O gamă variată de turele și mortiere sunt în întregime gândite și produse în Romania și sunt și exportate pentru diverse armate ale lumii, anunță firma israeliană Elbit Systems. Pentru Armata Română compania produce turelele pentru transportorul blindat Piranha 5, dar și turela pentru vehiculul blindat 4x4 pentru Forțele de Operații Speciale.

Turele asamblate la fabrica din MăgureleFoto: Elbit Systems

Pentru transportorul Piranha 5 Elbit Systems produce în întregime în România cele două tipuri de turele telecomandate, una cu un tun de 30mm și una cu o mitralieră de 12,7mm.

Potrivit companiei, turelele au design-ul realizat la București, piesele mecanice sunt produse la Elmet Bacău, iar turelele sunt asamblate apoi în cea mai recentă fabrică Elmet de la Măgurele. Apoi turelele sunt montate pe transpotoare la UMB, acolo unde Mowag-General Dynamics fac o parte din asamblarea finală a transportoarelor.

„Vom livra în curând următoarea tranșă de turele pentru urmatoarea tranșă de transportoare Piranha 5. 10 dintre aceste turele deja au fost terminate și sunt gata de livrare. Pentru turelele Piranha 5 se lucrează cu furnizori români precum IOR, PRO Optica sau Interactive”, explică reprezentanții Elbit Systems.

De asemenea, turela româneasca produsă de Elbit cu mitralieră de 12,7mm poate fi montată pe orice platformă 4x4 și este „o soluție integral românească”, spune compania care a adus la un eveniment de prezentare la fabrica de la Măgurele un vehicul blindat Oshkosh JLTV pentru a exemplifica montajul turelei telecomandate, model de blindat pe care România l-a ales pentru Forțele pentru Operații Speciale.

„Totuși, turela produsă de Elbit în România poate fi montată și adaptată pentru orice platformă 4x4 în funcție de nevoile Armatei Române”, susține compania.

---

În România Elbit Systems este prezentă de peste 27 de ani și a fost implicată în mai multe programe de înzestrare militară și modernizare lansate de către MApN.

Potrivit companiei, Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forțele aeriene - (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, C-130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Elbit Systems are în România, în calitate de acționar unic, patru unități de producție:

- Simultec (Măgurele) - Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.

- A/E Electronics (Bacău) - Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă.

- Elmet (Bacău) - Produce sisteme și subsisteme electromecanice, printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm).

- Elmet (Măgurele) - Unitate de producție pentru sisteme terestre care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.