Statele Unite au anunțat luni că au aprobat vânzarea a trei aeronave Hawkeye de nouă generație către Franța, pentru o valoare estimată de 2 miliarde de dolari, potrivit AFP.

E-2C HawkeyeFoto: US Navy

„Această vânzare va consolida politica externă a SUA și securitatea națională, contribuind la consolidarea securității unui aliat NATO care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa”, a declarat departamentul de stat.

”Vânzarea va ajuta Franța să răspundă amenințărilor actuale și viitoare", a adăugat departamentul, subliniind că forța aeriană navală franceză, care are deja generația anterioară a Hawkeye, "nu va avea dificultăți în implementarea acestui echipament ".

Cumpărarea acestor trei aeronave E-2D de la producătorul american de aeronave Northrop Grumman a fost aprobată în octombrie anul trecut de Adunarea Națională, în timpul votului bugetului Apărării.

Hawkeye E-2D este o versiune îmbunătățită a E-2C Hawkeye, din care Franța are trei avioane, și este posibil să fie alimentat în zbor, ceea ce nu a fost cazul predecesorului său și este echipat cu un radar mai eficient.