde?

   Si da, n-am uitat.
   De aia ne inarmam.
  • +3 (13 voturi)    
   corect e "nu zice" (Marţi, 13 iulie 2021, 11:47)

   ccc745 [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Asta spune multe despre tine, nick, sa nu mai vorbesc de ce au remarcat si cei dinainte.
   Troll rusesc
  • +7 (11 voturi)    
   daca citeai articolul... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:15)

   FCX [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   observai probabil ca e o racheta anti-nava (NSM) si nu un sistem anti-racheta gen patriot, etc.
  • +1 (9 voturi)    
   Tocmai! (Marţi, 13 iulie 2021, 16:45)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   De asta ne inarmam si trebuie sa o facem mult mai repede si mai cu spor! Mai ales cu urmatoarele escadrile de avioane F-16 si constructia celor 4 nave militare! Foarte importante mai sunt si sistemele de aparare anti-aeriana cu raza scurta si foarte scurta, care sa completeze Patriot (care este probabil cea mai buna achizitie a noastra!) si elicopterele de atac Ah1z Viper! Dar cu Ciuca, USR-PNL la guvernare, cred ca o sa vedem o accelerare a inzestrarii! Si ar fi si cazul! Pt ca fortele armate au fost luate in ras dpdv al finantarii in anii de dupa revolutie!
 • +26 (44 voturi)    
  Daca vrei pace, pregateste-te de razboi! (Marţi, 13 iulie 2021, 10:07)

  Metec [utilizator]

  Aceasta vorba antica de la vechii romani se verifica si astazi. Cel mai bun mijloc de a tine inamicul departe este sa ai forta militara redutabila si aliati puternici.
 • +19 (49 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 13 iulie 2021, 10:27)

  [anonim]

 • -5 (25 voturi)    
  tichie de margaritar (Marţi, 13 iulie 2021, 10:58)

  tahomir [utilizator]

  Dar macar e greu detectabila.
 • -1 (17 voturi)    
  Fara TVA? (Marţi, 13 iulie 2021, 11:48)

  Ere [utilizator]

  Nu aș vrea să creez polemică, dar în articol se menționează "fără TVA". Nu este o tranzacție efectuată direct de statul Român? Unde este circuitul economic și care sunt agenții comerciali cărora li se aplică această taxă pe valoare adaugată?
 • -3 (25 voturi)    
  Vad ca nimeni n-a remarcat noutatea (Marţi, 13 iulie 2021, 13:20)

  xrogo [utilizator]

  absoluta a sistemului de rachete, de 13 ani Polonia il foloseste, dar ei sunt mai destepti, au integrat industria lor in fabricarea sistemului, si daca tii cont ca americanii nu vand ultimele generatii, putem socoti noutatea sistemului cam de 20 de ani, pentru ca ca noi il vom primi in 2024.
  • -3 (17 voturi)    
   e mult mai bun decat nimic... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:49)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   e mult mai bun decat nimic... iar daca vrei tehnologii noi, trebuie intai sa ti le permiti !
  • 0 (14 voturi)    
   decat sa o remarce ca tine mai bine deloc (Marţi, 13 iulie 2021, 16:21)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   dar macar ai si cateva adevaruri in spusele tale.

   - "de 13 ani Polonia il foloseste" - TAMPENIE cat casa, acum 13 ani au semnat contractul. Bateria este operationala din 2013. stiai tu ceva de 13 dar le-ai incurcat glorios
   - "dar ei sunt mai destepti, au integrat industria lor in fabricarea sistemului" - DA, asa este sunt mai destepti, asta e clar. Se spune ca si la noi Aerostar se va ocupa de asa ceva.
   - "daca tii cont ca americanii nu vand ultimele generatii" de unde ai mai luat aberatia asta si care este ma rog acea "ultima generatie" in afara de modelul navalizat care se monteaza in lansatoare verticale, atat!
   - "20 de ani" - in realitate vreo 10-11, pentru o racheta anti-nava nu este mult deloc. E chiar tanara, inainte de potentialul maxim si este o platforma permanent upgradabila.
  • +1 (7 voturi)    
   crezi ca in fiecare an apare un sistem nou? (Marţi, 13 iulie 2021, 17:06)

   ccc745 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Cum-necum, e cea mai noua de pe piata...
   iar sistemele de rachete sint constant aduse la zi.
 • -3 (25 voturi)    
  A inceput jaful. Curand vine si imprumutul la FMI (Marţi, 13 iulie 2021, 13:20)

  jackalphonse [utilizator]

  Adevarul este ca in criza asta fix rachetele lipseau.
  Daca stau bine si ma gandesc, este mai profitabila catedrala:)) Aia cel putin aduce prifituri grase din turism religios operatorilor economici pentru ca pelerinul se cazeza, bea si mananca (restul il da popilor, win-win).
  • +5 (23 voturi)    
   pai da ... cand vine vorba de apararea tarii... (Marţi, 13 iulie 2021, 13:51)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   pai da ... cand vine vorba de apararea tarii... urlati ca nu sunt bani si mor copii fara alocatii marite.

   Dar cand e vorba sa furati psdistilor, atunci nu mai e vorba de lipsa banilor!
   • -4 (14 voturi)    
    apărarea țării (Marţi, 13 iulie 2021, 15:17)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    acuși s-ar putea să nu mai fie nime în țară...dăcît numa esențialii cu pensii speciale și centre speciale de vaccinare...pt ei și famigliile lor, pe ei se vor apăra, cum s-au apărat de Vlad Voiculescu...Ciucă și Cîțu știu mai bine
   • -1 (3 voturi)    
    comentariul tau este absolut infantil (Miercuri, 14 iulie 2021, 15:01)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    ...te au lasat parintii sa scrii la calculator.
  • -2 (10 voturi)    
   Ce-ti pasa tie din Moscova (Marţi, 13 iulie 2021, 19:08)

   Ahha [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ce facem noi cu banii? Vezi-ti de copeicile tale, noi nu ti-am spus pe ce sa le cheltui. Doar iti recomandam sa le schimbi in dolari, ca se devalorizeaza in draci :))
 • -7 (17 voturi)    
  SA ADUCEM SI ARME NUCLEARE IN ROMANIA! (Marţi, 13 iulie 2021, 16:15)

  Divergent [utilizator]

  Ar trebui ca US Army sa trimita niste focoase nucleare in Romania! Bineinteles, s anu le foloseasca, dar sa le dea rusilor pe la nas cu ele, cat sa-i sperie. Montate udneva la Marea Neagra, cat mai aproape de Crimeea! Si pe pariu ca piticul atomic o va lasa mai moale daca afla ca avem arme nucleare?
 • -4 (12 voturi)    
  O “tona” de (Marţi, 13 iulie 2021, 17:39)

  Observatory [utilizator]

  profesori pe HN, ei nu au argumente despre subiectele in discuție , sunt serios preocupați de a face Corecții gramaticale, celor care scapă o litera sau se exprima mai greu.
  Era un tovaraș, de mult, Alexandru Graur, avea rubrica zilnică in “scânteia” și învață tovarășii sa vorbească și sa scrie corect .
  In concluzie, mergeți la “Scânteia” și poate sunt încă interesați …
  PS
  Nu răspundeți, nu fac riduri pentru toți prostii
 • +1 (11 voturi)    
  Bah da' ce-au sarit postacii bullshevini. (Marţi, 13 iulie 2021, 18:54)

  Fu Leng [utilizator]

  Dupa mintea lor, nu ai voie sa te aperi, decat sa stai in genunchi cu ciubota mujica pe grumaz.
  ps: bre Niuluk, iti mai aduci aminte ce cafteala le-au dat ciobenii afgani la mujicii tai nespalati si duhurosi???
 • +4 (10 voturi)    
  Cad suruburi din MI.........OPS! Din F-16's! (Marţi, 13 iulie 2021, 22:03)

  mike123 [utilizator]

  Dar Romania - in plina criza econimica! - cumpara in continuare "junkuri" de la partenerul strategic.
  Nu sint bani pt pensii, pt alocatii dar sint bani pt armament si pupam bocancul aliatului strategic, care - dupa cum recunosate! - nu are prieteni, doar interese!
 • +3 (7 voturi)    
  Inca o dovada (Marţi, 13 iulie 2021, 22:11)

  VOX. [utilizator]

  Ca Romania este o tara sigura.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by