Peste 400 mil. euro pentru modernizarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu pentru operarea avioanelor multirol „în intervenții de apărare sau ofensive” - licitație MApN

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 8 martie 2021, 17:33 Actualitate | Defense


Baza de la Mihail Kogalniceanu
Foto: Google Earth
O licitație de peste 400 de milioane de euro a fost lansată de MApN pentru modernizarea Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Contractul prevede realizarea unei piste de decolare-aterizare și de căi de rulare, sistem de balizaj și radionavigație, dar și de noi clădiri, hangare și ateliere, clădire pentru simulator de zbor. Totul pentru „Forțele Aeriene Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”.

Licitația restrânsă publicată de MApN pe 6 martie în SEAP este pentru contractul „Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.

Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor incluse în ETAPA 1 a proiectului de investiție este de 2.148.126.437,14 lei fără TVA.

Valoarea FAZA I - total valoare 1.434.413.738,84 lei fără TVA compusă din:

- 49.401.456,849 lei fără TVA– valoarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică;

-1.385.012.282 lei fără TVA – valoarea lucrărilor de execuție pentru obiectivele 1, obiectiv 12,16,21,23,24.

Valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute pentru faza I este de maxim 10% din valoarea totală de proiectare și execuție lucrări.
Pentru următoarele faze, valoarea estimată este de 713.712.698,3 lei fără TVA.

Conform procedurii, data limită pentru depunerea ofertelor este 27 mai 2021.

Durata contractului: 106 luni, din care 6 luni proiectarea, 40 de luni execuția și 60 de luni garanția lucrărilor.

În Caietul de Sarcini, MApN Argumentează că „se impune realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu pentru Forțele Aeriene Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”.

„Perspectiva diversificării gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se executa pe și de pe această locație, presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona cazărmii 888 și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se arată în caietul de sarcini realizat de MApN.

Potrivit documentului, investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) - care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente deja la baza aeriană.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10705 vizualizari

 • -25 (41 voturi)    
  Sper ca (Luni, 8 martie 2021, 17:38)

  unins [utilizator]

  sunt bani de la NATO, nu din bugetul Romaniei, care fiind sarac, nu a putut sustine marirea, conform legii, a pensiilor romanilor amarati.
  • +6 (20 voturi)    
   Boss, sunt bani de la tatal lor, statul American (Luni, 8 martie 2021, 18:01)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui unins

   Nu cred ca oamenii realizeaza ce buget au fortele armate in State.

   Statul american are un buget de 732 miliarde de dolari. Nu glumesc! poti verifica cifrele.

   Cred ca poti rezolva probleme in educatie si saracia in tarile din lumea a 3a daca aloci 3% din bugetul militar al SUA! :)))

   400 milioane de dolari sunt babi de seminte si floricele.

   https://www.statista.com/statistics/262742/countries-with-the-highest-military-spending/#:~:text=The%20United%20States%20lead%20the,year%2C%201.92%20trillion%20US%20dollars.
   • +8 (16 voturi)    
    sunt bani de la buget! (Luni, 8 martie 2021, 19:00)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    scrie în linkul seap.

    La sectiunea II, II 2 13.
    Tare-s curios - dacă voi lua mnusuri - care este motivul.
   • -10 (20 voturi)    
    ... (Luni, 8 martie 2021, 19:11)

    Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    Statul american are bugetul de 732 miliarde de dolari pentru ca cetatenii americani sunt harnici si muncesc din greu. Ei produc valoare sporita, spre deosebire de romanasi care se fac ca ploua cand vine vorba de munca.
    • +4 (16 voturi)    
     nu stiu daca... (Luni, 8 martie 2021, 20:07)

     Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

     modernizarea mentionata in acest articol este finantata de SUA. Inclin sa cred ca cel mult o cota pentru propriile aparate si personal detasati la baza romana.
     Statele Unite au finantat cca 40 milioane dolari pentru modernizareaa bazei de la Campia Turzii.
     Orice cetatean roman de buna credinta stie ca Apararea trebuie sa fie finantata pentru a ne apara de o eventuala intoarcere la jugul rusesc.
     Cand te invecinezi cu hotii trebuie sa-ti aperi buzunarele.
     Cei care "critica" alocarea de la buget a sumelor necesare sunt cei care nu sunt ingrijorati de aparatul opresiv rus si care, poate, din contra, isi doresc intoarcerea la vremurile cand numai un numar limitat de cetateni "speciali" o duceau bine in Romania.
     • +4 (6 voturi)    
      Nu contează de unde banii. (Marţi, 9 martie 2021, 8:17)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

      Important este că se face. Este interesul României să aibă unități militare bine dotate și militari bine pregătiți. Cine vrea altfel nu-i bun român.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Marţi, 9 martie 2021, 15:51)

      Dor-El [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

      Total de acord cu ce ai spus.
      Dar asta nu scuza faptul ca pentru a putea beneficia de un buget pentru acest scop si comparabil cu cel al americanilor, romanii vor trebui sa munceasca mai mult si sa produca valoare. Cand rusul e la o zvarlitura de bat de noi, strategia cu cersitul de bani de la americanii aflati la mii de km departare, nu o vad de succes pe termen lung.
      Voturile negative pe care le-am strans le las pe seama celor ce s-au simtit ca nu se imprietenesc cu munca.
      • 0 (0 voturi)    
       si asta... (Marţi, 9 martie 2021, 17:42)

       Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

       ...este adevarat.
       In timp, sa speram ca se va intampla cu timpul.
    • +1 (3 voturi)    
     Români. (Marţi, 9 martie 2021, 8:15)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Dor-El

     Românaș ești tu. Dacă-ți place să fii românaș ,este treaba ta. Nu-i face pe români ,cum vrei tu.
  • +15 (27 voturi)    
   Bugetul Romaniei (Luni, 8 martie 2021, 18:01)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui unins

   e sarac si va ramane asa pentru ca toti banii se duc pe salariile si sporurile bugetarilor, pensii si mai ales pensii speciale.
   Can spui ca nu ti-a crescut pensia , te-ai intrebat daca cumva le-a crescut salariile si celor din sectorul privat care iti asigura tie pensia ?
  • +20 (28 voturi)    
   Bugetul Romaniei o fi sarac (Luni, 8 martie 2021, 18:08)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui unins

   dar in nici un caz tampit, adica sa nu includa si cheltuieli pentru aparare, ca inteleg ca insul ar vrea zero lei la acest capitol in buget.
   • -3 (9 voturi)    
    Bugetul nu e tampit, (Luni, 8 martie 2021, 20:27)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    ci decidentii care risipesc banii pe iluzii. Citat: "Armata nu folosește la altceva decît la risipirea a 2% din PIB. Ar trebui găsită o soluție ca să fie puși să facă ceva util societății, măcar la nivelul celor care nu au salarii și pensii nesimțite și nu sa se odihneasca de la 50 de ani după ce au obosit nefăcînd nimic. Există o idee nebunească, care ar putea totuși să dea de gîndit cînd se va ajunge în fundătură: comasarea jandarmeriei, polițiilor de tot felul și armatei. Oricum necesită oameni cu pregătiri similare și nu sunt necesare simultan. Pe timp de pace ar apăra ordinea publică, iar pe timp de război teritoriul țării. Oricum o astfel de structură bine instruită ar fi mai eficientă decît paraziții burtoși care s-ar ascunde prin scorburi la cel mai mic semn de agresiune."
  • -1 (5 voturi)    
   Măi amărâtule ! (Marţi, 9 martie 2021, 8:12)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui unins

   Cine îți permite să vorbești așa despre pensionarii români. Pensionarii români, cei cu pensii pe bază de contributivitate ,nu sunt amărâți. Nu sunt milogii tăi. Primesc pensie pe cât au contribuit. Milogi sunt cei cu pensii speciale care, primind pensii moaca nu cunosc valoarea banului și oricât le dai nu le ajunge. Să știi că pomana nu-i o obligație, nu-i un drept să primești. Primești pomană dacă vreau să dau , dacă am de unde. Cineva prin 2009 a vrut să-i ajute pe pomanagii băgându-i în sistemul de pensii și de atunci totul a fost dat peste cap. Ar fi bine să recunoască(Băsescu,Boc) și Parlamentul să corecteze legea. Pensii sunt doar cele pe bază de contributivitate. Restul sunt pomeni. Dacă nu vă place termenul găsiți alt termen, numai nu le spuneți pensii ,că-i batjocoriți pe adevărații pensionari.
 • -18 (30 voturi)    
  Pilotii de pe "avioanele multirol"... (Luni, 8 martie 2021, 17:49)

  newlook [utilizator]

  "Peste 400 mil. euro pentru modernizarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu pentru operarea avioanelor multirol „în intervenții de apărare sau ofensive” - licitație MApN"
  -----------------------------------------------

  E bine!

  Pilotii de pe "avioanele multirol" nu erau pregatiti sa vaneze virusii SARS2 cu rachetele de pe avioanele lor.
  Acum, vor fi!
  • +3 (19 voturi)    
   Unde Virusii isi au Obarsia (Luni, 8 martie 2021, 18:26)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   La Kremlin
  • +5 (7 voturi)    
   Da. (Marţi, 9 martie 2021, 8:18)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Ai putea fi declarat virus și să fii vânat. Asculți ordinul lui Putin și ești activ.
 • 0 (10 voturi)    
  dar esti sigur? (Luni, 8 martie 2021, 18:15)

  albastrele [utilizator]

  Nici cand nu se investea in armament nu erau bani de pensii. Nu stiu de unde legatura.
  Bani sunt pentru cumul de functii, agentii fantoma si companii publice falimentare gen cfr marfa. Falimentare ca se fura tot.
 • -2 (10 voturi)    
  De unde mai are MAPN bani nu se duc pe pensii spec (Luni, 8 martie 2021, 18:24)

  hopsinoi [utilizator]

  iale? alea fara contributivitate
 • -11 (23 voturi)    
  PNL-USR a taiat bugetul Sanatatii in Pandemie! (Luni, 8 martie 2021, 18:28)

  mike123 [utilizator]

  Nu sint bani pt spitale, pt sectii ATI, pentru dotari in sanatate in timpul Pandemiei, dar Guvernul aloca bani pt arme si dotari militare.
  Tradarea intereselor Romaniei si a poporului Roman, la cel mai inalt nivel!
  • +12 (12 voturi)    
   Dar sunt bani pt (Luni, 8 martie 2021, 21:19)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   spor de praf si calculator de 26 miliarde lei anual pt casta bugetarilor, basca pensii speciale..
   • -2 (12 voturi)    
    si armata e bugetara, stiai? (Luni, 8 martie 2021, 22:13)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    să mai zic de parlament, guvern, presedentie and shit?
 • +5 (17 voturi)    
  chestia asta (Luni, 8 martie 2021, 18:39)

  miculescu-rucar [utilizator]

  cu multirol, cam baga spaima-n "bastionul pacii".
 • +7 (11 voturi)    
  Infrastructura (Luni, 8 martie 2021, 21:49)

  Harald2 [utilizator]

  e necesara daca poate fi deservita de echipamentele adecvate. Nu contest sumele si necesitatea lor daca ne limitam doar la infrastructura.

  Dar nu ar trebui si cateva avioane in plus? Altfel la ce serveste o investitie deloc de neglijat din punct de vedere financiar?

  Iar daca alti parteneri doresc sa foloseasca aceasta infrastructura pe post de baza logistica/strategica etc. atunci ar putea sa aloce si fondurile aditionale pentru modernizare.
  • -3 (15 voturi)    
   dar daca o pot folosi gratis, (Luni, 8 martie 2021, 22:17)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   de ce n-ar face-o? Ei se antrenează, noi ne simțim apărați și toată lumea e mulțumită. Inclusiv rușii, care pot și ei mări bugetul pentru cxăs e simt amenințați de nato samd.
  • +6 (8 voturi)    
   Nu cred ca suma mentionata include .... (Luni, 8 martie 2021, 23:55)

   Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   ...aparate de zbor.
   Pentru avioane se aloca sume separate, de miliarde de Euro.
   Inainte de avioane trebuie sa ai asigurata infrastructura caracteristica atat pentru flotila proprie cat si penetru cele ale aliatilor care, periodic, sosesc pe Kogalniceanu de unde executa misiuni NATO in zona alocata.
 • -10 (12 voturi)    
  la mai multe miliarde pt apararea patriei noastre! (Luni, 8 martie 2021, 23:01)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  Ca oricum banii vor fi furati de cei ce ne conduc!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by