Fotografiile publicate marți seara de către ministrul Apărării Nicolae Ciucă, în care se puteau observa în clar pe o tablă o serie de nume de utilizatori și parole, au fost realizate într-un call center deservit de personal MApN, care asigură programarea cetățenilor la vaccinare, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanți ai MApN.

Imaginile cu conturi si parole postate pe contul de FB al ministurlui AparariiFoto: Captura Facebook

„Imediat ce a fost semnalată situația, parolele au fost schimbate. În urma verificărilor efectuate, cu celeritate, în intervalul de timp dintre postarea fotografiilor și momentul schimbării parolelor nu au existat accesări sau intenții de accesare pe baza datelor de conectare afișate”, au precizat reprezentanții ministerului.

„Informațiile care apar pe panoul respectiv nu reprezintă în ansamblul lor informații clasificate. Datele de conectare care apar în fotografii reprezintă informații de uz intern, nedestinate publicității, date utilizate de operatorii din call center-ul respectiv”, potrivit răspunsului transmis HotNews.ro de către reprezentanții MApN.

Potrivit acestora, „cu privire la situația creată, prin care date neclasificate de uz intern au fost transmise în mod nejustificat în spațiul public, ministrul apărării naționale a dispus măsuri de verificare a respectării procedurilor aplicabile de către personalul responsabil, urmând a fi luate de urgență măsurile care se impun”.

Reamintim că ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a postat marți seară pe Facebook mai multe fotografii printre care și una în care apar mai multe parole, respectiv de acces la o videoconferință, la un laptop, dar și la o adresă de e-mail. Fotografia cu pricina a fost ștearsă de ministru în câteva ore, în schimb ea a supraviețuit pe rețeaua de socializare după ce a fost descărcată și încărcată din nou de Ana Poenariu, de la Rise Project, și preluată de mai multe persoane devenind virală.

Nicolae Ciucă a postat mai multe fotografii în care relata că împreună cu colegii parlamentari din comisiile de apărare a vizitat astăzi, la Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.