Două noi nave maritime de patrulare care vor intra în dotarea Poliției de Frontieră Română, după ce MAI a semnat un contract de circa 27 de milioane de euro cu șantierul Damen Mangalia. Cele două nave au o lungime de circa 43 de metri și au ca termen de realizare decembrie 2022.

Nave de patrulare pentru Poliția de FrontierăFoto: Damen

„Achiziția acestor nave este parte a unui proiect mai amplu, în cadrul căruia urmează să fie achiziționate şi cinci șalupe de intervenție”, a anunțat miercuri ministrul Internelor, Lucian Bode.

„Supravegherea frontierei maritime, misiunile de patrulare, asigurarea apelor din zona exclusiv economică, siguranța maritimă, operațiunile de căutare și salvare – sunt tipuri de misiuni care, cu aceste nave, vor fi îndeplinite cu mai mare eficiență. Se eficientizează, totodată, și cooperarea operațională în cadrul operaţiunilor comune Frontex la care participă Poliția de Frontieră, iar eu sunt un susținător consecvent al cooperării internaționale”, a mai spus Bode.

Ministrul a mai precizat și că proiectul, în valoare de 26 de milioane de Euro, este derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă.

Noile nave, ce vor intra în dotarea Poliției de Frontieră Române, vor beneficia de echipamente de navigație, supraveghere, detecție, comunicații și propulsive de ultima generație. Acestea vor fi construite prin utilizarea capabilităților de proiectare, producție, testare și școlarizare aparținând Damen Group.

Finalizarea producției integrate (inclusiv montarea de tehnică specială) precum și livrarea se vor realiza in cadrul Damen Shipyards Mangalia, termenul pentru predarea navelor fiind 31 decembrie 2022.

Caracteristici tehnice:

Lungime: 42,95 m

Lățime: 8,65 m

Echipaj: 28 membri

Capacitate: 80 persoane, inclusiv echipajul

Performanțe:

Viteză maximă: 30 noduri

Viteză de patrulare: 14 noduri

Autonomie : 600 mile la viteză de croazieră de 14 noduri

Tip motor: 4 motoare tip MTU, tip 16V2000M86