VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2021, 9:01 Actualitate | Defense


Drona Watchkeeper
Foto: Thales
România vrea să dea circa 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată, iar competiția pentru acest contract începe să prindă contur. Thales propune României drona tactică Watchkeeper X, dezvoltată din drona Hermes 450 al israelienilor de la Elbit conform specificațiilor armatei britanice. Reprezentanții Thales au explicat într-un interviu pentru HotNews.ro ce specificații-cheie are Watchkeeper X față de competitori și cum ar putea arăta cooperarea industrială astfel încât drona să fie produsă în țară.

 • MApN a obținut în vara lui 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA.
 • Sistemul propus acum de Thales - Watchkeeper X - are la bază tocmai platforma Hermes 450 realizată de cei de la Elbit, același sistem pe care israelienii îl propun separat României. A fost însă dezvoltat și personalizat conform standardelor NATO și cerințelor aspecifice ale armatei britanice și e e un produs al unui joint-venture între Thales și Elbit.

Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România, a explicat pentru HotNews.ro că sistemul Watchkeeper vine însă cu câteva modificări și îmbunătățiri ce au fost dezvoltate conform standardelor NATO și cerințelor specifice ale armatei britanice și care ar fi plusuri față de alți competitori de pe piață:

- Este capabilă să decoleze și să aterizeze automat și poate opera și de pe piste neamenajate (ex. de iarbă sau nisip)

- Este dotată cu două tipuri de senzori: senzori multispectrali (electro-optici și infraroșu), dar și un radar ce acoperă o zonă de 100 de kilometri și poate detecta, identifica și supraveghea ținte în mișcare.

- Este capabilă să opereze în toate condițiile meteo și în toate anotimpurile, având un sistem propriu de degivraj.

- Are sisteme de comunicații NATO criptate și poate opera în zone ostile și cu un grad mare de bruiaj, inclusiv unde semnalul GPS nu există.

- Are certificare pentru a zbura în spații aeriene nesegregate, adică spații aeriene deschise tuturor modalităților de transport aerian civil și unde sisteme aeronautice cu și fără echipaj pot opera în același timp.


---

„Watchkeeper este un sistem fără pilot tactic, de categoria a doua, cu o autonomie de zbor de 16 ore, cu o viteză de zbor de aproximativ 200 de kilometri pe oră. E un sistem care a fost dezvoltat primordial pentru activități de ISR - Intelligence, Surveillance and Reconnaissance. A acționat și în teatre de operațiuni precum Irak și Afganistan, iar mai recent în Mali. Are peste 105 mii de ore de zbor, iar decolarea și aterizarea poate fi făcută în mod automat”, a declarat Cristian Sfichi de la Thales România pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, sistemul a fost proiectat să funcționeze în toate condițiile atmosferice.

„Are un sistem de degivrare performant care îi permite să zboare în toate anotimpurile și pe toate continentele”, spune Sfichi.

În plus, reprezentantul Thales spune că WatchkeeperX a fost gândit să opereze în medii puternic ostile.

„Are sisteme de comunicații criptate, are toate sistemele de siguranță, de identificare amic-inamic în conformitate cu standardele NATO. Este foarte rezilient, poate să zboare în medii ostile, în medii în care activitățile de bruiaj sunt semnificative, chiar și acolo unde nu există semnal GPS”, detaliază Sfichi.

Potrivit acestuia, la proiectarea Whatchkeeper au fost aplicate toate cerințele armatei britanice, printre care și necesitatea ca sistemul să poată să decoleze și să aterizeze de pe piste neamanejate, de iarbă sau din zone neamenajate ca aeroport.

„Are și posibilitatea de aterizare și decolare automată - Automated Take-off and landing - este un sistem care permite preluarea sarcinilor de aterizare și decolare de la pilotul care se află la distanță. Este făcut printr-un soft foarte complex, dezvoltat la cerința armatei britanice, luând în considerare toate aspectele specifice de la acel moment - că e ceață, că nu e vizibilitate, că plouă, că bate vântul, că sunt -10 grade - sistemul ajustează toți parametri pentru a ateriza sau decola în condiții de maximă siguranță”, explică Sfichi.


Reprezentantul Thales mai subliniază și că sistemul Watchkeeper este deja certificat pentru a opera în spațiul aerian nesegregat, adică spațiul aerian deschis tuturor modalităților de transport aerian civil.

„Este certificat conform STANAG 4671, este standardul care echivalează cu standardele din aviația civilă CS23 privind zborul în zone nesegregate, în zone civile nesegregate. Watchkeeper X este unicul sistem tactic care are autorizări de zbor din partea UK MAA, Military Aviation Authority”, spune Sfichi.

Directorul din Thales mai punctează și că drona dezvoltată pentru armata britanică mai beneficiază de un avantaj față de alte drone din clasa sa: tipurile de senzori deja montați pe platformă.

„În primul rând are o gamă de senzori multispectrali, electro-optici și infraroșu, dar ceea ce-l face cu adevărat deosebit este radarul iMaster de la Thales - un synthetic aperture radar care permite supravegherea unei zone de 100 de kilometri în jurul senzorului în așa fel încât să poți să identifici și să urmărești ținte în mișcare. Prin cei doi senzori îți poți desfășura misiunea principală de colectare de informații și de supraveghere în orice condiții. Chiar dacă e ceață sau ploaie și senzorul electro-optic nu funcționează, radarul iMaster preia informațiile relevante care după sunt diseminate factorilor de decizie”, explică Sfichi.

Potrivit acestuia, dacă România ar alege soluția Watchkeeper X, ar avea la cheie un produs deja dezvoltat pentru o gamă largă de misiuni și standardizat NATO, fără a fi nevoită să cheltuiască bani în plus pe diferite soluții sau sisteme personalizate.

„Ar beneficia de experiența și activitățile de cercetare-dezvoltare efectuate de către un consorțiu foarte mare de companii din industria britanică. După o perioadă îndelungată de personalizare și după cheltuirea unor sume semnificative - între 300 și 400 de milioane de lire - a fost dezvoltat acest sistem care să răspundă cerințelor armatei britanice. Asta înseamnă în termeni reali că este un produs dezvoltat, care răspunde în totalitate cerințelor NATO, care a fost omologat și care permite României ca din secunda doi să înceapă operarea unui astfel de sistem care să fie integrat. Va transforma România într-un furnizor de informații ISR, nu doar într-un beneficiar”, spune Sfichi.

Chiar dacă misiunile principale pentru o dronă tactică precum Watchkeeper X rămân cele de ISR, acesta poate fi personalizat și pentru alte tipuri de misiuni, inclusiv misiuni directe de luptă.

„În cadrul Thales avem o soluție care poate fi adaptată pentru misiuni de război electronic, de cercetare în domeniului spectrului electro-magnetic. În final, Watchkeeper poate acroșa și vectori de armament. Poate să facă activități de supraveghere, de identificare a țintelor, activități de distrugere a țintelor sau activități de transmitere a informaților către alți utilizatori, aerieni sau navali sau așa mai departe”, explică directorul din Thales România.

„Frumusețea sistemelor moderne, și a luI Watchkeeper în special, este că are o arhitectură deschisă. Ceea ce înseamnă că dezvoltarea lui nu s-a oprit aici și integrarea de noi echipamente, de noi senzori, va permite ca el să funcționeze câteva zeci de ani de acum, încolo păstrându-și în același timp avantajul tehnologic față de alți competitori„, detaliază Cristian Sfichi.

Linie de asamblare în România, componente produse la firme românești precum Romaero, IAR sau Aerostar


Cât privește cooperarea industrială, reprezentantul Thales România spune că, dacă Armata o va alege, drona Watchkeeper va fi asamblată și personalizată în România, iar mai multe componente vor fi produse local, în cadrul mai multor firme din industria de apărare din țară.

„Înseamnă transfer de tehnologie în ceea ce privește linia de asamblare, înseamnă contracte cu companii din industria aero-spațială pentru producția de componente. Mă refer nu doar la partea de cablaj care se face deja în România, ci și la componente de aerostructuri cum ar fi cele din fibră de carbon. Noi am inițiat deja discuții cu Romaero și IAR Brașov, au autoclave și în trecut au produs astfel de componente. Pe partea de hidraulică am deschis discuții cu partenerii de la Aerostar. Nu în ultimul rând colaborăm și cu Institutul Național de Cercetări în domeniul Aerospațial (INCAS) care ne va ajuta în a personaliza un astfel de sistem conform cerințelor Armatei Române”, spune Sfichi.

„Colaborarea cu industria românească va ajuta semnificativ la livrarea unui sistem produs în România, asamblat în România, testat în România și chiar personalizat în România”, potrivit directorului din cadrul Thales România.

Vezi și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


14536 vizualizari

 • -28 (54 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 9:14)

  Sah [utilizator]

  Romania intai sa-si platesca ceatatenii care muncesc...
  • +17 (35 voturi)    
   care's aia ? (Marţi, 23 februarie 2021, 9:36)

   rakleta [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Ca la stat sunt prea putini ... care isi fac treaba. Deci bani pentru cei ce muncesc sunt.
   • +3 (7 voturi)    
    Te contrazici! (Marţi, 23 februarie 2021, 13:20)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui rakleta

    “La stat sunt prea putini care își fac treaba ...” dar încasează salarii mult peste media din privat. Cine mai rămâne sa muncească???
    • +3 (11 voturi)    
     Pai aia din "privat"! (Marţi, 23 februarie 2021, 15:42)

     Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     Ca in privat fara sa muncesti, nu merge. Nu are de unde sa te plateasca.
     La stat se sta! Te platesc din taxe si impozite fie ca muncesti sau stai.
     • -2 (10 voturi)    
      Si vandutul covrigilor e o munca importanta (Marţi, 23 februarie 2021, 16:56)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

      Si vandutul covrigilor la tarabe private e o munca importanta, doar nu crezi ca numai medicii de la stat. Sau numai profesorii (de la stat).
      Deci, sa aiba salarii egale, vanzatorul de covrigi, medicul, profesorul si culegatorul de sparanghel. La nivelul de acum al privatului, bineinteles, muri-r-ar capra salariului vecinului de la stat!
      • +3 (5 voturi)    
       Orice munca e importanta! (Miercuri, 24 februarie 2021, 8:24)

       Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

       Ideea ta ca toti trebuie sa aiba salarii egale e ridicola!
       Eu nu am afirmat niciodata asta.
       "Vandutul covrigilor la tarabe private" este un mod decent de a-ti castiga existenta, in ciuda dispretului tau pt acest gen de munca. Probabil ca tu consideri mai onorabila munca de trol.
       Cand e vorba de importanta muncii, totdeauna bugetarii scot in fata medicii si profesorii, dar cand e vorba de sporuri si pensii speciale uita de ei.
       Asta e, specialii se trateaza in Austria (in afara de Ponta care se trateaza in Turcia) iar copiii si-i trimit la studii in Occidentul decadent care 'vrea sa ne faca colonie!'
    • +6 (8 voturi)    
     nope, nu ai inteles, mai citeste (Marţi, 23 februarie 2021, 16:03)

     rakleta [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     90% dati afara si aia de raman pot sta pe salariul actual.
     De ramas sa munceasca raman 10%.
     Eu nu am bagat nici un DAR, ala il pui singur sa traci o concluzie personala a ta. Contrazicerea e a ta. Nu a mea.
  • -4 (28 voturi)    
   Watchkeeper prea nou, are doar 2 ani și cade mult! (Marţi, 23 februarie 2021, 9:54)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Watchkeeper a fost introdus pe 30 Noiembrie 2018. Deabia a împlinit 2 ani, zboară putin și cade mult.

   Pentru misiuni de supraveghere nu este bun, și-a dovedit ineficienta după cum o arata următorul paragraf:

   "In September 2020 under Operation Devran the UK Border Force started using Watchkeeper to patrol the English Channel for potential illegal entrants into the UK. But the operation was criticised as being of little practical value. Just 15 sorties, totalling 43 hours and 52 minutes, were flown in September 2020, and six sorties for 23 hours and 54 minutes were flown the following month."

   Vezi:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Thales_Watchkeeper_WK450
   • -7 (15 voturi)    
    frate.. (Marţi, 23 februarie 2021, 15:14)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Rower

    ... ce nu e clar? tehnica militara iei doar de la americani daca vrei calitate.. ca doar aia se pricep. restul sunt copii de mingi.
    • +2 (8 voturi)    
     hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 17:06)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Stiu un caz in care americanii au luat de la englezi - este vorba de scaunul folosit pe F-35 care a fost preluat de la brits.

     uneori daca nu chiar deseori si englezii fac marfa buna/
     Treaba este ca si romanii sa faca treaba buna pentru ca pot.

     Ro este singura tara din UE care a dezvoltat si a finalizat perfect scaun de catapultare folosit pe avioanele militare. Este un exemplu. Este rodul unei munci deosebite a unui creier roman care a stiut sa preia si sa dezvolte impreuna cu o echipa din RO un astfel de produs. Au fost si rateuri dar pana la urma produsul a reusit si s-a impus.
  • -19 (49 voturi)    
   Hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 9:58)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Ca ma amuza cum niste hastagisti care nu au tras in viata lor cu arma, nu au vazut ce efecte au armele in realitate (nu in filme), nu au facut armata, daca ar auzi un foc de arma s-ar scapa pe dansii si s-ar baga sub masa/pat, hastagisti crescuti cu sandwichi si ceiuc de mamicuta/bunicuta/etc sunt asa de razboinici pe net! :)))
   Cum mai ''lupta'' ei din taste, cum ii bat ei pe rusi :)))(in CS poate), cum sunt ei de acord cu alocarea resurselor tarii pentru nimicuri in detrimentul cetatenior, etc.
   Inteleg de ce fac asta, tinand cont ca cei mai multi nu platesc impozit se vor stapani pe banii celor care platesc...
   • +19 (37 voturi)    
    zi-le tu Rambo (Marţi, 23 februarie 2021, 11:13)

    vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    ca razbate o inteligenta din textul tau ca ar trebui sa te clonam.
    • -13 (29 voturi)    
     Hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 12:53)

     Sah [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

     Ai iesit de sub patut sa iti papi sandwishul de la mamicuta si esti razboinic la tastatura? :)))
     Vezi ca viata nu este ca in filme sau ca in memeurile pe care le citesti...razboinicule! :)))
     • +8 (26 voturi)    
      hehe (Marţi, 23 februarie 2021, 14:11)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Sah

      Ce umor rusesc ai, glumetule viteaz de tastatura...
      • -3 (19 voturi)    
       Hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 18:14)

       Sah [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

       Luptatorule antirus, grabeste-te acasa...buni ti-a facut grisuletul, vezi ca se raceste! :)))
       Nu uita sa iti iei trotineta si rucsacelul de gradinita!! :))))
       PS. Cred ca daca nu existau rusii, nici nu stiai despre ce sa scrii...ramaneai intelectual in memeuri! :))))
     • +8 (22 voturi)    
      hastagisti sunt toti romanii educati (Marţi, 23 februarie 2021, 14:23)

      Ahha [utilizator] i-a raspuns lui Sah

      si anti-hotie, anti-penali. Sa intelegem ca tu esti needucat si sprijini hotii si penalii?
      • -5 (15 voturi)    
       cu asta las-o jos.. (Marţi, 23 februarie 2021, 15:15)

       Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

       .. ca furi curent.
   • +7 (15 voturi)    
    Crezi ca daca ai tras cu AKM-ul ti-a crescut (Marţi, 23 februarie 2021, 18:11)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    Inteligenta sahistule?
    Am facut si eu armata si sincer sa fiu in alea 9 luni puteam invata chestii mai folositoare in viata.
    Sau subit orice individ care a facut armata acum 30 de ani e expert in drone si in strategie militara?
    • -4 (14 voturi)    
     zici ca (Marţi, 23 februarie 2021, 21:37)

     Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     in alea 9 luni puteai invata lucruri mai folositoare in viata?

     Toata Populatia israelului face armata, fete/ baieti si pt asta sunt printre cele mai avansate tari din lume, militar, tehnologic, medical etc
     • +3 (9 voturi)    
      Aha, si automat trebuie sa faca toata tara armata (Miercuri, 24 februarie 2021, 2:35)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

      Ca nah, daca asa e in Israel. Nu vrei tu sa vezi cum e in Somalia?
     • +5 (5 voturi)    
      Aia fac armata toata viata, dar de nevoie! (Miercuri, 24 februarie 2021, 11:54)

      Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

      Stagiu 3 ani baietii, 2 ani fetele. Dupa care 1 luna pe an, toata viata!
      Nu le convine, dar n-au ce face!
      Sunt la foc continuu. Stare de razboi permanenta!
  • +15 (31 voturi)    
   ! (Marţi, 23 februarie 2021, 10:26)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Fa-te patron boss! E "simplu"! But wait, e mai simplu sa lucrezi la stat, la ora 9:14 minute sa-ti bei cafeluta si sa o bati in cap pe internet, in timp ce esti la "munca"!
   • 0 (10 voturi)    
    pai eu sunt la munca.. (Marţi, 23 februarie 2021, 15:16)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    ... de meseria de postac n-ai auzit pana acum, este? doar cu ajutorul social sunteti voi obisnuiti...
  • +16 (22 voturi)    
   Bine spui, care muncesc. (Marţi, 23 februarie 2021, 10:28)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   Pentru asta trebuie identificați trântorii, excluși de la plată și atunci vor fi bani pentru cei care muncesc. Trântorii au făcut să nu poată fi plătiți cei care muncesc.
 • +20 (38 voturi)    
  Hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 9:25)

  transpenibilus [utilizator]

  Treaba asta cu drona romaneasca n-o sa le placa deloc trolilor rusi...
  • -3 (15 voturi)    
   si inca cum.. (Marţi, 23 februarie 2021, 15:18)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   ... romanii zboara cu miguri aka cosciuge zburatoare, dar se "inzestreaza" cu avioane de jucarie :))) rad rusii si cu cwru.
   • +1 (5 voturi)    
    cu cw. nu pot rade, ca ala e orientat spre chinezi (Marţi, 23 februarie 2021, 18:13)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Si daca rad necontrolat, zvac, chinezu e prezent.
 • -10 (26 voturi)    
  Ma de in Romania (Marţi, 23 februarie 2021, 9:57)

  MAGArusul [utilizator]

  Ca si laserul de la Magurele, cel mai important proiect stiintific din Romania, ever.
  • -2 (10 voturi)    
   chiar ca.. (Marţi, 23 februarie 2021, 15:18)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul

   .. ce se mai aude de laseru vietii? ultima oara parca se bateau pe functii acolo...
 • -16 (30 voturi)    
  deci (Marţi, 23 februarie 2021, 10:25)

  gicutotala [utilizator]

  transfer nou hau înseamnă să produci cabluri și niște stabilizatoare de fibră. ha ha. cele importante le dăm noi să nu vă apucați să ne concurați. misto.
  nou hau din acesta îți dau și rusii gratis, că n-ai ce face cu el.
  • +14 (32 voturi)    
   hehe (Marţi, 23 februarie 2021, 10:38)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui gicutotala

   Pacat ca nu te-ai prins in cei cativa ani de cand trolezi pe aici: singurul lucru pe care il vrem de la rusi e TEZAURUL ROMANIEI.
   Pasol na turbinca!
   • -1 (15 voturi)    
    drona (Marţi, 23 februarie 2021, 12:58)

    gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    ta strică gloanțele degeaba.
    e virusată.
   • -3 (13 voturi)    
    vrabia malai viseaza... (Marţi, 23 februarie 2021, 15:19)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    .. mai zi-o odata pe aia cu tezaurul, ca e amuzant tare :)))
 • -8 (32 voturi)    
  SIFONAREA BANILOR (Marţi, 23 februarie 2021, 10:52)

  TrickyWicky [utilizator]

  continua cu destinatia israel.
  In timp Israel doseste magnati condamnati in Romania
 • -10 (26 voturi)    
  de ce trebuie sa cumparam cand ... (Marţi, 23 februarie 2021, 11:36)

  VaseaV [utilizator]

  avem si fizicieni, si IT si AM avut si industrie de neferoase ....
  • +13 (21 voturi)    
   Nu te opreste nimeni (Marţi, 23 februarie 2021, 12:14)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

   fa te intreprinzator si construiesti drone.
   Ia exemplu de la alti mari intreprinzatori care acum furnizeaza echipamente pentru armate.
   Ti-amintesti cand strigam ca PSD a distrus cercetarea romaneasca taind toate investitiile si alocarile de fonduri ca sa ( le) va creasca pensiile?
 • -8 (22 voturi)    
  cati dusmani avem bre? (Marţi, 23 februarie 2021, 13:01)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  De fapt toate jucariile astea sunt pentru americani nu pentru noi ca noi nu interesam pe nimeni. Dusmanii nostri sunt in interior nu in exterior. Americanii si-au facut aici playground ca nu se stie ce vine de la rasarit sau de mai jos. Da nu mai spuneti la nimeni :))
  • +6 (18 voturi)    
   mai piticule, tu chiar esti destept! (Marţi, 23 februarie 2021, 13:56)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   cum draq nu ne-am gandit si noi, ceilalti, ca decat sa cumparam arme si sa sustinem o armata, asa prapadita cum e ea, mai bine bagam banii in buzunarul smecherilor din politica, pensii speciale si multe drepturi pentru bugetarii alegatori.
   Ca doar noi nu avem dusmani cum au toti ceilalti, pe noi toti "ne iubeste" mai ales aia din est.
   • -1 (15 voturi)    
    asa e.. (Marţi, 23 februarie 2021, 15:21)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui varavara

    .. fara armata s-ar imbulzi toti pe politica.. macar asa tinem trantorii mai dispersati.
  • +1 (13 voturi)    
   tu esti piticul cracanat de la Kremlin? (Marţi, 23 februarie 2021, 14:40)

   Ahha [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   sau piticul umflat zis si rocket man?
   Da, noi platim jucarii sa se joace americanii cu ele contra rusilor in locul nostru, vii ciuda?
  • -4 (6 voturi)    
   in Ro (Marţi, 23 februarie 2021, 17:21)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   nici vecinul de vest nu este ceea ce a fost odata sau a revenit la ceea ce a fost odata???

   is toti aproape o apa si un pamant - o fi bine, o fi rau cica sa le ducem pe toate bucurosi, de-o fi pace, de-o fi razboi...

   nici nu mai stii cum este cu istoria asta - cand la est si cand la vest si in RO tot pi loc dar nici ca rasare busuioc pi loc -

   astept planu de redresare unde se vor anunta covrigi si multa miere!
   da nu mai spuneti la nimeni ca ii bai mare!
 • +9 (21 voturi)    
  Wow, cum asa? (Marţi, 23 februarie 2021, 13:59)

  Marionette [utilizator]

  1. De cine sa ne aparam? In jurul nostru toate tarile sunt prietene, mai ales Marele Prieten de la Rasarit!
  2. De ce sa nu facem de metalele alea tractorase cu care sa aram ogoarele patriei, de ce arme? Cine ne ataca? Rusia ne vrea doar binele!
  3. De ce din resursele consumate pe drone nu facem noi mai bine uzine prin care cetatenii sa devina oameni ai muncii socialiste?
  4. De ce nu bagam banii aia in spitale? Noi cu Rusia avem treaba?
  5. De ce nu dam pensii de banii aia? Uite, domnul Dorneanu a venit de la Moscova si acolo judecatorii au pensii mult mai mari!
  6. De ce nu dam salarii la sectorul de stat spre exemplu la militeni si judecatori?
  Rog trolii rusi sa intervina si sa mai adauge cateva puncte!
  • -1 (17 voturi)    
   iti zic eu una buna tare... (Marţi, 23 februarie 2021, 15:24)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   .. cand o intra taranu de rus in tine cu tancu ca-n donbas, crezi ca mai are vreo relevanta drona ta de jucarie?
   .. parca aud motivele pentru care n-a functionat "7 din 8 erau la reparat", "era chiciura pe jos, n-a putut sa decoleze", "era drona in concediu de 6 luni"
   • -4 (8 voturi)    
    hmmm (Marţi, 23 februarie 2021, 17:33)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Operationabila drona are marea capacitate de a asculta, a vedea deci de a fi cu urechea si ochiul pe cine trebe chiar daca este in miscare ceea ce face mult sens.

    Si daca vrei sa stii o poti pune pe orice fel de teren daca intre rotile dronei si teren bagi rapid un altceva si gata! Nu este mare lucru - creieras activ sa fie si gata treaba!

    Be happy!

    PS
    taranu rus cica poate multe, dar daca pui stetoscopul pe el ii asculti respiratia si cam stii ce poate face! Asta este! Again - be happy!
   • 0 (10 voturi)    
    Ismaile, ai gresit ecartamentul (Marţi, 23 februarie 2021, 18:29)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Si niste distante.
    Cand o sa vedem taranu rus cu tancu la Odessa mai discutam. Sau crezi ca tancu lu taranu' rus are functie de teleportare?
    Sau le transporta cu unicul portavion rusesc de la Sevastopol la Mangalia?
  • +7 (13 voturi)    
   Din rachete nucleare Pluguri de arat ogoare. (Marţi, 23 februarie 2021, 18:25)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Sa facem din tun tractoare,
   Din atom lumini, izvoare,

   Din rachete nucleare
   Pluguri de arat ogoare.

   Citat din Imnul RSR, inspirat de fratele URSS.
   Mai exact Romania avea o armata de vreo 10 ori mai mare decat cea de acum , URSS-ul pompa la nucleare din greu dar la cantecele eram toti pacifisti premianti! Mai faceam si referendumuri pentru Pace in lume!
   Acum tovarasii sovietici sunt la fel de ofensati ca avem tupeu sa ne dotam armata. Acum vor sa facem din drone salarii pentru bugetari, ca tractoare avem de la John Deer.
 • +4 (12 voturi)    
  Nu prea e o alegere buna (Marţi, 23 februarie 2021, 18:18)

  Ahha [utilizator]

  dupa informatiile despre ea, asa la o prima cautare. Se pare ca nu le convine nici englezilor, ca nu e sigura in zbor si ca a avut multe prabusiri. https://www.thedrive.com/the-war-zone/19530/the-uk-has-spent-nearly-15-years-developing-watchkeeper-drones-it-says-arent-safe-to-fly
  O alegere mai buna ar fi General Atomics MQ-9 Reaper, dar depinde si de pret.
  • -4 (12 voturi)    
   o alegeri si mai buna ar fi (Marţi, 23 februarie 2021, 21:44)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

   sa renovam de acei 300 de milioane vreo 30 de spitale judetene, in conditiile in care costa cam 10 milioane de euro renovarea unui spital,

   Mobilier nou in saloane, wc-uri, dusuri, gresie, faianta toate sunt sparte, rupte, vechi, uzate etc...
   • +5 (9 voturi)    
    ce are a face (Miercuri, 24 februarie 2021, 0:07)

    Ahha [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    sula cu prefectura? Una-i una alta-i alta. Ambele sunt la fel de necesare din moment ce se pune problema lor. Povestile astea rusesti ale voastre cu "puteau face x cu banii astia" sunt niste diversiuni ordinare tipice propagandei rusesti
 • -3 (15 voturi)    
  ciudat (Marţi, 23 februarie 2021, 21:15)

  Scarface1000 [utilizator]

  cu 300 milioane de euro am putea renova 30 spitale judetene in care nu exista dusuri, bateriile sunt defecte, tualetele sunt cu fir din tavan iar gresia toata sparta, dar noi avem nevoie de drone sa ne ferim de bau bau Rusia care ne va ataca ca nu au destul teritoriu.

  Veti spune da, dar au atacat Crimea.... Crimea a fost a Rusilor sute de ani, si doar pt o scurta perioada de timp a fost a Ucrainei ( ceva in genul cum pt o scurta perioada de timp Transilvania a fost a Ungurilor)

  Cine nu cred sa se uite la istoria Crimeei.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Crimea#Russian_Empire_(1783%E2%80%931917)

  In Crimea a fost un referendum in care oamenii au votat in proportie de 96,77 pt alipirea INAPOI de Rusia...

  Ce au facut americanii intre timp? de la al 2-lea razboi mondial si pana acuma au atacat exact 30 de tari, printre ultimele fiind
  Iugoslavia, irak, Afganistan Libia si urmeaza Iran)

  Dar asta nu se pune, nu conteaza, conteaza doar Rusia ca a "furat" Crimea fara ca soldatii Rusi de acolo sa traga un foc de arma! in timp ce Americanii omoreau sute de mii de oameni printre care si extrem de multi Civili ( 655,000 doar in Irak) dar asta NU SE PUNE... conteaz doar ca Rusia a "furat" Crimeea...

  Imi vine sa-mi fac bagajul si sa plec cat vad cu ochii in Vestul Europei cand vad cat suntem de prosti si alocam atat de mult pt inarmare de parca am fi Korea de Nord, in conditiile in care tari bogate ca si Germania, Austria aloca mai putin ca noi si ii intereseaza de armata putin spre delocm acolo conteaza cetateanul nu rachetele si dronele...

  Dar asta este, trebuie sa facem pe pac amerlocului, trebuie platit tributul sclavilor catre imparatie

  https://www.zf.ro/eveniment/romania-inarmeaza-vom-avea-450-rachete-patriot-circa-8-mil-dolari-bucata-incepand-2020-cele-7-sisteme-rachete-patriot-aproximativ-64-rachete-vor-amplasate-giurgiu-capul-midia-18451616
  • -1 (3 voturi)    
   Renovam cele 8 spitale construite de PSD? (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:50)

   neagoe [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   ... cele 8 spitale construite de PSD ... pe site-urile Sputnik.md.
  • 0 (4 voturi)    
   In logica ta, Basarabia e a Rusiei (Miercuri, 24 februarie 2021, 14:54)

   neagoe [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   Scarface1000, ti se simte accentul moscovit. Cum e biroul tau din Kiseleff 6?
  • 0 (2 voturi)    
   ba (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:01)

   gicutotala [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

   si Stefan cel Mare plătea tributul când nu se putea lupta cu turcii. de ce oare? de fraier ar fi zis unii (dacă aveau retele sociale pe vremea aia). pregătește bagajul că dacă vin cei pe care-i crezi pacifiști (pacificatori mai corect) nu mai pleci din țară.
 • +2 (12 voturi)    
  Cu prima drona luam la tinta Trollii Mujini!!! (Miercuri, 24 februarie 2021, 2:36)

  Parzivall [utilizator]

  Mazeta primul, dupa aia restul, sa le bubuim Carmaciul, zic!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Sa le luam, zic! (Miercuri, 24 februarie 2021, 13:24)

  Jay2020 [utilizator]

  Oricum la noi cadeau si MIG-urile. Nu cred ca tehnica e de vina, mai degraba avem noi forta gravitationala mai mare decat a altora. Ni se trage de la tunelurile din Bucegi...;)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by