VIDEO Drona militară care ar putea fi fabricată în România: Israelienii de la Elbit au adus în țară drona pe care vor s-o facă aici pentru Armată / Simultec ar putea produce la Măgurele simulatoarele pentru dronă

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 7 aprilie 2021, 8:55 Actualitate | Defense


Hermes 450 in Romania
Foto: Hotnews
Israelienii de la Elbit au adus în România drona militară Hermes 450 pe care o propun Armatei Române. Deja în România, la Bacău, sunt produse piese componente pentru acest tip de dronă, însă Elbit vrea să mute întreaga producție în țară și să implice și alte companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova dacă MApN ar alege un astfel de contract. La Măgurele, la compania Simultec, unde a fost expusă drona și prezentată și oficialilor, ar putea fi produse și simulatoarele pentru dronele românești.


VIDEO - Drona pentru Armata României care ar putea fi produsă în Țară - Hermes 450 la Măgurele:

---

Elbit a adus în România drona tactică de clasa a II-a Hermes 450 pe care o propune Armatei Române. MApN are în plan o achiziție de circa 277 de milioane de dolari pentru 7 sisteme tactic-operative de drone, plus un pachet de suport logistic inițial.

Drona a fost expusă la Simultec, în Măgurele, lângă București. Compania Simultec face parte din grupul de companii Elbit care are circa 700 de angajați în România.

„E o companie românească”, a ținut să precizeze Florin Maican, directorul Simultec.

„Suntem principalul furnizor de simulatoare al forțelor române, dar am produs aici în țară simulatoare românești pentru clienți de pe toate cele cinci continente”, spune Maican, care precizează că Simultec are 30 de angajați de înaltă calificare.

Pentru dronele Hermes 450 deja sunt produse piese chiar în România, la Bacău, iar apoi acestea sunt asamblate în drone pentru alți clienți. Acum, Elbit ar dori să mute întreaga producție și asamblare de drone Hermes 450 în România, asta dacă Armata ar alege acest tip de dronă pentru programul său.

Assaf Cohen, Director & Marketing Manager UAS International Business în cadrul Elbit, spune că în țară deja au fost semnate acorduri cu companii precum IAR, Romaero sau Avioane Craiova pentru a fi implicate în fabricarea dronelor.

„Va fi o dronă produsă în România”, spune Cohen.

Ddincolo de transferul de tehnologie și know-how în țară, noua facilitate de producție ar face și personalizarea dronelor după specificațiile și cerințele MApN.

„Drona Hermes 450 este cea mai bună dronă NATO de clasa II. Are mai multe de 600.000 de ore de zbor, mare parte în teatre de operații. A fost folosite de Marea Britanie în Afghanistan, iar drona se află în dotarea forțelor armate israeliene”, explică Cohen.

„Suntem sigură că poate fi de foarte mare folos pentru toate forțele armate românești - navale, terestre și aeriene - pentru misiuni de recunoaștere, supraveghere, adunare de informații - toată gama de misiuni pentru o astfel de dronă tactică”, a mai spus reprezentantul Elbit.

Specificații Hermes 450

Greutate: 550 kg
Lungime: 6,1 m
Anvergura: 10,5 m
Încărcătură maximă: 180 kg
Autonomie: 17 ore
Rază de acțiune: 200 km
Viteză maximă: 176 km/h
Viteză de croazieră: 130 km/h
Plafon: 5.500 metri
Motor: UAV Engines Limited R802/902(W) Wankel engine - 39 kW (52 hp)

Posibilitate montare senzori de diferite tipuri:

EO/IR
SAR/GMTI & MPR + AIS
ELINT, EW, COMINT, COMJAM

---

Hermes 450 al celor de la Elbit nu este singura dronă intrată în cursa pentru contractul Armatei.

Thales propune României drona tactică Watchkeeper X, dezvoltată din drona Hermes 450 al israelienilor de la Elbit conform specificațiilor armatei britanice.

Reprezentanții Thales au explicat într-un interviu pentru HotNews.ro ce specificații-cheie are Watchkeeper X față de competitori și cum ar putea arăta cooperarea industrială astfel încât drona să fie produsă în țară.


VEZI ȘI:---

Avioane Craiova și Romaero au semnat în luna mai anul trecut un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Armatei. Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.

Memorandumul prevede ca firmele românești să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanță și reparații precum și de managementul de program.

În România Elbit Systems este prezentă de peste 27 de ani și are, în calitate de acționar unic, patru unități de producție:

- Simultec (Măgurele) - Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.

- A/E Electronics (Bacău) - Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă

- Elmet (Bacău) - Produce sisteme și subsisteme electromecanice , printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)

- Elmet (Măgurele) - Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.

Tot la Măgurele sunt asamblate și turelele teleoperabile de tip UT Mk2 cu tun de 30 mm pentru transportoarele blindate Piranha 5 ale Armatei Române.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7988 vizualizari

 • +6 (18 voturi)    
  Bravo ! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 9:14)

  Akylas [utilizator]

  Super, mult succes !
 • +1 (29 voturi)    
  Romania are relatii excelente cu Israel (Miercuri, 7 aprilie 2021, 9:19)

  animatron [utilizator]

  Statul israelian e un aliat pt tara noastra si daca nu ne-am fi aliniat ovligatoriu cu pozitia partenerilor din UE (ceea ce este normal pt ca suntem membri UE) am fi mutat si noi ambasada la Ierusalim, la fel ca USA (partenerul nostru strategic privilegiat).

  Peste 400.000 de israelieni au origini in Romania, familiile lor sunt puternic legate de istoria teritoriilor romanesti (intre care unele, cu minoritati evreiesti, se afla azi sub ocupatie rusa si ucraineana).

  Israelul e o democratie de tip occidental, o societate deschisa oricui, indiferent de etnie, cu conditia minima sa respecti statul israelian.

  Arabii din Israel au deputati, partide, ziare, scoli, la fel ca minoritatile din Romania, iar un partid arab islamic, proaspat intrat in parlamentul israelian cu 4 deputati, are chiar sansa sa faca parte dintr-o eventuala majoritate la guvernare.

  Militar, Romania are enorm de invatat din experienta israeliana de inarmare si de lupta, suntem in urma cu dotarea Armatei, in contextul in care Rusia pare sa se pregateasca de noi invazii si conflicte in Ucraina (poate si la Nistru!).
  • +1 (17 voturi)    
   aici te contrazic grav (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:14)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   dar nu as vrea sa intram in discutii deoarece nu ma mai pot oprii si pot scrie infinit despre Israel cate rale a facut, despre politica lui de acaparare a unui metru de pamant in fiecare zi de la Palestinieni( vezi harta israelului din 1950 si harta israelului de acum) despre cate rezolutii ONU are impotriva lui, despre faptul ca, construiesc ilegal si azi pe teritoriile Palestiniene, despre cum asasinii din serviciile secrete israeliene merg prin toata lumea si ucid cu sange rece pe cei ce ii considera a fi inamicii Israelului fara sansa la un proces cinstit, transparent( sunt zeci de astfel de operatiuni in media international), despre cum ei au arme nucleare de vreo 30 ani dar nu recunosc asta in schimb ei condamna si vor sa atace Iranul deoarece Iranienii vor sa-si faca Centrala Nucleara si le este frica ca isi vor face si arma nucleara etc


   Da, Israelul este un stat liber, avansat care isi urmareste DOAR interesul lui si o face bine, in schimb restul pot sa moara toti in jurul lor, Gaza fiind cea mai mare inchisoare in aer liber din lume!
   • -1 (11 voturi)    
    gaza (Miercuri, 7 aprilie 2021, 18:46)

    disraeli [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    acolo conduce hamas prin votul liber al locuitorilor. ei au decis cum vor sa traiasca. isralul nu e obligat sa discute cu teroristii din hamas.
    • +3 (5 voturi)    
     ciudat... (Joi, 8 aprilie 2021, 16:54)

     Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

     sa numeste pe Palestinieni teroristi...

     Adica daca cineva vine si imi fura pamantul si imi demoleaza casa iar eu ii dau in cap cine este teroristul el sau eu ca mi-am aparat pamantul si casa si tara?
   • -4 (6 voturi)    
    Hai sisi, rusnacel! (Joi, 8 aprilie 2021, 15:41)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    Pana in 1967, adica fix cata vreme Cisiordania a fost parte integranta a regatului iordanian nimeni nu a auzit de palestinieni.
    Iar pe arabii din jur nu ii pasiona catusi de putin infiintarea statului Palestina cat desfiintarea statului Israel.
    Israelienii s-au aparat din prima zi a existentei statului lor in timp ce arabii au atacat.
    Pentru un sustinator al lui Putin si al rusilor sa vorbesti de procese cinstite si transparente mi se pare ipocrizia suprema.
    • +3 (5 voturi)    
     baiete (Joi, 8 aprilie 2021, 16:57)

     Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Israelul e de cativa ani cea mai condamnata tara din LUME de catre ONU nu de catre mine! Singura tara care sustine necontenit Israelul este SUA restul toti o condamna, inclusiv Europa!

     https://www.aljazeera.com/news/2020/12/24/un-condemns-israel-most-in-2020-almost-three-times-rest-of-world

     Singurele tari din lume care au cucerit teritoriul altei tari in ultimii zeci de ani sunt Rusia si Israel!

     Si nu, nu sunt pro Rus , sunt pro Roman si atat! ;)
 • +13 (13 voturi)    
  Aici e cuvantul cheie (Miercuri, 7 aprilie 2021, 9:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Elbit vrea productia 100% la noi DACA o savrea contract MApN. Problema pe care o observ cu statul e ca orice afacaere aduce castig statului sau cetatenilor sau macar imagine tarii este ceva la care toti se prefac ca uita.

  Dar sa vina ceva de unde au parlamentarii de castigat si surpriza, se arunca toti, care mai de care.

  Ar fi ceva sa avem si noi o reputatie macar in echipamente de armata (chit ca facem dupa schemele altora ca noi nu suntem in stare sa concepem ceva de la zero, toti aia buni plecand afara), dar nu cred ca o sa avem norocul asta.
 • -1 (19 voturi)    
  "Ar putea" si "vom face", "vom infiinta" (Miercuri, 7 aprilie 2021, 9:24)

  jackalphonse [utilizator]

  In Romania "investitorii" au inceput sa copie modelul politicienilor in exprimari. Evident, ei nu sunt investotori, ramane sa vedem ce pierdem cu "am putea".
 • -2 (20 voturi)    
  Imposibilul s-a produs! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 9:34)

  emil bobu [utilizator]

  Cineva a investit in Romania!
 • +6 (12 voturi)    
  depinde pentru ce avem nevoie (Miercuri, 7 aprilie 2021, 9:56)

  jescu [utilizator]

  Scrie aici cum se folosea categoria asta de drone
  https://en.wikipedia.org/wiki/Thales_Watchkeeper_WK450 : "It cued a Hermes 450 onto a target for continued tracking, which then passed the information on to a Royal Air Force MQ-9 Reaper to conduct an airstrike". Asta inseamna ca se foloseau in practica pentru supraveghere si pentru atacuri se folosea ceva mai serios ca MQ-9. Daca Romania are nevoie pentru supraveghere atunci par bune.
 • +1 (15 voturi)    
  ! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:16)

  tudorr [utilizator]

  Or sa fie sfintite de BOR inaine de decolare?
 • -2 (6 voturi)    
  ehh (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:36)

  transpenibilus [utilizator]

  Muroase deja a #ZeroDarkMoscov
 • +2 (16 voturi)    
  ///// (Miercuri, 7 aprilie 2021, 10:51)

  GemstonePig [utilizator]

  Ne mai dau izraelienii niste drone uzate moral, dupa migurile modernizate care au cazut cca mustele tomna, turelele de amfibii care nu s-au potrivit cu nimic si alte ghișefturi bune pentru ei acum primim pe bani si vechitura asta. Israel chiar este lider in armament si echipament probleme este ce luam si la ce pret.
 • -4 (14 voturi)    
  sa luam zic (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:05)

  Scarface1000 [utilizator]

  de sute si de miliarde de Euro arme,rachete, drone pana o sa ajungem inarmati ca si Korea de Nord sau Iran si nu o sa avem ce manca!

  La ce naiba ne trebuie noua drone? Ne ataca Rusii aia rai??


  Ok si daca ne ataca, vor face diferenta cateva rachete si cateva drone pe care le-am cumparat pe miliarde de dolari?

  In loc sa facem, Scoli, Spitale, Infrastructura ca orice tara sanatoasa la cap noi parca ne pregatim de al 3-lea razboi mondial...

  Germania de cand a renuntat la o super armata pe care o avea pana la al 2-lea razboi mondial si cu care a cucerit toata Europa si s-a concentrat pe partea economica uite ce a ajuns! Este motorul economic al Europei, de departe cea mai dezvoltata tara din Europa si nici macar nu aloca 2% din pib pt armata, in schimb noi saracii Europei dam 2% de mult pt armata de parca noi am avea banii lor!

  A si inca ceva, de cine ne este noua frica ca ne va invada, adiacc de Rusi, Nemtii fac cu ei afaceri de zeci de miliarde de euro ( Vezi proiectul gazoductului North Stream).

  Suntem in 2021, hai sa ne concentram pe dezvoltare nu pe arme si razboi!
  • +1 (9 voturi)    
   spune-i asta sefului tau (Miercuri, 7 aprilie 2021, 13:16)

   Ahha [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   piticul cracanel (criminal): "sa ne concentram pe dezvoltare nu pe arme si razboi!", adica nu pe rachete, submarine si masat trupe si armament la granita cu Ucraina.
   • -3 (11 voturi)    
    prietene (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:30)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

    e tara lor, pot sa-si comaseze trepele si sa faca ce baze militare doresc in tara lor, spune-le tu sefilor tai ( la senilul ala care e sef acuma) sa mai reduca din bugetul ala militar de 700 miliarde $ si totodata sa mai reduca si din cele peste 700 de baze militare din AFARA TARII si sa mai schimbe stalpii aia de curent de lemn pe care ii au prin toata tara de 30 ani si sa modernizeze trenurile alea care circula cu viteza celor din Romania si sa repare strazile si autostrazile ca arata ca dupa bombardamente majoritatea...
    • -4 (4 voturi)    
     postacel sovietic, Transnistria e teritoriu rusesc (Joi, 8 aprilie 2021, 16:04)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

     ?
     Nu?
     Pasol na turbinca, vidma!
     • +1 (3 voturi)    
      Cam e rusesc (Joi, 8 aprilie 2021, 17:29)

      Popescul [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Pai, cam e teritoriu rusesc. Mai pune si tu mana pe-o carte de istorie. Sa stii ca istoria nu te musca. Iti garantez eu. Si nici cartile n-au dinti sa te muste. Altfel, stiu, da-i si lupta neicusorule! Ca la pasopt, parol!
 • +5 (15 voturi)    
  respectiva drona (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:24)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  e un model vechi si uzat cel putin moral. Am fi cu adevarat dusi cu capul sa cumparam asa ceva. Daca vor sa faca vanzare sa vina cu un model mai nou.
 • +5 (9 voturi)    
  No Poc poc -- no good (Miercuri, 7 aprilie 2021, 11:56)

  mdalacu [utilizator]

  Daca nu fac poc poc..sunt degaba. Toate dronele turcesti pot cara armament. Asa ceva ne trebuie si noua. De supraveghere avem alternative facute de firme locale cu actionariat romanesc.
  • +2 (6 voturi)    
   dar nu iese spaga (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:59)

   comentacu [utilizator] i-a raspuns lui mdalacu

   aici e buba...
 • 0 (8 voturi)    
  spionajul, diplomatie neintrerupta! (Miercuri, 7 aprilie 2021, 15:26)

  Namaste [utilizator]

  La arabi ajung oile de Ramadan.
 • -5 (9 voturi)    
  haideti sa numaram posturile "laudative" (Miercuri, 7 aprilie 2021, 16:04)

  comentacu [utilizator]

  O gramada de laude pentru inca un potential contract pagubos pt tara noastra.
  Dronele sunt viitor aeronauticii militare. Romania e la periferia tarilor care inca au o minima experienta si dotare in constructia de aeronave.
  Pentru asta trebuie sa intre in parteneriate cu alte tari si impreuna cu altii mai destepti sau mai bogati, sa dezvolte propriile drone pt diferite aplicatii.
  A intrebat cineva Polonia, Cehia, etc, bai fratilor, noi putem face asta si avem un buget de 100 mil. euro, haideti sa punem mana de la mana si impreuna sa dezvoltam un model de drona pt detectat postaci pro-rusi sau pro-israelieni si sa o producem/exploatam in parteneriat...
  • -2 (8 voturi)    
   Ai dreptate (Miercuri, 7 aprilie 2021, 20:00)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui comentacu

   Contractul e pagubos pentru tara voastra Rusia
 • -1 (3 voturi)    
  Bravo! (Joi, 8 aprilie 2021, 7:41)

  mongolul [utilizator]

  Felicitari! Bafta!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by