Trei nave militare ale României participă la exercițiul multinațional „Breeze 20” organizat de Bulgaria în Marea Neagră. La exercițiul militar vor mai participa nave din SUA, Turcia, Italia sau Georgia, precum și două grupări navale NATO prezente în Marea Neagră.

Nava purtătoare de rachete NPR ZborulFoto: Fortele Navale Romane

„Nava purtătoare de rachete „Zborul” a plecat, în dimineața zilei de vineri, 10 iulie, din portul militar Mangalia, luând cap-compas portul Burgas, Bulgaria, unde va participa la Exercițiul multinațional „Breeze 20”, organizat de partenerii bulgari, în raioanele vestice ale Mării Negre”, transmit Forțele Navale.

Din partea Forțelor Navale Române, la acest exercițiu, mai participă fregata „Regina Maria” și dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”, nave care sunt integrate în grupările permanente ale NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), respectiv SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter -Measures Group), pentru o perioadă de trei săptămâni.

La Exercițiul „Breeze 20” și-au anunțat participarea nave militare din Georgia, Italia, Turcia, SUA, precum și cele două grupări navale NATO prezente în Marea Neagră, iar din partea Forțelor Navale Bulgare vor participa nouă nave de luptă și alte structuri de forțe.

„Exercițiul cuprinde scenarii complexe de luptă împotriva amenințărilor de suprafață și aeriene, trageri de luptă cu sistemele de artilerie de la bordul navelor, manevre și evoluții navale, căutare și salvare vieți omenești pe mare, manevre de reaprovizionare pe mare și de remorcaj, precum și exerciții de comunicații, pentru consolidarea deprinderilor militarilor aliați și parteneri în utilizarea procedurilor standard NATO de acțiune pe mare”, transmit Forțele Navale.

Nava purtătoare de rachete „Zborul” este comandată de căpitan-comandorul Iulian Ioan și are un echipaj alcătuit din 55 de militari. La bordul navei este ambarcată și o echipă de evaluatori de la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare a Forțelor Navale, care va evalua cele trei nave militare și echipaje românești, în vederea certificării acestora pentru a fi integrate în pachetul de forțe puse la dispoziția NATO de România, în anul 2021.