Ce se întâmplă când un aliat precum România e atacat, iar inamicul ocupă poziții pe teritoriul național? NATO trimite forțele sale de reacție rapidă (VJTF) în sprijin în 72 de ore, gata să respingă atacul inamic. În poligonul de la Cincu, 4.000 de militari din 13 țări aliate conduse de Turcia au exersat întocmai acest scenariu fictiv și au dus o luptă cu tancuri, blindate, drone, artilerie, elicoptere, lunetiști și forțe speciale.

Focuri de tancuri si blindate in poligonul CincuFoto: Hotnews

Vezi în VIDEOREPORTAJUL de mai jos cum s-a derulat exercițiul Noble Jump 21 de la Cincu și cum a reușit Armata Română, împreună cu forțele de reacție rapidă VJTF ale NATO, să respingă un atac inamic:

---

Câteva din informațiile cheie din desfășurarea exercițiului:

  • Exercițiul are la baza un scenariu fictiv, în care un inamic atacă România și ocupă poziții pe teritoriul național. Drept răspuns, trupele de reacție rapidă ale NATO (VJTF), sunt dislocate în 72 de ore.
  • Exercițiul Noble Jump 21 în România include 4.000 de militari din 13 state aliate și circa 600 de mijloace tehnice (blindate, tancuri, aeronave). Totul parte a unui exercițiu mult mai amplu - SteadfastDefender21 care s-a desfășurat în mai multe locuri din Europa.
  • Trupele VJTF trimise să sprijine România sunt conduse de brigada 66 de infanterie mecanizată din Turcia. SUA, Marea Britanie, Spania, Italia și alți aliați participă cu trupe și tehnică de luptă.
  • Scenariul exercițiului începe cu un atac al inamicului asupra pozițiilor ocupate deja de infanteria mecanizată Turcă. Cu ajutorul dronelor forțelor din Turcia și Spania sunt reperate poziții inamice.
  • Lunetiști din UK, Spania, Turcia și Italia atacă pozițiile descoperite de drone, iar trupele de Forțe Speciale ale României, cu blindate Humvee sau coborâți prin rapel elicoptere IAR 330 Puma, iau cu asalt clădirea.
  • În același timp, trupe britanice cu vehicule Jackal iau poziții și atacă infanteria inamică și blindatele care avansează. De sus, elicoptere de atac IAR 330 Puma SOCAT atacă cu rachete pozițiile inamice, iar focuri de artilerie românească (152 mm) lovesc pozițiile inamice.
  • Pe un flanc intră în luptă infanteriști ai Forțelor Spaniole, echipați și cu rachete antitanc, iar pe celălalt flanc intră blindatele în luptă: Tancuri A1M1 Abrams (SUA), blindate Dardo (Italia) și blindate Piranha V (RO).
  • Inamicul răspunde cu focuri de artilerie asupra trupelor aliate intrate în câmpul de luptă, iar elicopterele de atac IAR-330 Puma SOCAT sunt chemate din nou să sprijine cu foc avansul blindatelor în teren.
  • Blindatele aliate execută foc asupra inamicului, în timp ce lovituri de mortier de 82mm și 120mm (Turcia, Italia, Spania) țintesc pozițiile de artilerie inamice.
  • Tancurile NATO încearcă o învăluire a inamicului pe flancul estic, împreună cu blindatele Dardo.
  • Odată cu respingerea inamicului trupele de infanterie intră în teren să securizeze pozițiile.

CITEȘTE ȘI: