VIDEO Drone pentru Armată: Israelienii de la IAI propun drona Tactical Heron pe care s-o producă în România / PLUS: Interes pentru un nou sistem de apărare antiaeriană cu rachete Barak și linie de producție pentru vehicule tactice 4x4

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 18 iunie 2021, 11:05 Actualitate | Defense


Dronă Tactical Heron
Foto: IAI
Competiție strânsă în cursa pentru contractul dronelor tactice de clasa a II-a pentru care MApN a primit aprobarea Parlamentului. După Elbit și Thales, și israelienii de la IAI (Israel Aerospace Industries) intră în cursă cu modelul de dronă Tactical Heron, pe care propun să-l producă în țară. Într-un interviu pentru HotNews.ro, reprezentanții IAI spun că vor să se extindă în România cu linii de producție pentru mai multe proiecte, inclusiv pentru sistemele de apărare antiaeriană SHORAD-VSHORAD, acolo unde propun sistemul Barak MX, dar și în cazul vehiculelor tactice 4X4, pentru care, spun ei, sunt gata încă de pe acum să deschidă o fabrică în care să producă și pentru export.

Info de context:
 • MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.
 • Thales, pe de altă parte, a propus României sistemul Watchkeeper X o dronă britanică ce are la bază tocmai platforma Hermes 450 și care, la rându-i, ar urma să fie produsă, cel puțin parțial, în țară. A fost însă dezvoltat și personalizat conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice și e un produs al unui joint-venture între Thales și Elbit.
 • Acum, IAI (Isarel Aerospace Industries) propune României drona sa Tactical Heron, un model de UAV pe care IAI vrea să-l și producă în România, dacă va semna un contract cu Armata română.
 • Dincolo de drone, interesul IAI pentru România se împarte pe mai multe proiecte: sisteme ce țin de cyber sau ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance), programul armatei pentru un sistem de apărare aeriană pe rază scurtă și foarte scurtă (SHROAD-VSHORAD) sau contractul pentru vehicule tactice 4x4, blindate și neblindate.
---

Vezi în VIDEO mai jos planurile IAI pentru România și imagini cu dronele companiei, sistemul antirachetă Barak MX și vehiculele tactice Zibar:


---

IAI, interesată de contractele militare în România: drone, sisteme antirachetă, cyber, ISR sau vehicule tactice - „Putem veni imediat aici să deschidem o linie de producție”


IAI, Israel Aerospace Industries - este una dintre cele mai mari companii din domeniul apărării din Israel. A fost fondată în 1953, are în prezent circa 15.000 de angajați și vânzări de peste 4 miliarde de dolari, 80% însemnând exporturi, a precizat într-un interviu pentru HotNews.ro Israel Sharon, vicepreședinte pe marketing în Europa a IAI.

„Lucrăm în domeniul aerospațial, terestru, cyber și securitate internă. Toate sistemele sunt concepute și dezvoltate în interiorul IAI, in-house, suntem proprietari drepturilor asupra lor și asta ne oferă posibilitatea să fim foarte flexibili în afaceri, putem decide cât de adânc poate fi transferul de know-how”, a spus Sharon.

Potrivit acestuia, în cadrul IAI s-a investit foarte mult în cercetare și dezvoltare și asta a făcut din companie „un lider tehnologic la nivel global”.

„IAI e într-un progres continuu și, ca parte din strategia companiei de a-și consolida prezența în Europa, am decis să construim o prezență pe termen lung în România. Știm că România are ingineri foarte bine pregătiți, cu tradiții în domeniu - acest lucru ne oferă oportunitatea să dezvoltăm parteneriate cheie cu industria locală”, a spus Sharon.

Reprezentantul IAI a mai anunțat că primul pas va fi deschiderea unui birou în România, însă pe termen lung planurile IAI sunt ambițioase.

„Vrem să contribuim la apărarea României. Pentru că IAI este un furnizor de soluții strategice pentru Ministerul De Apărare din Israel, vrem să furnizăm cele mai avansate, dovedite și mature soluții care există în lume. Vrem să și întărim relațiile dintre Ministerul Apărării din Israel cu Ministerul Apărării din românia. Stabilind linii de producție și prin transfer de know-how, România poate opera și întreține sistemele complet independent. Această abordare e și în Israel, să fii independent când e cazul, nu să te bazezi pe altcineva”, a declarat oficialul IAI.

„Am semnat deja și vom continua să semnăm înțelegeri cu parteneri locali. Vom stabili unde vor fi liniile de producție pentru câteva din proiectele majore din România la care vrem să participăm. Companiile locale pot fi parte din lanțul de furnizori ai IAI. Apoi, România poate exporta produsele către terți clienți”, a spus Sharon.

Potrivit acestuia, lista de proiecte pe care IAI le vizează în țara noastră este una lungă și implică parteneriate semnate cu companiile de profil locale.

„Unul este programul dronelor, alt proiect este sistemul de apărare antiaeriană pe toate nivelurile (n.r. rază scurtă și foarte scurtă - VSHORAD-SHORAD), alte proiecte ce țin de cyber, sisteme ISR de intelligence, apoi ar mai fi programul de vehicule militare, blindate și neblindate - avem o familie întreagă de vehicule pentru care putem veni imediat aici să deschidem o linie de producție”, a declarat Israel Sharon.


---

Tactical Heron - drona IAI care ar putea fi produsă în România


Potrivit acestuia, IAI este puternic implicată în domeniul aviației și are o divizie de 1.500 de angajați care numai de drone se ocupă, „zi și noapte”.

„Avem o familie de drone, de la cele mai mici, până la cele mai mari, de tip strategic. Putem răspunde la toate cerințele MApN”, a spus Sharon care a indicat și cu ce model vrea IAI să intre în cursa pentru contractul aprobat de parlament prin care MApN vrea să cumpere drone tactice de clasa a IIa.

„Noi îi spunem Tactical Heron și vine de la familia de drone cu tradiție Heron, UAV-uri ce au fost folosite mulți ani în zeci de țări. Am actualizat tehnologia - credem că nu trebuie să folosim sisteme de 20 de ani doar pentru că sunt dovedite în luptă - și am pus în acest model Tactical Heron toată experiența acumulată, toată tradiția din lupte și acum avem un UAV actualizat, ceea ce propunem României.

Tactical Heron poate fi folosit la orice tip de misiune va puteți imagina. De la supraveghere, până la adunare de informații sau misiuni speciale. Are o autonomie de până la 20 de ore, zboară foarte sus, poate avea o încărcătură utilă mult mai mare ca alte drone și poate fi întreținut foarte ușor. Drona IAI este foarte fiabilă, nu vei suferi probleme tehnice sau prăbușiri cum au pățit alții (n.r. alte drone de la alți producători). Este foarte fiabilă, folosim un motor puternic, certificat, iar toate subsistemele sunt dezvoltate în interiorul IAI. Totul are o sinergie”, a spus Sharon.

Potrivit acestuia, compania sa este complet deschisă să facă transferul de know-how în România, în cazul semnării unei înțelegeri.

„Intenția noastră este să construim o linie de producție pentru Tactical Heron aici în România. Sigur, la finalul zilei, MApN și noi trebuie să avem în vedere ce buget există și să vedem ce putem face. Poate unele subsisteme le vom face aici, poate alte subsisteme vor necesita un buget prea mare. Dar noi suntem deschiși, suntem pregătiți. Depinde de mărimea contractului”, a spus Sharon.---

Un sistem antiaerian bazat pe rachetele Barak: „La final, ajungem să producem sistemul aici și apoi putem împreună să-l exportăm”


Dincolo de drone, un contract și mai mare este pe radarul celor de la IAI. Este vorba de contractul de circa 2,1 miliarde de euro, pentru care MApN a primit aprobarea în parlament încă din 2016, pentru sisteme de apărare antiaeriană pe rază scurtă și foarte scurtă (SHROAD-VSHORAD).


„Avem cele mai avansate rachete din toate categoriile. Nu contează dacă discutăm de interceptarea unor rachete cu traiectorie constantă sau de rachete sau aeronave foarte rapide care pot manevra rapid, rachetele noastre sunt adaptate să prindă precis orice obiect zburător. Putem furniza ca 90% din întreg proiectul să fie produs aici, și asta o putem face prin câteva etape. Prima ar fi să vedem dacă există vreun sistem conceput local pe care să-l integrăm în sistem, apoi dacă România vrea să-și dezvolte pe cont propriu unele subsisteme, putem să o susținem și apoi să le integrăm în sistemul final. La final, ajungem să producem sistemul aici și apoi putem împreună să-l exportăm și să-l întreținem. Astfel, mare parte din bugetul MApN ar fi investit în industria locală”, a detaliat Israel Sharon, oficialul IAI.

„Racheta pe care o oferim se bazează pe sistemul Barak MX ce, de curând, am vândut-o către India pentru 5 miliarde de dolari. Rachetele au trecut prin cele mai extreme teste până când au fost certificate de armata indiană. Racheta este una foarte deșteaptă”, a spus Sharon.

Potrivit acestuia, IAI are o experiență foarte mare în astfel de sisteme și a dat exemplul celebrului sistem Iron Dome, produs de IAI în cooperare cu firma israeliană Raphael.

„Creierul” sistemului Iron Dome - radarul și altele, provin de la IAI, spune Sharon, care face totuși distincția dintre un astfel de sistem care protejează împotriva unor rachete sau proiectile simple, cu o traiectorie constantă, și ceea ce poate face un sistem bazat pe rachetele Barak, ce pot intercepta rachete manevriere și toate tipurile de aeronave.


---

Vehicule tactice Zibar pentru Armata română? „Intenția noastră e să stabilim aici o linie de producție. Dacă o vom face le vom exporta împreună către alte țări”


Un alt program la care IAI și-ar dori să participe ar fi cel de dotare a Armatei cu vehicule tactice 4x4 - IAI propune familia de vehicule Zibar.


„Avem o familie de vehicule tactice, numele este Zibar și poate fi cu protecție și fără protecție, precum și în diverse configurații. Poate acomoda echipamente de supraveghere sau de cules informații, poate fi ambulanță, punct de comandă, orice, e foarte flexibilă în configurare, dar care respectă standardele militare”, a mai spus Israel Sharon de la IAI.

„Vehicule 4x4 sunt și cele pe care le vedem pe stradă, nu la astfel de vehicule ne referim. Noi propunem o serie de vehicule tactice pentru toate tipurile de teren, care poate ajunge oriunde. Are niște capabilități enorme, e una din cele mai bune din lume. Intenția noastră e să stabilim aici o linie de producție pentru aceste vehicule. Suntem convinși că dacă o vom face le vom exporta împreună către alte țări”, a mai detaliat reprezentantul IAI.

---

Vezi și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20787 vizualizari

 • +28 (60 voturi)    
  Postacii (Vineri, 18 iunie 2021, 11:08)

  mitg [utilizator]

  Vin sa intrebe la ce ne trebuie in 3, 2, 1 ...
  • +15 (27 voturi)    
   Ba ne trebuie ! (Vineri, 18 iunie 2021, 13:12)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Dar ar fi bine sa alegem Thales, avem cat de cat asigurarea ca este full integrat NATO si ca tehnologia nu este controlata 100% de un constructor care nu'ti va da in veci controlul si care iti poate utiliza datele sensibile odata ce drona opereaza cum vrea muschii lui. Avem exemple destule (black cube... etc.)
   • -13 (27 voturi)    
    Sigur ca va trebuie...vin niste banuti de la UE (Vineri, 18 iunie 2021, 15:50)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Sigur ca va trebuie...vin niste banuti de la UE, trebuie papati rapid pe rachete, drone si jocuri de artificii.

    PS:
    - Ultima data, cand au verificat americanii de la Stratfor, rusii NU erau interesati sa plateasca pensiile specialilor din Romania, ocupand tara.
    - Alte guri rele zic ca dronele sunt putin eficiente [ ;-)] impotriva atacurilor cibernetice care ingenuncheaza economii. Dar cine-s ei in comparatie cu Analistii de la Hamangia si Ceamurlia!
    • +10 (18 voturi)    
     hehe (Vineri, 18 iunie 2021, 16:35)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Da despre uraganul perfect de fe nu mai zici nimic, niuluque? Tia interzis staoanul sau ti-ai pierdut punctajulrusesc, trolovule :))))
   • -11 (19 voturi)    
    "Cu de toate"! Vrei cu usturoi? Au! (Vineri, 18 iunie 2021, 16:21)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    Asa si aia cu aurul de la Rosia Montana. Un fâs, ca sa prosteasca si sa faca bani pe bursa.
    Inainte veneau cu margele colorate. Acum, au evoluat, dar noi o muscam tot de parca ar fi margele.
    Sa ne fie rusine!
 • +13 (55 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 11:19)

  [anonim]

  • -4 (28 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 13:00)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +16 (24 voturi)    
    Sigur (Vineri, 18 iunie 2021, 15:14)

    rusul.viclean [utilizator] i-a raspuns lui

    Diplomație și lobby, astea sunt cele mai indicate metode, ai dreptate.
    Decît să cumperi drone mai bine închei un tratat cu Rusia prin care ți se garantează integritatea teritoriala, așa cum a facut Ukraina.
    Sau, și mai bine, te înțelegi și faci lobby la marile puteri după care trimiți aurul și arta țării la Moscova care îți garantează restituirea la cerere.
  • -3 (17 voturi)    
   Sa moara Ivan de ras (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 0:17)

   satanae [utilizator] i-a raspuns lui

   Asa au spus si georgienii, inainte de 2008, ca, daca o sa cumpere armament occidental si israelian, o sa le fie frica rusilor sa vina peste ei. Cumparasera de la israelieni ultimul model de drone de pe atunci, aveau un sistem de aparare antiaeriana ultimul racnet si pe toate dadusera munti de bani. Cand a venit Ivan, s-a cam facut de ras, ca multe i-au mers prost, piloti prost pregatiti, multe accidente, dar ce morti au avut, i-au avut din vina lui. Altfel, nici macar n-au bagat in seama ca georgienii aveau armament nou, pe care aruncasera atatia bani. De ce? Pentru ca Ivan este din cu totul alta categorie, decat tarisoarele astea sarace, care arunca cu banii pe fereastra pe armament, crezand ca pot sa faca fata unor tari precum Rusia. Nici macar n-a stranutat Ivan atunci, iar acum stau mult mai bine militar decat in 2008. Si nu e vorba aici de numarul rusilor, pur si simplu nivelul lor tehnologic in materie militara este de neatins de orice tara din Europa. Si nici o tara din Europa nu-si propune sa faca asta. Ivan are mostenirea tehnologica a Uniunii Sovietice, cu tot cu oamenii de stiinta si traditia, in materie de educatie tehnica, pe care nu o poate concura nimeni, cu exceptia americanilor si chinezilor, cei din urma doar foarte recent si nu in toate domeniile.
   In concluzie, cand Ivan, daca ar vrea sa vina incoa, ar vedea prastiile noastre zburatoare, ar muri de ras. Cine nu crede, sa-i intrebe pe ucraineni, si ce a fost la ei a fost doar un antrenament. Noi, in schimb, ca orice tara africana sau din America de Sud si orice dictatura, care se respecta din lumea asta, dam miliarde de euro, pe care nu-i avem, ca sa cumparam jucarii iubite de mos Teaca si sa umflam conturile intermediarilor si hotilor din tara si afara, in timp ce cad scolile in capul copiilor si ne maninca viermii in spitale.
 • -22 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 11:47)

  [anonim]

  • +25 (41 voturi)    
   Turcia (Vineri, 18 iunie 2021, 11:53)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui

   Turcia nu-i o tara in care sa ai incredere pe termen lung. Turcia este partener NATO, dar toata lumea buna si-a stopat exporturile de tehnologie militara acolo. Israelul e alta mancare de peste, desi ideal pentru Romania ar fi niste echipamente US, Canada sau chiar si UK. Israelul are niste relatii complicate cu Rusia pentru ca-i tot timpul nevoit sa faca ceva concesii si are usor alte interese decat avem noi.
   • -11 (31 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 12:33)

    [anonim] i-a raspuns lui Luk

    • -1 (13 voturi)    
     Am folosit un termen nepotrivit (Vineri, 18 iunie 2021, 13:19)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui

     Turcia e aliat NATO, asa este. Altceva mai vrei?
    • -3 (3 voturi)    
     pfff (Vineri, 18 iunie 2021, 14:12)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui

     vezi ca-ti da sangele pe nas.
     la obiect:nu se mai spune nimic de roiurile de mini
     drone,sau la noi nu se stie?
   • -5 (9 voturi)    
    aiureli (Vineri, 18 iunie 2021, 15:16)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Armata Romana tocmai ce a facut antrenamente la noi in tara cu armata Turca!

    https://www.youtube.com/watch?v=PLdjuw_2WkM
   • -2 (22 voturi)    
    cat despre relatiile complicate Israel-Rusia (Vineri, 18 iunie 2021, 15:19)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    ai dreptate!

    Benjamin Netaqnyahu a fost in Rusia si a marsaluit cu Putin prin Moscova cu ocazia "Victory Day"...

    Israelul ar sacrifica orican relatiile cu Romania pt Rusia...

    Israelul are interesul enorm fata de Rusia deoarece Rusia si Putin pot presa Iranul sa nu construiasca
    arma nucleara, lucru de care Israelul se teme cel mai tare pe lumea asta!
    • +9 (9 voturi)    
     mananci urzici (Vineri, 18 iunie 2021, 20:24)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

     Rusia a fost alaturi de Iran in toate cazurile in care a fost nevoie de decizii ale Consilului de Securitate ONU. Mai exact a votat impotriva rezolutiilor care ar fi pus presiune pe Iran in problema armelor nucleare. Sa iti aduc aminte ca absolut toata tehnologia rachetelor iraniene e bazate pe cea a rusilor?
  • +16 (24 voturi)    
   ia un sfat (Vineri, 18 iunie 2021, 11:55)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui

   cand nu te pricepi la ceva, cel mai bine e sa nu-ti exprimi nicio parere.
   prea multa lume isi da cu parerea despre lucruri pe care nu le stapaneste.
  • +24 (26 voturi)    
   lasa bre turcaletii sa vanda la altii.... (Vineri, 18 iunie 2021, 12:02)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui

   lasa bre turcaletii sa vanda la altii.... le-au taiat canadienii importurile de camere si alea alea ce dreaqu sa mai vanda erdogan ??
  • +2 (18 voturi)    
   cum le stii tu pe toate, Bibicule (Vineri, 18 iunie 2021, 12:23)

   ccc745 [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca un om mare...
   Comentariu mai cretin rar mi-a fost dat sa citesc
  • +12 (18 voturi)    
   Daca nu te pricepi fa-te consilier (Vineri, 18 iunie 2021, 13:09)

   Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui

   Poate vei propune sa luam orice turcisme, ca sunt renumite pentru calitatea lor.
   Ce spui de niste drone Otokar?
 • +1 (15 voturi)    
  //// (Vineri, 18 iunie 2021, 12:40)

  GemstonesPig [utilizator]

  Dci oricum ar fi vor fi israeliene. POate era bine sa fie si ceva original american canada franta nu doar uk ce este de fapt israel
 • +1 (13 voturi)    
  Așa da (Vineri, 18 iunie 2021, 12:43)

  Casargoz [utilizator]

  Firmele serioase așa fac produc di transfera tehnologie
 • +1 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 13:01)

  [anonim]

  • -3 (9 voturi)    
   turcii stiu sa faca treaba (Vineri, 18 iunie 2021, 14:33)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui

   doar sa-i lase fundamentalistii de la ei sa lucreze.
 • -2 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 iunie 2021, 13:04)

  [anonim]

  • -7 (15 voturi)    
   Dacă așa ne spune... (Vineri, 18 iunie 2021, 14:04)

   periscop [utilizator] i-a raspuns lui

   Big Brother, ce să facem? Spunem: ,,da, să trăiți!”
  • +1 (9 voturi)    
   mda (Vineri, 18 iunie 2021, 14:18)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui

   la o intrebare corecta sar minusurile ca puricii pe javre
   de ce oare?
   pai cine-si aduce aminte de afacerea cu ''modernizarea'' migurilor?acolo s-au papat bani ca lumea,au mancat toti,nimeni nu scoate o vorba!
   • -1 (11 voturi)    
    point si comentacu (Vineri, 18 iunie 2021, 14:35)

    murangura [utilizator] i-a raspuns lui Point

    cititi articolul ca e clar ca n-ati inteles.
    propun un deal, ei fac fabrica la noi in tara, noi le asiguram primele comenzi.
    daca ne ofera si turcii un deal asemanator cu siguranta il vom lua in serios.
   • +1 (3 voturi)    
    relax (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 10:05)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Point

    MIG-urile nu pica din cauza electronicii instalate de israelieni, ci din cauza motoarelor, stravechi si neintretinute corespunzator
    • 0 (0 voturi)    
     plus (Luni, 21 iunie 2021, 8:07)

     mongolul [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     celula si aripi, ampenaje uzate...
 • -11 (27 voturi)    
  la ce e bune dronele astea ? (Vineri, 18 iunie 2021, 13:46)

  Zentrix [utilizator]

  Imi poate explica si mie ce face ostirea tarii cu aceste drone ?
  O sa survoleze/spioneze zi si noapte teritoriul tarii ca de zburat peste granita nu se pune problema. Cum anume o sa ne apere ? Ca daca apare rusu cu niste avioane adevarate dronele nu e bune de nimic si fac doar kk pe ele. Daca trimite rusul o racheta la fel, dronele nu e bune de nimic decat sa faca kk pe ele. Daca vine rusul cu tancuri, la fel, dronele o sa le faca un album foto si apoi o sa faca kk pe ele ca nu e bune de nimic. Daca vine rusul cu ostirea peste noi, o sa bruieze comunicatiile intre sol si drone si iarasi dronele nu o sa fie bune de nimic. Dar in schimb, o sa facem albume foto dragute si na, o sa mai cada din ele in capu la oameni. Eu zic ca sunt doar miliarde aruncate pe fereastra
  • +7 (19 voturi)    
   Ce face ostirea tarii cu ele ? (Vineri, 18 iunie 2021, 14:38)

   sfarleaza [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   Pai exact ce fac toate celelalte ostiri, neamule !
   Sau tu vrei sa ramai intotdeauna ultimul sa'ti faca toti kk in cap...
   • +1 (1 vot)    
    pentru zentrix: (Duminică, 20 iunie 2021, 8:11)

    mongolul [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

    dronele astea pot face cateva lucruri:1.cerceteaza campul de lupta, fara a trimite soldati sau avioane cu echipaj uman in focul inamicului;2.dirijeaza tirul artileriei spre tinte, corectind loviturile gresite;3.distruge tintele pe care doreste comandamentul, care priveste doar pe monitor. In cazul in care e doborita (desi are semnatura radar mica sau inexistenta), se da comanda pentru alta; forta vie ramine intacta. Putem sa luptam fara piloti, cu o armata redutabila. Toata chestia e cite drone putem cumpara; si cum ni se deschide linie de credit...... Curind vor apare si tancuri drone si nave de lupta drone. Epoca de aur a tarilor cu mari rezerve de oameni incepe sa apuna.....
  • +6 (16 voturi)    
   pai (Vineri, 18 iunie 2021, 15:38)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Zentrix

   ia zi mataluta cu ce vrei sa ne inarmam,samagon?
   sau cu crema nivea?
   la voi,orice face romanasul cand vrea sa-si cumpere o pusca,sariti imediat de chiur in sus:''ce ne trebe nene?''eu unul inteleg inducerea lipsei de speranta in viitor si de aceea te aplaud,tovarasii te pregatesc bine,iti meriti solda.
   ps:am un cias,cat dai?
   • -8 (16 voturi)    
    atunci (Vineri, 18 iunie 2021, 16:54)

    Zentrix [utilizator] i-a raspuns lui Point

    ostirea romana sa isi ia si niste trotinete electrice.
    Cu jucariile astea inofensive de drone pot sa se duca in parc si sa se joace
 • -4 (6 voturi)    
  Drona (Vineri, 18 iunie 2021, 14:46)

  mdalacu [utilizator]

  Asta mai arata a drona fata de ce cele cu care venisera inital acum un an...pote sa faca si pac pac.
 • 0 (6 voturi)    
  toate sunt bune (Vineri, 18 iunie 2021, 20:06)

  kostake [utilizator]

  Pe fosta platforma ARO putem face autovehiculele 4x4. Toate investitiile sunt bune pentru ca ne poate creste capabilitatile si pentru productie de ''pace'' Problema este alta: cine va munci pe aceste platforme, chiar daca salariile vor fi apropiate de vest? Noile generatii sunt maestri in tik tok ori facebook. Avem batalioane de frizeri, vinzatori de saorma, coafeze, zidari si alte batalioane de bugetari pe pile, adica tineri cu sustinere familiara dar fara minte. Si cine urmeaza sa intre in cimpul muncii acum nu stiu daca stiu toti tabla inmultirii.
  Si sa nu credeti ca ma bucur cand spun toate astea.Dimpotriva, daca tara ar cere, m-as pune la dispozitia ei chiar si la virsta mea(66)
 • 0 (6 voturi)    
  si ... cam citi cetateni apti de lupta (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 1:27)

  CalugaruVaxile [utilizator]

  are talisoala? sau voi credeti ca asa se face razbelu', voi stati la tv sau comentati pe fessbuc si gata, dronele cistiga tot??? Citi romani stiu in ziua de azi macar sa traga cu pusca? Citi vor sa se duca in armata am vazut de cind cu spooful ala de lege cu inrolarea cica obligatorie: mesajul general era "sa lupte ma-sa". Mai oameni buni, mai intii pregatiti populatia sa lupte, p-orma dati banii pe prostii. In Israel (aia de fac dronele) TOATA populatia e gata de lupta. Barbati, femei, copii de la 16 ani in sus. TOTI stiu sa puna mina pe o arma si sa o foloseasca. De aia sint eficiente Iron Dome si alte jucarioare. In US la fel, redneckul isi invata copilul sa traga de mic. la OPT ani ai voie cu el in poligon!! Cel mai probabil, si rusii si chinezii fac la fel sau asemanator. Nu se lupta cu saorma in mina, ci cu pusca de asalt. Nu, nu cu BMW-urile seria nushcit se cistiga razboiul, ci cu tancuri.
  • +1 (1 vot)    
   Nu sunt toți românii ca tine. (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 9:45)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui CalugaruVaxile

   Scuze, dar cei care așteaptă para mălăiață în gura lui nătăfleață cred că nu putem. Își fac curaj spunând că toți sunt ca ei !
 • +2 (4 voturi)    
  Spor! (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 8:07)

  mongolul [utilizator]

  Sa vina!
 • 0 (2 voturi)    
  Indiferent de producator ar fi bine sa fie produse (Sâmbătă, 19 iunie 2021, 10:15)

  Ochiana [utilizator]

  in tara. Ar costa mai putin si am avea beneficii pe termen lung...Si de ce noi nu am putea produce la standarde NATO ? Macar unele componente pentru inceput si apoi usor, usor mai mult....Da, ar dura mai mult dar am avea de castigat si dupa acest contract.
  Binenteles ca americanii ne vor impune sa cumparam de la ei la preturi foarte mari. Politica Trump nu a disparut....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by