„Geparzii Transilvani”, detașamentul de peste 100 de militari români dotați cu sistemul antiaerian autopropulsat blindat Gepard, au participat la un exercițiu cu trageri reale de luptă în apropierea bazei militare din Bemowo Piskie, baza unde sunt detașați într-o misiune de șase luni.

Sistemul anetiaerian GepardFoto: MApN

La operația „Sobiesky” alături de partenerii polonezi, americani, britanici și croați din cadrul Grupului de Luptă din Polonia au participat și forțe poloneze din Brigada 15 Mecanizată precum și elicoptere de tip Hind aparținând forțelor aeriene poloneze, anunță MApN.

România a trimis din octombrie 2020 un detașament de 102 militari din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, reprezentând cea de-a VIII-a rotație a contribuției României la prezenţa aliată înaintată (enhanced Forward Presence -eFP) a Alianței Nord-Atlantice în Polonia.

Sistemul Gepard, detașt pentru prima oara în afara teritoriului național

Odată cu detașamentul de militari, România și-a dislocat și pentru prima dată în afara teritoriului național și sistemul antiaerian Gepard din dotare. Anterior, misiunile românești în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia au fost îndeplinite, timp de trei ani și jumătate, cu complexul antiaerian de tunuri Oerlikon, care acum va fi readus în țară.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva țintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt și a țintelor terestre. Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare și însoțire și nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h și autonomia de peste 500 km.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalații specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecție nucleară, bacteriologică și chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiții meteorologice, ziua și noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

România are în dotare 36 de vehicule blindate care formează complexul antiaerian autorpopulsat Gepard și care au fost primite de la Germania la începutul anilor 2000.

Radarul de căutare are o rază de 15 km și distanța eficace de tragere de 3,5 km. Cadența de tragere este de 550 de lovituri/min per tun.

Armata României participă din anul 2017 cu un detașament de apărare antiaeriană la misiunea de consolidare a prezenţei înaintate întărite în nord-estul Alianţei, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia condus de Statele Unite, conform deciziei asumate de România după Summit-ul NATO de la Varşovia.

Foto: MApN / Cpt Liviu Burtică