Exercițiul militar română-ucrainean „Riverine 2020” are loc între 7 și 11 septembrie pe Dunăre în zona cuprinsă între Tulcea și Izmail (Ucraina). La exercițiu participă mai multe nave militare fluviale din ambele țări, un elicopter al Forțelor Navale Române, precum și circa 300 de marinari militari din cele două țări.

Exercitiu militar romano-ucrainean pe DunareFoto: Fortele Navale Romane

„Riverine 2020” este condus de Flotila Fluvială și urmărește consolidarea cooperării transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul naval. La activitățile de instruire participă două vedete blindate din Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, două vedete fluviale din Divizionul 88 Vedete Fluviale, un remorcher fluvial al Divizionului 131 Nave Sprijin Logistic și un elicopter Puma Naval din Grupul 256 Elicoptere”, transmit Forțele Navale Române.

Structurile militare angrenate vor executa, împreună cu nave ucrainene, precum şi cu nave ale Gărzii de Coastă din Ucraina şi ale Poliției de Frontieră din România, manevre tactice, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență.

„Cooperarea dintre Forțele Navale ale României şi cele ale Ucrainei a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare intensă în domeniul instruirii pe mare, prin participarea marinarilor militari români şi ucraineni la exerciții comune, precum şi în domeniul învățământului militar de marină, prin extinderea parteneriatelor educationale”, mai transmit Forțele Navale Române.

Foto: Forțele Navale Române / Nicoleta Burlacu, Ionuț Felea