Licitația IGSU pentru elicoptere medii/grele multifuncționale maritim/uscat a fost lansată încă din mai anul trecut, dar abia acum au fost depuse ofertele finale.

Foto: Simulare - cum ar arăta un Black Hawk pentru IGSU/SMURD
---
Lockheed Martin prin PZL Mielec propun 12 aparate Black Hawk cu un cost total de 272,84 milioane euro astfel:
- 4 elicoptere pentru misiunile maritime - preț de 22,77 milioane euro fără TVA per aparat
- 8 elicoptere pentru misiunile pe uscat - preț 22,72 milioane euro fără TVA per aparat.
„Propunerea pe care am depus-o la Ministerul de Interne din România se încadrează și chiar depășește cerințele specificate pentru licitație”, a declarat Janusz Zackreki, director general al PZL Mielec într-o discuție cu presa din România.
Potrivit polonezului, oferta PZL Mielec a fost depusă împreună cu Romaero Băneasa și firma Deltamed, iar cele 12 elicoptere, în două configurații, pentru operațiuni pe uscat și pe mare, vor fi livrate în termenul de 23 de luni de la semnarea contractelor.
Potrivit lui Zackreki elicopterele Black Hawk propuse pentru IGSU sunt sunt multi-misiune, pot face transport de urgență, operațiuni de căutare-salvare, pot acționa în cazul incendiilor și pot face evacuare medicală.
Directorul PZL Mielec a mai spus că Romaero va funcționa ca centru de mentenanță și service pentru elicoptere pentru următorii 25-30 de ani, iar Deltamed va fi responsabilă cu dotarea echipamentelor medicale pe aparate.

Foto: Fabrica de elicoptere Black Hawk PZL Mielec
---
„Elicopterele Black Hawk propuse IGSU pot fi reconfigurate pentru diferite tipuri de misiuni în mai puțin de 60 de minute”
„Aparatele Black Hawk sunt în uz în 34 de țări, iar mai mult de 4.000 de modele Black Hawk sunt operate în acest moment în lume”, a spus Giuseppe Palumbo, director programe internaționale Sikorsky.
Potrivit acestuia, elicopterul Black Hawk e construit după standardele militare americane și are o greutate netă de sub 10 tone. „Are cea mai mare sarcină utilă din clasa sa - poate transporta 4.082 de kilograme greutate externă. Aparatele competitorilor noștri nici nu se apropie de această valoare”, susține Palumbo.
Oficialul Sikorsky a detaliat că modelul ofertat României este S70M, cea mai recentă variantă de Black Hawk, cu cele mai noi motoare General Electric și cu cele mai noi sisteme de avionică.
Potrivit acestuia, elicopterele Black Hawk oferite Ministerului de Interne pot fi configurate pentru diferite tipuri de misiuni în mai puțin de 60 de minute: instalarea unui macarale externe, instalarea de rezervoare externe de combustibil, atașarea de echipamente anti-incendiu sau instalarea echipamentelor medicale furnizate de Deltamed.
Directorul PZL Mielec a declarat că în cadrul acestei oferte de 12 elicoptere, Romaero se va ocupa de mentenanța și lucrările de reparație pe toată durata de viață a aparatelor, inclusiv reparațiile capitale când va fi cazul. Totodată, oficialul companiei poloneze a spus că acest lucru presupune un transfer de tehnologie și know-how la Romaero.
Elicoptere Leonardo cu un preț total mai mare / Oferta Airbus mai ieftină per total, dar doar pentru 8 aparate
În competiția pentru elicoptere medii/grele pentru IGSU s-au mai înscris cu oferte și Leonardo și Airbus, ultimii având și o fabrică la Brașov.
Conform procesului verbal la deschiderea ofertelor, Leonardo oferă 12 aparate pentru un preț total de 299 milioane de euro, iar Airbus oferă doar 8 aparate pentru un preț total de 256,9 milioane de euro.
- 5 elicoptere pentru misiunile pe uscat - preț 31,59 milioane euro fără TVA per aparat.

Foto: Airbus H225
---
Leonardo - 12 elicoptere cu un cost total de 299 milioane euro astfel:
- 4 elicoptere pentru misiunile maritime - preț de 26,05 milioane euro fără TVA per aparat
- 8 elicoptere pentru misiunile pe uscat - preț 24,35 milioane euro fără TVA per aparat.

Foto: Leonard AW101
Foarte frumos, doar ca nimeni nu doreste acel elicopter, unul care nu prea are piata. Armata doreste sa mai tina Pumele in servici si isi doreste elicoptere de atac si de transport usor, in ordinea asta.
Airbus in loc sa faca o linie de productie pt un elicopter practic, au facut pt unul pt care nu exista piata, si apoi se plang ca nu il comanda nimeni. Noaptea mintii
Nu sunt adeptul conceptului cititorului de mai sus, prin care ar trebui sa le construim la noi in tara sub orice forma! Desi ar fi de preferat, conteaza si produsul pe care il vor primi IGSU, fiabilitatea, numarul aparatelor... Ca dupa aia ne scandalizam cand se intampla un accident iar ISU nu poate interveni eficient! Cum a fost un caz in care un elicopter SMURD nu a putut ateriza pt ca nu avea ceva proiectoare pt operatiunile pe timp de noapte (parca)...
in privinta capacitatii de transport pasageri, italienii sunt pe primul loc, desi nu cred ca asta e criteriu important. la transport marfa, cele 4 tone ale black hawk sunt depasite atat de h225 cat si de aw101. nu cu mult, e drept, dar ambele se apropie de 5000 de kg greutate externa.
nu trebuie cumparate stifturi produse cu tehnologie veche, ci ultima generatie , de exemplu cea folosita de US Navy: H-92 Superhawk multi-mission, daca tot vreti integrare si sa se cheltuie banii cu cap
https://www.airforce-technology.com/projects/superhawk/
Pe mare nu te duci cu o musculita, iar pe uscat acestea pot fi folosite si pt paza frontierei...
Era un detaliu in articol... se facea referire la un brat macara... pai daca trebuie sa ridici o epava de avion din varf de munte, un bustean ce blocheaza niste alpinisti, etc... scenariile sunt infinite! Ei, atunci ai nevoie de un elicopter cu o capacitate mare de ridicare.
- poate cara 3050kg intern si 5520kg in carlig, in comparatie cu Black Hawk S70 care poate decat 1200kg intern si 4100 kg in carlig.
- AW101 are autonomie de 833km n comparatie cu cei 460km ai lui Black Hawk S70.
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/AgustaWestland_AW101
https://en.wikipedia.org/wiki/Sikorsky_S-70
De italieni nu vorbesc, nu as lua chestii de genul asta de la ei.
Ai dreptate, italienii au toate industriile, au design, au idei, au si pricepere. Ce nu au in general e cunostinta despre cum sa faci un lucru sa nu faleasca in parti esentiale sub nici o forma. Ceea ce la nemti de exemplu, sau nordici sau benelux o invata ca scoala de gandire. Sa nu ma intelegi gresit, imi place cum produc italienii, dar sunt lucruri la care trebuie sa ai grija cu ei, ca din principiu de multe ori se bazeaza prea mult pe intretinerea unui lucru chiar si acolo unde din design lucrul ala nu ar trebui sa se strice fara intretinere. Mi-e greu sa explic - de exemplu o bara cilindrica(abstractizez un subansamblu simplu si rigid) nu ar trebui sa necesite nustiu ce intretineri ca sa-si indeplineasca functia de bara. Ei in scoala de gandire italiana sunt mari sanse sa trebuiasca sa schimbi in cadrul rutinei si bara respectiva altfel va fali. Cum ar fi ,in general, nu stiu sa proiectez un subansamblu esential sa paraie inainte sa se rupa, sa ai un pic de timp sa i-l repari. Ai zice ca e in regula ca tocmai de aia ai reviziile/intretinerile dar problema e ca defectele de fabricatie nu pot fi eliminate 100% iar daca pornesti cu o gandire din aia nu vei mai avea sanse sa prinzi de veste inainte de catastrofa. in plus folosesc multe automatizari complexe dar nefiabile. Tocmai le-a ratat o racheta mica, acum cand nu mai prea sunt probleme la lansari.
Nu ma pricep bine la aero, am dat si eu o parere am incercat sa si argumentez ce cred eu. Cele mai multe tari vestice ne considera o tara neajutorata, italienii(si inca cativa) ne considera o tara de mana a 2-a. Sunt cateva chestii pt care eu daca as avea de ales nu as face afaceri strategice cu italienii, sau as fi cu mai mare bagare de seama decat cu francezii, nemtii sau olandezii de exemplu.
Se putea pleca de la baza de discutii cu Airbus si extinde/initia colaborarea si pentru H225.
Pentru aceasta e nevoie de cap si de strategie la nivel guvernamental - cu alte cuvinte, de experti.
Noi in schimb, la nivel inalt, angajam oameni inutili pe salarii frumoase:
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24567587-citu-numit-reprezentant-special-pentru-promovarea-politicilor-memoriei-combaterea-antisemitismului-xenofobiei.htm
Oferta care corespunde ar fi cea polono-americana, parteneri de incredere ai Romaniei.
Intarim un pic mai mult legaturile cu USA si ajutam PIB-ul Poloniei, o tara conservatoare aliata cu noi in fata Rusiei.
Airbus-8 buati-256 mln
Leonardo-12 bucati-299mln
Cat de patriot ai fi 8 bucati nu este egal cu 12, mai ales ca Airbus nu dau H215 de se face la noi ci H225.
eu as merge cu BH fara sa clipesc. Performantele BH sunt testate si rastestate si daca are si ROAF in plan sa cumpere macar inca 12 bucati pentru ei va exista si sinergie. Zic eu...
2. De ce am incuraja industria poloneza si nu cea romaneasca? Airbus e dispus sa produca totul in Romania, plus mentenanta.
3. Orice varianta din astea 3 prezentate este cam nefericita fata de de ce este pe piata. Niciuna nu este varf de gama. Asadar daca tot luam niste fiare obosite, macar sa obtinem avantajul maxim adica si productie si mentenanta in Romania. --> Airbus