- MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.
- Primii care s-au arătat interesați de acest contract au fost israelienii de la Elbit care au propus drona lor Hermes 450 pe care să o și producă în România. Detalii și video aici.
- Sistemul propus acum de Thales - Watchkeeper X - are la bază tocmai platforma Hermes 450 realizată de cei de la Elbit, același sistem pe care israelienii îl propun separat României. A fost însă dezvoltat și personalizat conform standardelor NATO și cerințelor aspecifice ale armatei britanice și e e un produs al unui joint-venture între Thales și Elbit.
Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România, a explicat pentru HotNews.ro că sistemul Watchkeeper vine însă cu câteva modificări și îmbunătățiri ce au fost dezvoltate conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice și care ar fi plusuri față de alți competitori de pe piață:
---
Potrivit acestuia, sistemul a fost proiectat să funcționeze în toate condițiile atmosferice.
În plus, reprezentantul Thales spune că WatchkeeperX a fost gândit să opereze în medii puternic ostile.
„Are sisteme de comunicații criptate, are toate sistemele de siguranță, de identificare amic-inamic în conformitate cu standardele NATO. Este foarte rezilient, poate să zboare în medii ostile, în medii în care activitățile de bruiaj sunt semnificative, chiar și acolo unde nu există semnal GPS”, detaliază Sfichi.
Potrivit acestuia, la proiectarea Whatchkeeper au fost aplicate toate cerințele armatei britanice, printre care și necesitatea ca sistemul să poată să decoleze și să aterizeze de pe piste neamanejate, de iarbă sau din zone neamenajate ca aeroport.
„Are și posibilitatea de aterizare și decolare automată - Automated Take-off and landing - este un sistem care permite preluarea sarcinilor de aterizare și decolare de la pilotul care se află la distanță. Este făcut printr-un soft foarte complex, dezvoltat la cerința armatei britanice, luând în considerare toate aspectele specifice de la acel moment - că e ceață, că nu e vizibilitate, că plouă, că bate vântul, că sunt -10 grade - sistemul ajustează toți parametri pentru a ateriza sau decola în condiții de maximă siguranță”, explică Sfichi.

Reprezentantul Thales mai subliniază și că sistemul Watchkeeper este deja certificat pentru a opera în spațiul aerian nesegregat, adică spațiul aerian deschis tuturor modalităților de transport aerian civil.
„Este certificat conform STANAG 4671, este standardul care echivalează cu standardele din aviația civilă CS23 privind zborul în zone nesegregate, în zone civile nesegregate. Watchkeeper X este unicul sistem tactic care are autorizări de zbor din partea UK MAA, Military Aviation Authority”, spune Sfichi.
Directorul din Thales mai punctează și că drona dezvoltată pentru armata britanică mai beneficiază de un avantaj față de alte drone din clasa sa: tipurile de senzori deja montați pe platformă.
„În primul rând are o gamă de senzori multispectrali, electro-optici și infraroșu, dar ceea ce-l face cu adevărat deosebit este radarul iMaster de la Thales - un synthetic aperture radar care permite supravegherea unei zone de 100 de kilometri în jurul senzorului în așa fel încât să poți să identifici și să urmărești ținte în mișcare. Prin cei doi senzori îți poți desfășura misiunea principală de colectare de informații și de supraveghere în orice condiții. Chiar dacă e ceață sau ploaie și senzorul electro-optic nu funcționează, radarul iMaster preia informațiile relevante care după sunt diseminate factorilor de decizie”, explică Sfichi.
Potrivit acestuia, dacă România ar alege soluția Watchkeeper X, ar avea la cheie un produs deja dezvoltat pentru o gamă largă de misiuni și standardizat NATO, fără a fi nevoită să cheltuiască bani în plus pe diferite soluții sau sisteme personalizate.
„Ar beneficia de experiența și activitățile de cercetare-dezvoltare efectuate de către un consorțiu foarte mare de companii din industria britanică. După o perioadă îndelungată de personalizare și după cheltuirea unor sume semnificative - între 300 și 400 de milioane de lire - a fost dezvoltat acest sistem care să răspundă cerințelor armatei britanice. Asta înseamnă în termeni reali că este un produs dezvoltat, care răspunde în totalitate cerințelor NATO, care a fost omologat și care permite României ca din secunda doi să înceapă operarea unui astfel de sistem care să fie integrat. Va transforma România într-un furnizor de informații ISR, nu doar într-un beneficiar”, spune Sfichi.
Chiar dacă misiunile principale pentru o dronă tactică precum Watchkeeper X rămân cele de ISR, acesta poate fi personalizat și pentru alte tipuri de misiuni, inclusiv misiuni directe de luptă.
„În cadrul Thales avem o soluție care poate fi adaptată pentru misiuni de război electronic, de cercetare în domeniului spectrului electro-magnetic. În final, Watchkeeper poate acroșa și vectori de armament. Poate să facă activități de supraveghere, de identificare a țintelor, activități de distrugere a țintelor sau activități de transmitere a informaților către alți utilizatori, aerieni sau navali sau așa mai departe”, explică directorul din Thales România.
„Frumusețea sistemelor moderne, și a luI Watchkeeper în special, este că are o arhitectură deschisă. Ceea ce înseamnă că dezvoltarea lui nu s-a oprit aici și integrarea de noi echipamente, de noi senzori, va permite ca el să funcționeze câteva zeci de ani de acum, încolo păstrându-și în același timp avantajul tehnologic față de alți competitori„, detaliază Cristian Sfichi.
Linie de asamblare în România, componente produse la firme românești precum Romaero, IAR sau Aerostar
Cât privește cooperarea industrială, reprezentantul Thales România spune că, dacă Armata o va alege, drona Watchkeeper va fi asamblată și personalizată în România, iar mai multe componente vor fi produse local, în cadrul mai multor firme din industria de apărare din țară.
„Înseamnă transfer de tehnologie în ceea ce privește linia de asamblare, înseamnă contracte cu companii din industria aero-spațială pentru producția de componente. Mă refer nu doar la partea de cablaj care se face deja în România, ci și la componente de aerostructuri cum ar fi cele din fibră de carbon. Noi am inițiat deja discuții cu Romaero și IAR Brașov, au autoclave și în trecut au produs astfel de componente. Pe partea de hidraulică am deschis discuții cu partenerii de la Aerostar. Nu în ultimul rând colaborăm și cu Institutul Național de Cercetări în domeniul Aerospațial (INCAS) care ne va ajuta în a personaliza un astfel de sistem conform cerințelor Armatei Române”, spune Sfichi.
„Colaborarea cu industria românească va ajuta semnificativ la livrarea unui sistem produs în România, asamblat în România, testat în România și chiar personalizat în România”, potrivit directorului din cadrul Thales România.
Vezi și:
La stat se sta! Te platesc din taxe si impozite fie ca muncesti sau stai.
Deci, sa aiba salarii egale, vanzatorul de covrigi, medicul, profesorul si culegatorul de sparanghel. La nivelul de acum al privatului, bineinteles, muri-r-ar capra salariului vecinului de la stat!
Eu nu am afirmat niciodata asta.
"Vandutul covrigilor la tarabe private" este un mod decent de a-ti castiga existenta, in ciuda dispretului tau pt acest gen de munca. Probabil ca tu consideri mai onorabila munca de trol.
Cand e vorba de importanta muncii, totdeauna bugetarii scot in fata medicii si profesorii, dar cand e vorba de sporuri si pensii speciale uita de ei.
Asta e, specialii se trateaza in Austria (in afara de Ponta care se trateaza in Turcia) iar copiii si-i trimit la studii in Occidentul decadent care 'vrea sa ne faca colonie!'
De ramas sa munceasca raman 10%.
Eu nu am bagat nici un DAR, ala il pui singur sa traci o concluzie personala a ta. Contrazicerea e a ta. Nu a mea.
Pentru misiuni de supraveghere nu este bun, și-a dovedit ineficienta după cum o arata următorul paragraf:
"In September 2020 under Operation Devran the UK Border Force started using Watchkeeper to patrol the English Channel for potential illegal entrants into the UK. But the operation was criticised as being of little practical value. Just 15 sorties, totalling 43 hours and 52 minutes, were flown in September 2020, and six sorties for 23 hours and 54 minutes were flown the following month."
Vezi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thales_Watchkeeper_WK450
uneori daca nu chiar deseori si englezii fac marfa buna/
Treaba este ca si romanii sa faca treaba buna pentru ca pot.
Ro este singura tara din UE care a dezvoltat si a finalizat perfect scaun de catapultare folosit pe avioanele militare. Este un exemplu. Este rodul unei munci deosebite a unui creier roman care a stiut sa preia si sa dezvolte impreuna cu o echipa din RO un astfel de produs. Au fost si rateuri dar pana la urma produsul a reusit si s-a impus.
Cum mai ''lupta'' ei din taste, cum ii bat ei pe rusi :)))(in CS poate), cum sunt ei de acord cu alocarea resurselor tarii pentru nimicuri in detrimentul cetatenior, etc.
Inteleg de ce fac asta, tinand cont ca cei mai multi nu platesc impozit se vor stapani pe banii celor care platesc...
Vezi ca viata nu este ca in filme sau ca in memeurile pe care le citesti...razboinicule! :)))
Nu uita sa iti iei trotineta si rucsacelul de gradinita!! :))))
PS. Cred ca daca nu existau rusii, nici nu stiai despre ce sa scrii...ramaneai intelectual in memeuri! :))))
Am facut si eu armata si sincer sa fiu in alea 9 luni puteam invata chestii mai folositoare in viata.
Sau subit orice individ care a facut armata acum 30 de ani e expert in drone si in strategie militara?
Toata Populatia israelului face armata, fete/ baieti si pt asta sunt printre cele mai avansate tari din lume, militar, tehnologic, medical etc
Nu le convine, dar n-au ce face!
Sunt la foc continuu. Stare de razboi permanenta!
nou hau din acesta îți dau și rusii gratis, că n-ai ce face cu el.
Pasol na turbinca!
e virusată.
In timp Israel doseste magnati condamnati in Romania
Ia exemplu de la alti mari intreprinzatori care acum furnizeaza echipamente pentru armate.
Ti-amintesti cand strigam ca PSD a distrus cercetarea romaneasca taind toate investitiile si alocarile de fonduri ca sa ( le) va creasca pensiile?
Ca doar noi nu avem dusmani cum au toti ceilalti, pe noi toti "ne iubeste" mai ales aia din est.
Da, noi platim jucarii sa se joace americanii cu ele contra rusilor in locul nostru, vii ciuda?
is toti aproape o apa si un pamant - o fi bine, o fi rau cica sa le ducem pe toate bucurosi, de-o fi pace, de-o fi razboi...
nici nu mai stii cum este cu istoria asta - cand la est si cand la vest si in RO tot pi loc dar nici ca rasare busuioc pi loc -
astept planu de redresare unde se vor anunta covrigi si multa miere!
da nu mai spuneti la nimeni ca ii bai mare!
2. De ce sa nu facem de metalele alea tractorase cu care sa aram ogoarele patriei, de ce arme? Cine ne ataca? Rusia ne vrea doar binele!
3. De ce din resursele consumate pe drone nu facem noi mai bine uzine prin care cetatenii sa devina oameni ai muncii socialiste?
4. De ce nu bagam banii aia in spitale? Noi cu Rusia avem treaba?
5. De ce nu dam pensii de banii aia? Uite, domnul Dorneanu a venit de la Moscova si acolo judecatorii au pensii mult mai mari!
6. De ce nu dam salarii la sectorul de stat spre exemplu la militeni si judecatori?
Rog trolii rusi sa intervina si sa mai adauge cateva puncte!
.. parca aud motivele pentru care n-a functionat "7 din 8 erau la reparat", "era chiciura pe jos, n-a putut sa decoleze", "era drona in concediu de 6 luni"
Si daca vrei sa stii o poti pune pe orice fel de teren daca intre rotile dronei si teren bagi rapid un altceva si gata! Nu este mare lucru - creieras activ sa fie si gata treaba!
Be happy!
PS
taranu rus cica poate multe, dar daca pui stetoscopul pe el ii asculti respiratia si cam stii ce poate face! Asta este! Again - be happy!
Cand o sa vedem taranu rus cu tancu la Odessa mai discutam. Sau crezi ca tancu lu taranu' rus are functie de teleportare?
Sau le transporta cu unicul portavion rusesc de la Sevastopol la Mangalia?
Din atom lumini, izvoare,
Din rachete nucleare
Pluguri de arat ogoare.
Citat din Imnul RSR, inspirat de fratele URSS.
Mai exact Romania avea o armata de vreo 10 ori mai mare decat cea de acum , URSS-ul pompa la nucleare din greu dar la cantecele eram toti pacifisti premianti! Mai faceam si referendumuri pentru Pace in lume!
Acum tovarasii sovietici sunt la fel de ofensati ca avem tupeu sa ne dotam armata. Acum vor sa facem din drone salarii pentru bugetari, ca tractoare avem de la John Deer.
O alegere mai buna ar fi General Atomics MQ-9 Reaper, dar depinde si de pret.
Mobilier nou in saloane, wc-uri, dusuri, gresie, faianta toate sunt sparte, rupte, vechi, uzate etc...
Veti spune da, dar au atacat Crimea.... Crimea a fost a Rusilor sute de ani, si doar pt o scurta perioada de timp a fost a Ucrainei ( ceva in genul cum pt o scurta perioada de timp Transilvania a fost a Ungurilor)
Cine nu cred sa se uite la istoria Crimeei.
https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea#Russian_Empire_(1783%E2%80%931917)
In Crimea a fost un referendum in care oamenii au votat in proportie de 96,77 pt alipirea INAPOI de Rusia...
Ce au facut americanii intre timp? de la al 2-lea razboi mondial si pana acuma au atacat exact 30 de tari, printre ultimele fiind
Iugoslavia, irak, Afganistan Libia si urmeaza Iran)
Dar asta nu se pune, nu conteaza, conteaza doar Rusia ca a "furat" Crimea fara ca soldatii Rusi de acolo sa traga un foc de arma! in timp ce Americanii omoreau sute de mii de oameni printre care si extrem de multi Civili ( 655,000 doar in Irak) dar asta NU SE PUNE... conteaz doar ca Rusia a "furat" Crimeea...
Imi vine sa-mi fac bagajul si sa plec cat vad cu ochii in Vestul Europei cand vad cat suntem de prosti si alocam atat de mult pt inarmare de parca am fi Korea de Nord, in conditiile in care tari bogate ca si Germania, Austria aloca mai putin ca noi si ii intereseaza de armata putin spre delocm acolo conteaza cetateanul nu rachetele si dronele...
Dar asta este, trebuie sa facem pe pac amerlocului, trebuie platit tributul sclavilor catre imparatie
https://www.zf.ro/eveniment/romania-inarmeaza-vom-avea-450-rachete-patriot-circa-8-mil-dolari-bucata-incepand-2020-cele-7-sisteme-rachete-patriot-aproximativ-64-rachete-vor-amplasate-giurgiu-capul-midia-18451616