Cum vede un general (r) israelian modernizarea Armatei Române. Ce și-ar dori să aibă la dispoziție acum dacă ar fi pilot român de F-16 deasupra Mării Negre

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 21 iunie 2021, 12:26 Actualitate | Defense


Avioanele F16 ale Fortelor Aeriene Romane deasupra Mării Negre
Foto: Fortele Aeriene Romane
Modernizarea forțelor este o condiție necesară pentru România, având în vedere poziția sa, iar capabilitățile sale militare cu privire la zona Mării Negre trebuie extinse, a apreciat într-un interviu pentru HotNews.ro generalul maior (r) Hagi Topolanski, fost pilot de vânătoare israelian. Potrivit acestuia, România ar putea să pună accent pe operarea de drone: „În final probabil se poate ajunge ca în Israel, aici unde astăzi dronele execută cam 80% din misiuni”. Ca fost pilot de F-16, Topolanski a fost întrebat dacă ar fi acum un pilot român deasupra Mării Negre, ce echipamente și-ar dori cel mai mult să aibă la dispoziție.

Hagi Topolanski este un general-maior în rezervă, fost pilot de avioane de vânătoare F-16 și F-15 în cadrul Forțelor Aeriene Israeliene (IAF), comandant de escadrilă și comandant al bazei aeriene Hatzerim. El a mai fost comandantul pentru IAF Aerial Squadron și IAF Headquarters și a mai condus și directoratul de resurse umane al Armatei Israeliene.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, generalul (r) Topolanski a apreciat eforturile României de a-și înnoi forțele armate și a apreciat că de modernizarea forțelor este absolut nevoie pentru o țară care se află în poziția României.

„Dacă România vrea să fie suficient de puternică încât să aibă parte de pace și nimeni să nu aibă de-a face cu ea trebuie să aibă capabilități militare foarte puternice. Ca și în alte domenii, din punct de vedere al tehnologiei, echipamentele militare evoluează. Printr-un astfel de program de modernizare încerci să prinzi (n.r. lumea) din urmă, să redevii relevant, să descurajezi țări precum Rusia, și nu numai, să știe că România e o țară puternică”, a spus Hagi Topolanski.


General-maior (r) Hagi Topolanski
---

Potrivit acestuia, programele militare pot duce și la schimbarea poziției sociale și economice a României în Europa, în condițiile în care de pe urma lor pot rezulta parteneriate industriale de succes.

Cât privește tipul de armamente și echipamente achiziționate, Hagi Topolanski crede că în primul rând trebuie pus accent pe apărare.

„România nu e o țară care să fie agresivă, deci trebuie să se gândească întâi la apărare. Dar pentru asta ai nevoie și de o componentă de atac”, a spus generalul în rezervă israelian, care a apreciat nevoia unei capabilități aeriene foarte bune.

„Cred că e nevoie de o flotă bună și avansată (n.r. de avioane), armament bun de apărare, dar și de atac. Cu siguranță, cel puțin aerian, e nevoie de o forță care poate fi dislocată și care să opereze din locuri diferite. Și asta și pentru că România e parte a NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să poată să se apere și singură, dar în alte momente trebuie să se alăture forțelor coaliției în alte locuri”, a declarat Topolanski.

A ales bine România când a cumpărat F-16? Ar trebui să treacă la F-35?


Potrivit acestuia, faptul că România a ales să se doteze cu avioane F-16 a fost o decizie potrivită.

„Cred că [n.r F16] este o soluție foarte bună pentru nevoile României, este un avion foarte bun, foarte capabil, multirol și versatil. Poate fi folosit și la apărare, zboară mult, poate fi realimentat în aer, e o platformă foarte capabilă și care a evoluat foarte mult în toată lumea. Cred că România a făcut o treabă foarte bună cu F-16. 17 avioane sunt cam puține, dar măcar reprezintă o escadrilă puternică”, a apreciat Topolanski.

Întrebat dacă România ar trebui să se uite de pe acum la avioanele de generația a 5-a F-35, precum Polonia care deja a achiziționat astfel de aparate, sau să continue dotarea forțelor aeriene cu avioane F-16, generalul (r) israelian a apreciat că e dificil de dat un răspuns tranșant.

„Cred că F-35 e abia într-o primă fază, încă în dezvoltare, încă în etapa de maturizare. Cred că pentru România, în perioada următoare, nu e nevoie să cumpărați F-35. Dacă vreți să vă extindeți flota în următorii ani, atunci ar trebui să fie tot F-16. Cred, totuși, că în cele din urmă România ar trebui să treacă la F-35, dar mai spre 2030, când F-35 va fi un avion mai matur, iar România va fi într-o poziție economică mai bună. E mai ușor să faci trecerea de la F-16 la F-35 decât de la alte platforme”, a declarat Topolanski.Foto: Harta bazelor militare în Marea Neagră și raza medie de 400 de km pornind din Crimeea unde Rusia a staționat numeroase sisteme de armament

---

Cred că România trebuie să facă primul pas în 'lumea dronelor'. Înarmarea dronelor e doar una dintre capabilități, dar sunt mult mai multe


Potrivit acestuia, un aspect foarte important în dotarea armatelor din ziua de azi o reprezintă aeronavele fără pilot.

„În lume nu se pune problema dacă e nevoie de drone, ci când și în ce fel. Mă bucur că România a înțeles (n.r. această nevoie). Dronele sunt cel mai eficiente când discutăm de colectarea de informații. În Israel avem toate categoriile de UAV-uri, de la cele mici de tipul quadcoptere, la platformele mari de 5 tone. Cred că România trebuie să-și construiască aceste straturi și să înceapă de la coloana vertebrală, la fel ca în Israel, adică nivelul de drone tactice. Nu cele mici pe care să le opereze în teren militarii, și nici cele de 5 tone, care sunt scumpe și complexe”, a apreciat Topolanski.

„Decizia de a alege [n.r. să începi cu] acest „miez” - coloana vertebrală - în jurul clasei a IIa de drone este una înțeleaptă. Este la fel cum a făcut Israel, și noi am început cu acest nivel de platforme, am început cu Hermes 450 și ulterior am dezvoltate platformele mai mari sau mai mici”, a spus Topolanski.

Întrebat dacă România ar trebui să se uite și la drone capabile să fie înarmate, fostul pilot de vânătoare israelian a declarat că înarmarea dronelor poate fi un proces care să se întâmpăle ulterior, în funcție de nevoi.

„Dronele reprezintă sunt un sistem care poate fi ajustat foarte rapid. E foarte ușor să integrezi noi capabilități în sistemele de drone. Cred că România trebuie să facă primul pas în „lumea dronelor” prin cele de clasa a IIa și trebuie să aibă și abilitatea de a ajusta sistemul cu toate capabilitățile relevante acum, dar și pentru viitor. Cred că ar fi o mișcare inteligentă ca România să poate să poată să-și construiască aceste capabilități, să schimbe, să ajusteze și să upgradeze aceste sisteme în România. Dronele sunt o soluție foarte bună pentru România - no-risk, cost redus, tehnologie avansată, (n.r. locuri de ) muncă în țară și abilitatea de a-ți ajusta capabilitățile militare și aeriene. Înarmarea dronelor e doar una dintre capabilități, dar sunt mult mai multe”, a declarat Topolanski.

Foto: Dronă MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii

---

Achiziții militare din Israel, într-o țară NATO? „Te bucuri de experiența și capabilitățile israeliene, dar și de standardele NATO”


Cât privește discuția despre echipamentele militare din Israel deși țara sa nu face parte din NATO - în condițiile în care și Elbit, și IAI - ambele companii israeliene - au pus pe masa Armatei Române oferte pentru drone și nu numai, Topolanski crede că standardele NATO oricum sunt respectate, iar la bază stau experiențele acumulate și dezvoltate în practică de armamentele israeliene.

„Israel e probabil pe locul doi după SUA în ceea ce privește exportul dronelor, spre exemplu. Hermes 450, spre exemplu, a fost livrat și operat în peste 15 țări. Nu doar Elbit, ci și IAI a livrat în toată lumea. La un astfel de program, iei experiența Israelului, conceptul de operare din Israel și le ajustezi la nevoile NATO. Avantajul de a merge pe mâna Israelului este că primești cele mai bune capabilități, toate lecțiile deja învățate din activitatea din orientul Mijlociu, dar toate la standardele NATO. Te bucuri de ambele lumi, de experiența și capabilitățile israeliene, dar și de standardele NATO”, a spus Topolanski.

Potrivit acestuia, o astfel de achiziție ar trebui să se întâmple printr-un contract de tipul Guvern la Guvern (n.r. G2G).

„Așa puteți obține toate capabilitățile, conceptul de operare, nu doar tehnologia, acceptul de a muta producția și tehnologia în România”, a spus Topolanski.

Competiția dronelor pentru Armata Română:
---

Întrebat cum vede poziția actuală a României la Marea Neagră, acolo unde Rusia a instalat în Crimeea sisteme de interdicție aeriană și maritimă (A2/AD - Anti Access/Area Denial ), generalul (r) israelian crede că România are nevoie de mai multe sisteme avansate.

„Nu e vorba doar să operezi o singură platformă (n.r. un avion F16, de exemplu), ci să operezi toate împreună, într-un mod inteligent. Asta ar însemna, de exemplu, că în zonele cu risc, trimitem dronele, în zonele fără amenințări prea mari trimitem avioanele, în zonele unde e nevoie de război electronic, trimitem plaformele EW (n.r. EW - Electronic Warfare. război electronic) pe care le operezi împreună cu avioanele”, a spus topolanski.

„În final probabil se poate ajunge ca în Israel, aici unde astăzi dronele execută cam 80% din misiuni pentru că pot zbura foarte mult, nu există risc pentru piloți și pentru că e mult mai ieftin. E un proces către care se va muta și România din cauza zonei Mării Negre. În mod uzual, dacă vrei să ai operațiuni aeriene și să colectezi informații, vei folosi dronele. De avioanele de vânătoare te folosești când chiar ai nevoie, când să faci interceptări sau să ataci”, a spus Toplanski.


Ce ți-ai dori să ai în acest moment dacă ai fi pilot român de F-16 zburând deasupra Mării Negre?


Ca fost pilot de F-16, Topolanski a fost întrebat dacă acum, în momentul de față, ar fi pilot român pe un F-16 care zboară deasupra Mării Negre, cu Rusia ferm instalată în Crimeea, de ce ar avea nevoie cel mai mult, ce echipamente și-ar dori să aibă la dispoziție.

„Ca pilot în F16? Acum? EW (n.r. Electronic Warfare - război electronic). Aș vrea să am cel mai bun EW care să fie dezvoltat împotriva tehnologiei rusești. F16, din punct de vedere al manevrelor și al radarului e foarte similar cu avioanele performante rusești, dar, din punct de vedere al tehnologiilor, aș prefera (n.r. să am la dipoziție) două lucruri: EW și o armă mai bună (n.r. decât adversarul), adică o rachetă aer-aer foarte bună”, a răspuns Topolanski.


CITEȘTE ȘI:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15107 vizualizari

 • +2 (24 voturi)    
  Intai Curatam Ogorul in Piata Rosie (Luni, 21 iunie 2021, 12:47)

  un domn [utilizator]

  Apoi putem Semana Democratie care Poate sa Rodeasca in 300 ani.
  • -23 (29 voturi)    
   Intre timp, 300 de ani de sclavie... (Luni, 21 iunie 2021, 15:30)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Intre timp, 300 de ani de sclavie...si nici atunci "democratia" voastra n-o sa fie buna (ca nu iese cine vreti voi; sunteti prea prosti ca sa intelegeti "de ce")...
   ...si alti 300 de ani de inapoiere si iobagie.

   Si tot asa...dar stai, ardelenii chiar au experienta; ei au fost iobagi pana in buza secolului 20, acum un secol si ceva.
   ;-)
   • +23 (29 voturi)    
    "democratia voastra" (Luni, 21 iunie 2021, 15:47)

    angrycloud [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    asta ca sa stim, de parca nu stiam, ca nu esti cu noi.
    • -14 (24 voturi)    
     "cu voi"? Cu "urlatorii de piata"? Sigur, nu sunt! (Luni, 21 iunie 2021, 16:28)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui angrycloud

     "cu voi"? Cu "urlatorii de piata"? Sigur, nu sunt!

     Eu inteleg sa respect votul oamenilor...deci, sigur nu sunt cu urlatorii de piata.
     • +1 (3 voturi)    
      vai de mine... (Marţi, 22 iunie 2021, 15:47)

      gwolf [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      ce prost esti!
      ce legatura are respectul pentru votul oamenilor cu urlatul in strada?
  • -2 (4 voturi)    
   pai (Marţi, 22 iunie 2021, 9:28)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   cine nu ne lasa bre?

   ce de apariti pe aici,ma doare mintea.nu lipseste un articol cu dotarea armatei,la care sa apara baietiii sa-si faca datoria.
 • -11 (43 voturi)    
  marketing (Luni, 21 iunie 2021, 12:53)

  f512 [utilizator]

  domnu general face pe agentul de vanzari ?
  intamplator elbit si ophir prezente prin romania, direct in domeniul mentionat?
  ce sa spun! de drone si de baterii de razboi radioelectronic avem nevoie, fiindca pe restul le-am rezolvat!
  • +19 (27 voturi)    
   pai exact dronele sint cele mai ieftine (Luni, 21 iunie 2021, 14:04)

   ccc745 [utilizator] i-a raspuns lui f512

   Iar bateriile electronice sint indispensabile. De ce crezi ca ucrainienii nu zboara peste Donbas? Ca ii termina rusii electronic
   • -14 (16 voturi)    
    si.. (Luni, 21 iunie 2021, 19:56)

    f512 [utilizator] i-a raspuns lui ccc745

    si cine ne ataca pe noi, concret?
    ca asta nu inteleg : de ce acum ?
  • +15 (23 voturi)    
   acum 18 luni ai fi spus: (Luni, 21 iunie 2021, 14:35)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui f512

   "ce sa spun!" de 100 de milioane de masti are nevoie Romania ca pe restul le-am rezolvat".
   Exista 2 tipare de creier:
   - ala care intelege ca exista amenintari pentru care trebuie sa fii intotdeauna pregatit in avans, pentru ca dupa aia nu te mai poti pregati ci doar ascunde
   - ala care nu intelege dar e primul care behaie cum ca ce nenorociti si incompetenti avem la aparare daca n-au fost in stare sa prevada amenintarea si ne-a prins nepregatiti.
   • -16 (16 voturi)    
    e amuzant (Luni, 21 iunie 2021, 19:54)

    f512 [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

    esti amuzant prin atoatacunoasterea ta si prin identificarea imediata a celor doua tipare de creier.
    nu m-a lamurit nimeni exact cine ne ameninta, de cine sa ne aparam ?
    • +8 (8 voturi)    
     zice ala in articol (Luni, 21 iunie 2021, 21:51)

     gwolf [utilizator] i-a raspuns lui f512

     explica cu subiect si predicat, l-ai citit macar?
    • +7 (11 voturi)    
     Rusii ba! (Marţi, 22 iunie 2021, 11:20)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui f512

     Cine ne-a furat din teritoriu bucatica cu bucatica in trecut? Cine i-a furat Crimea Ucrainei chiar recent in 2014? Cine ne calca spatiul aerian cu o frecventa saptamanala? Cine isi baga nasul, prin propaganda trolilor in social-media, in afacerile interne ale altor state, cum a fost in cazul Brexit si alegerea lui Trump in SUA? Cine te plateste pe tine pt campania asta de combatere a inzestrarii armatei? Rusia bine-nteles!
     • -1 (3 voturi)    
      Pina se (Miercuri, 23 iunie 2021, 0:25)

      POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      Hotarasc aliatii sa discute despre o eventuala agresiune a Rusiei, ma tem ca se muta granita din nou la Berlin. Escaladarea inarmarii nu face decat sa ne saraceasca pe noi prostii care contribuim la buget. in rest ideologia, razboiul informatic, dezinformarea... ne asmuta unii contra altora, pentru folosul material al smecherilor. Asa e, seceta mare la buget, imprumuturi de miliarde de $ achizitii de fregate, F16, drone, armament, rachete de croaziera, scutul antiracheta... dar pentru : o amarata de alocatie, spitale, scoli.... nu se gasesc bani. Concluzie ar fi mai bine sa trecem toate ministerele la.... aparare sa se spele pe cap ministrul .... cu de toate
  • +19 (25 voturi)    
   Experienta te invata (Luni, 21 iunie 2021, 14:49)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui f512

   A fost intrebat, a raspuns. Si poate sa faca si marketing daca vrea, nu e o problema. La urma, tot niste militari vor face caietul de sarcini si evaluarea. Sper.
   • -13 (17 voturi)    
    ciudat momentul (Luni, 21 iunie 2021, 19:51)

    f512 [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    in care apar chestiile astea, in timp ce nu sunt bani pentru altele, se face circ pe tema alocatiilor, dar sute de milioane de dolari/euro pentru armament.
    cu mai multi generali decat soldati.
    • +4 (8 voturi)    
     iti propun ceva (Luni, 21 iunie 2021, 21:55)

     gwolf [utilizator] i-a raspuns lui f512

     haide sa ajungem toti la un consens! TOTI !!
     hai sa inlocuim pentru 1 an afirmatia "nu sunt bani pentru altele" cu "ce s-a facut cu banii de pana acum" !

     si daca in foarte putin probabilul scenariu sa nu gasim nimic suspect, care sa ne faca sa atarnam pe unii de copaci (figurat vorbind), atunci revenim la "nu sunt bani"
     e ok? suna bine?

     De ce zic asta: traiesc ziua si noaptea cu CERTITUDINEA ca si daca sunt bani, NU vor fi bani (daca ma intelegi)
     In vreme ce pe soselele Romaniei se lafaie bolizi de +70K EUR din care PARIU ca 80% nu se pot dovedi cu venituri curate.
 • +12 (24 voturi)    
  foarte interesanta perspectiva. (Luni, 21 iunie 2021, 13:37)

  Adr1@n [utilizator]

  si noi am fi vrut mai multe escadrile de aeronave disponibile. dar csf cand nu ai bani pentru tot ce ai nevoie? si d-asta suntem in NATO, ca sa nu avem nevoie sa cumparam chiar tot ce ne lipseste, fiecare contribuie cu cat poate.

  dronele se dovedesc a fi din ce mai indispensabile...

  intr-un fel, confirma ca suntem pe drumul cel bun, chiar daca ne mai trebuie aproape un deceniu pentru a ajunge la un nivel minim acceptabil. in afara de armele cu care am putea contra-ataca din aer eventuale avioane sau nave miitare trimise impotriva Romaniei (capabilitate care nu tin minte sa fi fost pe lista de achizitii - dar nici nu o vad ca fiind necesara din moment ce apararea la M. Neagra este asigurata de avioanele aliatilor), in afara de asta, incercam sa extindem pas cu pas cam toate chestiunile pe care le-a mentionat. si chiar si in privinta acelor sisteme, au fost achizitionate sisteme terestre mobile care asigura de pe tarm genul acela de capabilitati care lipsesc fortelor aeriene.
  • +10 (20 voturi)    
   ce gindire minunata (Luni, 21 iunie 2021, 14:03)

   ccc745 [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Sint in NATO, ma apara ei... da' ce te faci daca toti gindesc ca tine?
   Intii si intii trebuie sa fii capabil sa te aperi singur, dupa aia sa astepti de la altii
   • +1 (13 voturi)    
    cum ce? (Luni, 21 iunie 2021, 15:06)

    Adr1@n [utilizator] i-a raspuns lui ccc745

    ai fi in NATO, asta s-ar intampla pentru ca exact pe aceste principii a fost infiintata alianta. fiecare contribuie in functie de posibilitati si ce poate face mai bine.
    • +1 (5 voturi)    
     Si noi? (Marţi, 22 iunie 2021, 11:49)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

     Si noi facem cat putem? Alocam in mod real cei 2% din pib pt aparare conform intelegerii? Stii cat am alocat anual din 2005 cand am intrat in NATO si pana in 2018 cand am decis sa "alocam 2%"? Si de altfel, noi ce "facem mai bine"?
     • 0 (0 voturi)    
      ca idee (Marţi, 22 iunie 2021, 21:49)

      Adr1@n [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      din 2005 incoace, daca am raporta la PIB per capita, avem printre primele 5-6 prezente in misiunile comune NATO (adica acolo unde a ars, in Irak si Afghanistan, dar si in alte zone fara lupte).

      de asemenea, citeam parerile soldatilor americani postate pe forumurile de discutii pentru veterani, din momentul in care directia de contra-spionaj a armatei romane a preluat initiativa, civilii in afghanistan au inceput sa colaboreze cu fortele aliate. n-om avea multi bani sau multi soldati, contribuim si noi cu ce ne pricepem sa facem mai bine.... asta era si ideea. Islanda care este prea mica pentru a avea forte armate proprii, beneficiaza de apararea comuna... fac si ei cat pot (cotizeaza financiar si oamenii lor au dreptul sa se inroleze in orice armata nationala a altei tari NATO). la fel ca si noi, fiecare contribuie in functie de posibilitati si ce stie mai bine sa faca. asta este toata ideea cu alianta asta.

      punem la bataie si pozitia strategica (vezi si scutul de la Deveselu), suntem printre cei mai activi raportat la cat putem sa facem....

      cu alte cuvinte, noi suntem in postura in care sa putem sa emitem pretentii datorita contributiei in NATO, spre deosebire de multe tari occidentale, membre fondatoare.

      singurul capitol la care suntem deficitari este cel politic, unde nu ne aliniem la standarde. dar si ala este in stransa legatura cu banii, cu puterea financiara.
   • +1 (5 voturi)    
    dar e o gandire reala (Marţi, 22 iunie 2021, 0:43)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui ccc745

    Pai tocmai asta se intampla. SUA contribuie cu mai tot bugetul si tehnica NATO, restul cu cat pot. Daca se eschiveaza sa te atace rusnacii nu o fac ca esti in NATO si ca ai tu nush ce aparare individuala, ci o fac ca NATO are ca prim atacant SUA.
  • +3 (7 voturi)    
   Serios? (Marţi, 22 iunie 2021, 11:44)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Asa faci si in viata personala? "si d-asta suntem in NATO, ca sa nu avem nevoie sa cumparam chiar tot ce ne lipseste"
   O suni pe mamica sa iti aduca chiloti pt ca tu ti-ai dat banii pe saorma si bere?! Pt ca asta este comparatia corecta! Cat timp colegul tau sovietic tot o da cu "bani pt alocatii, pensii speciale, spitale si drumuri pt care oricum primim bani GRATIS de la Uniunea Europeana in cantitati pe care nu am fost in stare sa le cheltuim niciodata din 2007 incoace!
   Dronele tactice sunt ieftine, in principiu nu e nevoie sa fie inarmate, ci ele iti furnizeaza informatiile! Sa stii unde este inamicul si astfel sa folosesti mai bine resursele limitate pe care le ai! E ca si lantul de statii radar (Home Chain) al britanicilor din al doilea razboi mondial, care le-a permis britanicilor sa directioneze putinele avioane de vanatoare pe care le aveau, direct catre inamic, in momentul cand acesta venea, reusind sa se pozitioneze intr-o situatie avantajoasa! Iar acest sistem radar a fost construit inainte de inceperea razboiului!
   Vom avea baterii de coasta moderne, sa dea Domnul! Dar spune-mi si mie, de unde stii cand sa tragi cu ele? Cand au ajuns navele de invadare la 5 km de tarm? (apropo, stii ca Rusia isi construieste fix astfel de nave de desant la Marea Neagra? Doua bucati!) Bateriile de coasta au radar propriu, dar fa un exercitiu de geometrie si socoteste care ar fi distanta maxima a liniei directe dintre catargul radar al bateriilor de coasta (sa spunem inalt de 10 m) si o nava ruseasca de debarcare de trupe (sa spunem pt usurinta tot inalta de 10 m), luand in calcul curbura pamantului care iti va intrerupe acea linie directa! Distanta nu va depasi 20 de km! De aia ai nevoie de o drona la altitudine care sa poata vedea pe sute de km!
 • -17 (35 voturi)    
  PR Israelan (Luni, 21 iunie 2021, 13:39)

  TrickyWicky [utilizator]

  Generalli si politicienii romani trebuie sa inteleaga ca talibanii inrmati cu lansatoare Stinger au inbins URSS -ul.
  Romania nici macar nu are nevoie de armamentul nimanui.
  Doar sa investim in niste lansoatoare mobile cu raza scurta
  • +10 (18 voturi)    
   Romanica (Luni, 21 iunie 2021, 14:11)

   arpi [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   De ce lansatoare mobile si nu arcuri cu sageti??? Sunt mult mai ieftine.. Tu ai urmarit conflictul din Nagorno-Karabah???
   • -9 (15 voturi)    
    Ia uimeste-ne cu lectiile din Nagorno-Karabah (Luni, 21 iunie 2021, 15:49)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui arpi

    "Tu ai urmarit conflictul din Nagorno-Karabah???"
    -----------------------------------------------
    Ia uimeste-ne cu lectiile din Nagorno-Karabah. Te-ai oprit brusc tocmai cand erai sa pari destept.
    • +5 (7 voturi)    
     nu e nicio uimire in lectiile N-K (Luni, 21 iunie 2021, 22:01)

     gwolf [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     doar de zis rugaciuni pentru nenorocitii condamnati la moarte fara nicio sansa.

     dronele si avioanele dronate azere au facut legea din pdv battlefield awareness, apoi totul s-a dus naibii.
     Motivul: lipsa unei capacitati reale armene de a apara si controla spatiul aerian. Pentru asta, unii merita sa atarne in copaci si prin alte tari.
     Nimic complicat de Sun Tzu, nimic de desteptaciune, doar abecedarul conflictului modern.
     • -5 (5 voturi)    
      Esti 2? Ceata lui Pitzigoi? (Marţi, 22 iunie 2021, 4:32)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

      Esti 2? Ceata lui Pitzigoi, dai intr-unul, zbiara doi?

      Ma rog...deci ne trebuie drone sa nimicim Armata Rusa care NU ne va ataca, conform Stratfor.
      Dar hey, poate o atacam noi; cucerim Rusia...logic, nu?
      • +4 (4 voturi)    
       eu am raspuns la un comentariu (Marţi, 22 iunie 2021, 9:54)

       gwolf [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       n-am facut nici scenarii nici nu mi-am pus singur singur dupa care singur sa-mi dau raspuns (ambele - si intrebarea si raspunsul - de toata jena), iar "logica" din final este de noaptea mintii.

       citeste articolele ca altfel risti sa scrii gratis si sa-ti pierzi din scoring.
       • +1 (1 vot)    
        Romanica (Marţi, 22 iunie 2021, 11:45)

        arpi [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

        Am citit comentariu tau si este foarte pertinent.. Asta incercam sa-i explic., dar newlook este din aia care se cred superinteligenti.. O zi buna..
      • 0 (0 voturi)    
       Intrebare umpic obraznica (Marţi, 22 iunie 2021, 11:46)

       Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Daca postacii rusi ne ataca azi la foc continuu, atunci ce armata ne poate ataca maine?

       Tip: nu e armata Botswanei sau a Argentinei.
  • +9 (15 voturi)    
   Sfatul asta e potrivit pt. Russia (Luni, 21 iunie 2021, 14:46)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Da-l lor, o sa stam mai linistiti, investim mai putin in armata.
   • -6 (6 voturi)    
    deci (Luni, 21 iunie 2021, 19:11)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Dupa inteligenta ta talibanii n-au invins URSS -uul inarmati cu lansatoare Stinger
    • +2 (2 voturi)    
     acum 30 de ani, talibane (Luni, 21 iunie 2021, 21:38)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

     Sau vrei sa spui ca umbli si acum cu un telefon cu disc in buzunar? si ca te ajuta sa contactezi pe oricine, oricand?
  • +2 (2 voturi)    
   acum mai mult de 30 de ani wicky (Luni, 21 iunie 2021, 21:37)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Sau te pomenesti ca inca mai folosesti telefonul analogic fix? si te conectezi la net pe linia telefonica cu modem?
   Mai actualizeaza-ti si tu informatiile!
 • +2 (24 voturi)    
  ce coincidenta :) (Luni, 21 iunie 2021, 14:28)

  inmono [utilizator]

  Cum au venit 3 oferte de la 3 firme israeliene, cum a aparut un general israelian sa ne spuna ce avem nevoie. "Daca as fi in locul vostru eu as cumpara ce vindem noi" :))

  De ce nu un general dintr-o tara NATO ?
  Articolul asta ar trebui marcat ca si publicitate / platit de.
  • -4 (12 voturi)    
   platit? (Luni, 21 iunie 2021, 15:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui inmono

   Cum sa platesti ce detii? :D
  • +1 (11 voturi)    
   Nu a spus ceva iesit din comun (Luni, 21 iunie 2021, 16:54)

   Gigel cu elefantii [utilizator] i-a raspuns lui inmono

   Drone cumparam deja
   F16 am cumparat, vom mai cumpara
   Doar partea cu EW e un pic necunoscuta pt. oamenii de rand
   Practic a spus niste concluzii generale
   • -1 (5 voturi)    
    e o miscare de PR / comerciala (Luni, 21 iunie 2021, 22:03)

    inmono [utilizator] i-a raspuns lui Gigel cu elefantii

    Era de preferat sa auzim astfel de opinii de la un militar NATO, american de exemplu, mai ales ca US au si baze in Romania. Romania face parte dintr-o alianta. Israelul nu e in NATO, opinia lor e secundara.
  • +1 (3 voturi)    
   Israel (Marţi, 22 iunie 2021, 12:44)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui inmono

   nu e in NATO dpdv politic
   din pdv militar este de facto mai in NATO decat majoritatea tarilor NATO...
   Ca interesele lor spun ca nu e bine sa semneze cu NATO, asta e altceva.
   Israel furnizeaza catre NATO tehnica militara in top 3 tari NATO
 • -9 (23 voturi)    
  Nedumerire (Luni, 21 iunie 2021, 14:39)

  rusul.viclean [utilizator]

  De ce își bagă nasul israelienii în treburile Romîniei? Ce le iese la afacerea asta că altfel nu le-ar păsa de valahi?
  • +4 (6 voturi)    
   Dar tu? (Marţi, 22 iunie 2021, 11:56)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui rusul.viclean

   Dar tu de ce iti bagi nasul? Sau voi rusii de ce vati bagat nasul in Brexit si alegerile americane?
 • -12 (18 voturi)    
  sa-l anunte cineva ca sunt altii inaintea IL... (Luni, 21 iunie 2021, 15:03)

  demaGOGU [utilizator]

  ...la contracte lucrative cu statul roman, in ordinea un care sunt serviti: amerlocia, perfidul albion, mancatorii de branzeturi (mai mult sau mai putin) mirositoare, mancatorii de wursti, etc.

  deci, cu indulgenta, cam a 5-a roata la caruta furniturilor militare.
 • -2 (2 voturi)    
  Respect Israel ! (Marţi, 22 iunie 2021, 15:00)

  Dartanian , Dacu' Liber [utilizator]

  Respect & simpatie , Eretz Israel ! Un aliat serios , tenace , formidabil - 7,8,10 milioane de israelieni tin in sah ( sunt delicat , de fapt sub papuc ...) cateva zeci sau 100 000.000 de arabi . O Europa si USA in Orientul Mijlociu -trebuie sa beneficiem de tehnologiile , experienta si inteligenta israeli - Rusia , imperiul raului si China , ciomagarul mileniului III, bat la usa Europei civilizate , burgheza , cam imbatranita si cam lasa-ma sa te las ... Romania ? 1. Reintroducerea urgenta a serviciului militar obligatoriu & mobilizare a rezervistilor , model israeli - efecte benefice imediate : disciplinarea generatiilor trotinetiste epilate , cu unghii lacuite si sprancene pensate . 2. Un plan de reunificare cu R. Moldova . 2 Atragerea de etnici romani din spatiul dintre , dintre muntii Tatra si muntii Pind si dintre Don-Tisa - asv modelul din anii 90 ' -etnicii germani aussiedler . 3. Planuri economice serioase , obligatoriu sub conducere si management UE-se vede clar ca suntem inferiori la acest capitol - asv managementul occidental catre Bulgaria , inceput inca din anii '97 , parca . Trebuie sa cumparam timp , trebuie sa ne disciplinam , sa fim alaturi de aliatii nostri sau vom balti in continuare , dupa cum o facem , cu succes in ultimii 1000 de ani ... ( Hai , troty , curaj , vreau injuraturi ,-la asta va pricepeti - evident , din spatele monitorului ...)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by