Armata a dat în ultimii trei ani peste 208 milioane de euro pentru reparațiile, lucrările de mentenanță și service și modernizările vechilor elicoptere IAR 330 Puma și IAR316 Alouette. În total, în ultimii aproape șase ani, sumele investite în aceste elicoptere au fost de peste 340 de milioane de euro, în condițiile în care de câțiva ani se tot vorbește, fără un rezultat concret, de achiziția de noi elicoptere. Doar că MApN a precizat acum pentru HotNews.ro că nu are niciun plan până în 2030 să cumpere elicoptere noi pentru Forțele Aeriene, adică să înlocuiască bătrânele Puma ce zboară chiar și de 40 de ani deja.

Elicopter IAR 330 PumaFoto: Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu

Informația pe scurt:

  • În ultimii șase ani Armata a contractat de 340 de milioane de euro lucrări de reparații, mentenanță și modernizare pentru bătrânele sale elicoptere IAR 330 Puma și IAR 316B Alouette.
  • Din 2016 Armata a anunțat că vrea să cumpere elicoptere pentru Forțele Terestre. Pe rând, în pole position pentru un astfel de contract, inclusiv pentru elicoptere de atac / variante de atac - au fost Airbus, Bell și Lockheed Martin/Sikorsky. Fără vreun rezultat concret încă...
  • În tot acest timp, sute de milioane s-au dat doar pe reparații ale unor elicoptere care zboară și de peste 40 de ani, în condițiile în care bugetele MApN mărite odată cu alocarea a 2% din PIB nu au fost încărcate la maxim, ba chiar unele proceduri de achiziții majore au trenat sau au fost anulate.
  • Acum, MApN anunță că pentru Forțele Europene, adică tocmai cele care operează elicopterele puma vechi de 40 ani și elicopterele Alouette, și mai vechi și uzate moral și tehnic, nu este avută în vedere o achiziție de noi elicoptere decât după anul 2030.

---

În ultimii trei ani MApN, prin diferitele sale structuri, a atribuit contracte în valoare de peste 1 miliard de lei, circa 208 milioane de euro fără TVA pentru mentenanța, reparațiile și modernizările vechilor sale elicoptere din dotare. Discutăm de elicopterele IAR 330 Puma, fabricate încă din 1975, precum și de IAR 316B Alouette, elicoptere și mai vechi și uzate moral.

La aceste cheltuieli putem să mai adăugăm alte 135 de milioane de euro pe care MApN le-a făcut între toamna lui 2014 și ianuarie 2017 tot pentru reparații, service, mentenanță și diverse modernizări, perioadă pentru care HotNews.ro a scris în detaliu la acel moment.

În total, astfel, discutăm de peste 340 de milioane de euro băgați în actualele elicoptere care deja au o vârsta, în condițiile în care în ultimii ani au fost semnale atât de la MApN, cât și de la producători, că este aproape iminent un contract pentru noi elicoptere. Contract ce n-a mai venit, însă...

Dar, atenție, intenția MApN de a achiziționa noi elicoptere, o parte chiar modele de atac - competiție unde s-au arătat interesați Bell, Airbus și Lockheed Martin/Sikorsky - se referea la dotarea Forțelor Terestre cu acest tip de aeronavă.

Acum, MApN a transmis la solicitarea HotNews.ro că cel puțin pentru Forțele Aeriene, adică cele care operează elicoptere IAR 330 Puma și IAR 316B Alouette de mai bine de 40 de ani, planurile pentru achiziția a unor noi elicoptere sunt abia pentru după anul 2030.

„La nivelul Forțelor Aeriene Române este planificată inițierea de programe de achiziție de noi elicoptere după anul 2030”, a transmis MApN la solicitarea HotNews.ro.

HotNews.ro a întrebat și de ce achiziția de noi elicoptere pentru MApN - fie Forțele Terestre, fie Forțele Aeriene - a fost amânată până acum deși în ultimii ani sumele cheltuite pentru service/mentenanța/modernizarea unor elicoptere cu o vechime apreciabilă au ajuns la aproape 340 de milioane de euro, în condițiile în care bugetele MApN mărite odată cu alocarea a 2% din PIB nu au fost încărcate la maxim, iar unele proceduri de achiziții majore au trenat/nu s-au semnat/au fost anulate.

MApN susține că „fondurile utilizate pentru achiziționare de produse/servicii destinate elicopterelor din dotare şi pentru susținerea programelor de revitalizare şi modernizare au fost/sunt în concordanță cu Strategia de înzestrare a Armatei României şi cu necesitatea de modernizare a flotei de elicoptere a Forţelor Aeriene Române, în perspectiva asigurării capabilităților necesare şi suficiente pentru apărarea teritoriului naţional”.

„La momentul actual, elicopterele din dotarea Forţelor Aeriene Române asigură îndeplinirea misiunilor specifice, respectiv instruirea piloţilor, asigurarea serviciului de luptă-poliţie aeriană extinsă şi asigurarea detașamentelor dislocabile pentru misiuni NATO şi ONU conform angajamentelor asumate de România”, se arată în răspunsul transmis de Armată.

„Decizia de înzestrare cu elicoptere a Forţelor Aeriene Române va fi fundamentată în primul rând pe rezultatele unei analize temeinice care să aibă ca obiect criterii şi cerinţe operaţionale în raport cu nevoile pentru îndeplinirea misiunilor încredinţate”, mai susține MApN.

Elicoptere IAR 330 Puma SOCAT / Sursa foto: Facebook/ Fortele Aeriene Romane, Bogdan Pop

---

Citește și:

În prezent, potrivit MApN, Forțele Aeriene Române au în dotare 58 de elicoptere IAR 330 Puma produse la IAR Ghimbav încă din 1975, elicoptere destinate în principal transportului de trupe sau misiunilor de evacuare medicală. Dintre acestea, 22 au fost modificate de-a lungul timpului în variante de atac (IAR 330 Puma SOCAT).

Pe lângă acestea, în dotare mai există și opt elicoptere IAR 316B Alouette, elicoptere și mai vechi, folosite în principal pentru antrenamentul piloților.

Forțele Navale operează și ele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval.

Încă din 2016 MApN a anunțat oficial că vrea să cumpere elicoptere, dar pentru Forțele Terestre. De altfel, achiziția de elicoptere a fost menționată constant în ultimii ani în Cartea Albă a Apărării ce se aprobă anual la nivelul Guvernului.

Pe rând, în pole position pentru un astfel de contract, au fost pe rând Airbus, care a și deschis o linie de asamblare la Ghimbav, Bell Helicopters și, mai recent, Lockheed Martin / Sikorsky cu modelul BlackHawk.

Vezi și:

Elicopter IAR 316B Alouette

---

Contractele atribuite de MApN pentru reparații, service și mentenanță, modernizare pentru elicopterele în dotare în ultimii trei ani - TOTAL: 1,013 mld lei, circa 208 milioane euro:

1. Contract: „Servicii de reparatie capitala extinsa la blocurile hidraulice pilot automat, reper 67.840.415.00/416.00, seriile M1914, M1105D, M1565 si M1639, specifice elicopterelor IAR 330 Puma L/M/S”

Valoare: 3,2 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: Aeroteh

Anunțat în SEAP: 27 februarie 2021

2. Contract: „Platforme dislocabile cu sistem de ancorare, pentru aterizarea elicopterelor militare IAR 330 PUMA L/M/S”

Valoare: 1,4 mil lei lei

Atribuit către: Aerostar

Anunțat în SEAP: 8 februarie 2021

3. Contract: "Aplicare buletine service la simulatorul de zbor pentru elicopterele IAR 330 PUMA SOCAT și furnizare lot piese de schimb pentru constituirea pachetului de suport logistic integrat"

Valoare: 3,94 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: SIMULTEC SRL

Anunțat în SEAP: 11 ianuarie 2021

4. Contract: Contract subsecvent 2/2020 (A5-1616/20.11.2020) la Acordul Cadru nr. A5-1321/30.092020- "RK si Suport Logistic elicoptere IAR PUMA NAVAL"

Valoare: 24,8 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 26 noiembrie 2020

5. Contract: Acord-cadru "RK si Suport logistic elicoptere IAR PUMA Naval", pe perioada 2020-2024 / (n.r. Contractul subsecvent 1)

Valoare: 139,7 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 4 noiembrie 2020

6. Contract: Acord cadru de servicii pentru ,,aplicarea Buletinului service nr. Ro 34-13 / 2019 la elicopterele militare tip IAR-330 Puma SOCAT” pe o perioda de 48 de luni”

Valoare: 143,7 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 1 septembrie 2020

7. Contract: Contract de prestare serviciu de reparatie de complexitate ridicata la blocul hidraulic pilot automat, reper 67.840.415.00, seria M1068, specific elicopterelor IAR-330 PUMA L/M/

Valoare: 0,83 mil. lei (fără TVA)

Atribuit către: Aeroteh

Anunțat în SEAP: 9 iulie 2020

8. Contract: Acord cadru de servicii pentru ,,reparaţie de complexitate ridicată(reparaţie capitală) pentru elicopterele IAR-330 PUMA NATO pe o perioada de 60 de luni

Valoare: 320 mil. lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 15 ianuarie 2020

9. Contract: Contract de furnizare piese de schimb pentru sprijinul logistic al activităţilor de mentenanţă si reparaţii de complexitate ridicata si medie, asistenta tehnica pentru elicopterele IAR-330 si IAR-316

Valoare: 55 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 15 ianuarie 2020

10. Contract: Contract de furnizare având ca obiect achiziţia de piese de schimb,materiale,echipamente,componente, scule,dispozitive,verificatoare şi utilaje pentru elicopterele militare tip IAR–330 Puma L-R.M.

Valoare: 49,5 mil. lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 27 august 2019

11. Contract: CS16 la acord cadru "Suport logistic grup elicoptere" / Descriere: Balize, bancuri,dispozitive, piese de schimb si consumabile pentru mentenanta aeronavelor IAR330 PUMA Naval

Valoare: 2,75 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IARR Brașov

Anunțat în SEAP: 9 iulie 2019

12. Contract: FURNIZARE PIESE DE SCHIMB ELICOPTERE TIP PUMA

Valoare: 0,6 mil. lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 23 aprilie 2019

13. Contract: Contract subsecvent 15 la acord cadru "suport logistic grup elicoptere" / Descriere: Furnizare piese de schimb pentru mentenanta elicopterelor IAR 330 Puma Naval si costume de zbor deasupra marii.

Valoare: 0,6 mil. lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 21 ianuarie 2019

14. Contract: Contract de furnizare agregate majore, echipamente şi piese de schimb aferente asigurării suportului logistic integrat elicopterelor militare tip IAR-330 Puma L revitalizate şi modernizate

Valoare: 59 mil. lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 22 decembrie 2018

15. Contract: Contract de furnizare componente, echipamente, agregate si piese de schimb specifice elicopterelor tip IAR-330 PUMA L/M/S si elicopterelor tip IAR-316B

Valoare: 28,7 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 24 iulie 2018

16. Contract: Acord cadru de servicii pentru achizitia serviciului de reparatie de complexitate ridicata(reparatie capitala) pentru elicopterele IAR-330PUMA SOCAT pe o perioada de 36 de luni

Valoare: 153,2 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 24 iulie 2018

17. Contract: Constract subsecvent nr.14/2018-Reparatii/revizii/verificari echipamente (mentenanta preventiva) elicopter IAR 330 PUMA Naval la Acordul cadru nr. 224/5310-2015 Suport Logistic Grup Elicoptere

Valoare: 0,37 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 2 iulie 2018

18. Contract: Contract subsecvent nr. 13/2018- Piese de schimb pentru mentenanta elicopterelor IAR 330 Puma Naval-Suport logistic grup elicoptere la Acordul cadru nr. 224/5310-2015

Valoare: 0,17 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 2 iulie 2018

19. Contract: Servicii de revizie/reparatie destinate mentenantei elicopterelor Puma

Valoare: 26,5 mil lei (fără TVA)

Atribuit către: IAR Brașov

Anunțat în SEAP: 11 octombrie 2017

---

Aici, în detaliu, despre cei 135 de milioane de euro dați service, mentenanță și modernizare pentru elicopterele Armatei în perioada 2014-2017: