Ministerul Apărării anunţă sâmbătă, într-un comunicat, că aproximativ 15.000 de militari români, aliaţi şi parteneri vor participa, în perioada mai-iunie, la seria de exerciţii „Dacia 21 Livex” desfăşurate pe teritoriul naţional, care integrează secvenţe de instruire în comun, în context aliat.

Militari romaniFoto: MApN

Potrivit MApN, exerciţiile vor fi precedate de etapa de afluire şi dislocare a forţelor în zonele de antrenament, în lunile aprilie şi mai, urmate de faza defluirii, din luna iunie.

Primele efective şi echipamente militare care au sosit în România, în perioada 12-17 aprilie, sunt formate din 120 de militari britanici şi 55 de vehicule din dotarea acestora. Coloanele militare, însoţite de echipaje de poliţie militară, se vor deplasa la sediul Brigăzii 1 Mecanizate din Bucureşti, în data de 17 aprilie.

Ulterior, în data de 20 aprilie, militarii se vor deplasa la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor începe procesul de instrucţie, în cooperare cu structuri ale Forţelor Terestre Române.

„Dacia 21 Livex confirmă capacitatea Armatei României de a-şi angaja capabilităţile în operaţii defensive, precum şi disponibilitatea permanentă a structurilor aliate şi partenere de a disloca rapid în ţara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în faţa oricărei potenţiale ameninţări la adresa securităţii naţionale. De asemenea, Dacia 21 Livex verifică modul de realizare a sprijinului acordat de ţara noastră pentru forţele şi echipamentele militare care tranzitează teritoriul national”, arată MApN.