Sistemul de apărare anti-aeriană Patriot este cea mai mare și scumpă achiziție militară făcută vreodată de România - 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme cu rachete sol-aer. Primul astfel de sistem a intrat oficial de joi în dotarea Armatei române, urmând a fi operațional din 2021. Alte trei sisteme ar urma să intre în dotare până la final de 2022. La Capu Midia, în poligon, Forțele Aeriene au tăiat „panglica” oficială care face din România a 17-a țară din lume parte din familia Patriot.

Primul Patriot romanescFoto: Hotnews

VIDEOREPORTAJ - Primul sistem Patriot al României:

Circa 3,9 miliarde de dolari plătește România pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Contractul este unul guvern-la-guvern, iar până în momentul de față au fost plătite patru din cele șapte sisteme.

Primul sistem tocmai ce a intrat în dotarea Forțelor Aeriene, urmând ca următoarele trei să intre în dotare în următorii doi ani. Restul până la șapte baterii până în 2026.

„Este primul echipament important și livrat după semnarea în anul 2015 a acordului politic național privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare”, a subliniat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).

Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets

- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations

- 13 antenna mast groups

- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)

- 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)

- 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)

- 7 Electrical Power Plants (EPP) III