Avertismentul dat de un general american, fost comandant al NATO în Europa: „Avem un adversar care este în război cu noi. Marea Neagră este o zonă fierbinte unde NATO nu este pregătită suficient”

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 29 iunie 2020, 9:00 Actualitate | Defense


Generalul (r) Phillip Breedlove, fost SACEUR NATO
Foto: Departamentul de Apărare SUA
NATO este în prezent într-un „război sub linii” cu Rusia, iar nordul-arctic și Marea Neagră sunt puncte fierbinți unde alianța nu este pregătită să facă față amenințărilor, avertizează generalul (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR). Breedlove, într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro, atrage atenția că NATO duce lipsă de senzori și capabilități adecvate să contracareze amenințarea Rusiei în Marea Neagră, iar România, într-o perioadă de criză economică în urma pandemiei, va trebui „să prioritizeze la sânge” cheltuielile pentru apărare.

„În primul rând, NATO este mai importantă acum decât a fost vreodată în istoria sa”, a spus generalul (r) american de patru stele Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR) într-o discuție restrânsă cu presa internațională la care a participat și HotNews.ro.

„În al doilea rând, avem un adversar care este în război cu noi, un război purtat „sub linii” - unii din NATO îl numesc război hibrid, alții îi zic „zonă gri”. Eu prefer să-l descriu drept „război sub linii”. În al treilea rând, avem noi zone care să ne îngrijoreze în NATO. Sunt câteva zone fierbinți care ne vor face să ne reconcentrăm atenția”, a spus Breedlove făcând referire la zona Mării Negre și la zona de Nord - zona arctică a continentului.

„Totul este acum complicat de pandemia COVID-19 - ce a însemnat acest lucru în economiile țărilor noastre și ce urme va lăsa în bugetele de apărare”, este de părere generalul american aflat acum în rezervă. Breedlove a precizat că vorbește în nume personal, ca fost conducător al NATO în Europa și nu reprezintă poziția SUA sau a NATO prin ceea ce declară.

„Trebuie să facem un efort dublu, dacă nu chiar triplu, să ne sporim interoperabilitatea”


Coerența și solidaritatea membrilor este practic centrul de gravitate al alianței, iar generalul american crede că tocmai acest centru de gravitate trebuie dezvoltat cât mai activ. NATO trebuie să fie activ și să se angajeze în acest „război sub linii”, însă Breedlove apreciază că în ceea ce privește zonele fierbinți din Marea Neagră și din nordul-arctic alianța nu este pregătită.

Potrivit acestuia, gradul de pregătire și nivelul de dotare nu este unul satisfăcător. „Avem multe probleme cu mijloacele cu care zburăm, conducem sau navigăm. Trebuie să facem un efort dublu, dacă nu chiar triplu, să ne sporim interoperabilitatea”, spune Breedlove.

„Trebuie să ne concentrăm și pe capacitățile noastre „sensor-to-shooter”. Adică sunt capabile țările noastre să detecteze în aer, la sol, în apă, să proceseze ceea ce detectează și apoi să ia la țintă ceea ce detectează? Și trebuie să analizăm dacă avem capacitatea și capabilitățile de a lovi cu precizie amenințările care apar. O parte din capabilitatea de constrângere ale adversarului nostru în Est și în Nord este abilitatea sa de a masa rapid forțe de-a lungul unor linii interioare. Noi nu suntem încă la nivelul de pregătire, al capabilităților și al capacităților astfel încât să ținem sub control”, este de părere fostul comandant suprem al alianței în Europa.

În cazul NATO, spune generalul american, au fost cel puțin 20 de ani în care investițiile în echipamente au stagnat. „Am lăsat armatele noastre fără investiții noi pentru prea mult timp. Acum trebuie să reparăm o problemă veche de 20 de ani și nu o putem face peste noapte. Toate bugetele noastre vor fi puse la încercare de actuala pandemie și va trebui să facem o prioritizare la sânge a investițiilor în apărare”, spune Breedlove.

Foto: Exercițiu militar NATO în Marea Neagră (sursa: NATO)

---

„În Marea Neagră abilitatea noastră de a detecta, ținti și trage este foarte episodică”


„Avem zone aeriene și maritime în interiorul alianței noastre care nu sunt bine deservite de senzori și nici de capabilități de a lansa un atac. Când am instalat cele două baze ale scutului anti-rachetă (n.r. la Devesleu în România și în Polonia), cu radarul lor foarte capabil care ne permite să vedem rachetele tactice balistice ce ar putea să ne amenințe, am chemat toți șefii de stat major și șefii forțelor aeriene și am făcut o simulare. Le-am arătat ce zone sunt acoperite practic de aceste sisteme anti-rachetă. Și unii au fost șocați să vadă că acoperirea nu e suficientă pentru toate țările. Radarul are o limită și le-am spus că avem nevoie de mai mulți senzori. Cu cât mai mulți senzori, cu atât mai mare acoperirea și capabilitatea de a urmări cu precizie rachetele care ne-ar putea amenința astfel încât să răspundem cu cele mai potrivite arme împotriva lor. Sunt porțiuni din Europa care sunt foarte slab acoperite de ce senzori există în prezent”, mai detaliază generalul american.

„În Marea Neagră abilitatea noastră de a detecta, ținti și trage este foarte „episodică”. Doar când NATO, sau mai ales SUA, trimit în zonă distrugătoare sau fregate ne multiplicăm capacitatea de a vedea și de a trage în acea zonă maritimă. Dar, în restul zilelor, abilitățile noastre la Marea Neagră nu sunt adecvate nevoilor”, consideră fostul comandant NATO.

„Rusia a demonstrat deja că poate trage rachete de croazieră din Marea Caspică prin care să atace majoritatea capitalelor din Europa”


„Din Crimeea vedem o bulă de interdicție A2/AD (n.r. anti-acces / area denial) și sisteme de coastă cu rachete de croazieră cu rază lungă care pot fi folosite spre ținte pe o zonă majoră din Marea Neagră. Vedem rachete sol-aer care acoperă o bună parte din spațiul aerian. Rusia deja a demonstrat din Marea Caspică faptul că poate trage rachete de croazieră prin care să atace majoritatea capitalelor din Europa. Când au tras rachetele spre Siria - efectul practic al acelor rachete a fost foarte scăzut, nu au lovit foarte precis țintele - dar e de subliniat că au fost lansate din Marea Caspică până în Siria. Mesajul nu a fost despre Siria, ci despre capitalele Europene”, este de părere generalul Breedlove.

Potrivit fostului comandant suprem din NATO, alianța are cu adevărat de lucru la Marea Neagră.

„De ce nu impunem adversarului din acea zonă capabilitatea de a lovi la fel cu sisteme de coastă cu rachete de croazieră, cu rachete sol-aer, cu sisteme aer-sol sau sol-sol? Avem aceste capabilități în țările noastre, dar nu am luat o decizie ca Alianță să dislocăm aceeași densitate de capabilități în zona Mării Negră și probabil nu avem nici capacitatea de a o face. Rusia și-a întărit atât de mult capacitățile din Marea Neagră încât cred că multe state sunt intimidate. Noi nu avem aceleași capacități la țărmul Mării Negre. Le tot mărim, dar doar periodic, când aducem nave NATO, în principal cele ale SUA”, spune generalul american.

FOTO: Bombardiere americane în Marea Neagră și pozițiile cu sisteme anti-aeriene ale Rusiei (sursa: Ministerul Rus al Apărării)

---

Referitor la situația actuală, în care președintele Trump a decis retragerea a unei părți bune a militarilor americani staționați în Germania, Breedlove spune că personal el vede nevoia de a mări, de fapt, forțele americane staționate în Europa.

„Eu aș propune creșterea capacităților noastre, a poziționărilor de trupe și a dezvoltării parteneriatelor cu state și cu industrii pentru a putea scoate tehnologii similare și foarte interoperabile”, spune Breedlove.

Cât privește creșterea prezenței americane în România, generalul americani a răspuns prin prisma fostului său rol de comandant al NATO.

„Ca SACEUR eu mi-aș dori de fapt creștere a prezenței NATO. Să văd că am înțeles problema acolo, așa cum am înțeles-o în statele Baltice sau în Polonia. E un tablou mai mare care implică mai mult decât doar prezența SUA. E important să știm ce facem împreună ca să ne dezvoltăm capabilitățile și capacitățile. Avem un set potrivit de senzori - radare sau senzori maritimi în zona Mării Negre? Avem sistemele de comandă și control potrivite pentru a conecta toate informațiile? Avem armele potrivite? Ne uităm la această navă de război care nu poate fi scufundată - Crimeea, și vedem ce are Rusia instalat acolo. E foarte clar cum se poziționează Rusia față de Marea Neagră după ce capabilități a instalat acolo în peninsulă”, spune Breedlove.

„România nu poate cumpără un port-avion, dar poate cumpăra radare sau senzori. Se poate dota cu sisteme de apărare de coastă cu rachete de croazieră”


„Vom avea de luat decizii dificile într-un viitor nu foarte îndepărtat pe fondul reducerii bugetelor din cauza pandemiei, dar pe acest domeniu va trebui să prioritizăm la sânge pentru a ne putea menține concentrarea acolo unde este cazul”, mai consideră generalul american.

Potrivit acestuia, România deja a luat unele măsuri prin creșterea capabilităților sale aeriene și contribuie mult prin găzduirea scutului anti-rachetă, însă e loc de mai mult.

„Pentru o țară precum România e nevoie de o prioritizare la sânge în ceea ce privește dotările militare necesare. România nu poate cumpăra un port-avion, dar poate cumpăra radare sau senzori care să mărească densitatea rețelei. Se poate dota cu sisteme de apărare de coastă cu rachete de croazieră care să ofere NATO capacități în Marea Neagră”, mai spune generalul Breedlove.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16859 vizualizari

 • -32 (56 voturi)    
  Breedlove (Luni, 29 iunie 2020, 9:42)

  Mazeta [utilizator]

  Gr. Breedlove imi aduce aminte de Dr. Strangelove. Orice asemanare cu personajul nu poate fi decat întâmplătoare.
  • +6 (22 voturi)    
   in afara de mistocarii (Luni, 29 iunie 2020, 13:09)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... de casa de toleranta mai altceva in program?

   stim ca te deranjeaza grav cand se leaga cineva de mujici dar mai ia si tu o pauza din cand in cand
   • +2 (2 voturi)    
    imposibil! (Marţi, 30 iunie 2020, 9:53)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui mache

    "mai ia si tu o pauza din cand in cand "

    trollul kremlinist nu poat sa ia pauza, ca nu mai primeste salariu!
    Nu trebuie sa "maninca si gura lui o paine"?
 • -20 (48 voturi)    
  suntem safe (Luni, 29 iunie 2020, 9:55)

  nash pandelica [utilizator]

  ne apara armata ioropeana al lui macrou.
  cuplul m&m salveaza ioropa ! putina le mananca di palma....
  imperialistii americani bat campii.
  ioropa e mai puternica ca niciodata !
  • +15 (37 voturi)    
   E bine daca te (Luni, 29 iunie 2020, 10:21)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   invadeaza armata rosie a cracanatului.
   Daca vin aia peste noi, sa vezi ce te nasesc aia!
   O sa/ti cam dispara pandeleala de pe fata!
   Voluntar vei munci pentru armata eliberatoare de capitalisti. Traiasca ... ar ma-ta rosie!
   • -21 (37 voturi)    
    Doar sa-ti plateasca pensia... (Luni, 29 iunie 2020, 10:30)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Aia "te invadeaza" doar daca au hotarat sa-ti plateasca pensia...

    Baiete, secolul e 21, planeta e Terra. Actualizeaza-te; latri ca acum trei secole!
    • +13 (27 voturi)    
     de ce toti rusnacii sunt idioti ? (Luni, 29 iunie 2020, 11:42)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     de ce toti rusnacii sunt idioti ?
     • +5 (13 voturi)    
      Nu ei (Luni, 29 iunie 2020, 13:08)

      Thexy [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      Nu sunt idioti. Problema e alta: cat de prosti ne cred ei pe noi de vin cu asa gargara ieftina. Chiar cred ca o sa tina?
     • +1 (1 vot)    
      nu neaprat idioti! (Marţi, 30 iunie 2020, 9:54)

      Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      Nu, nu sunt toti idioti. Dar posteza numai ce li se ordona de la Kemlon!
   • -3 (9 voturi)    
    tu nu mai percepi ironia? (Luni, 29 iunie 2020, 11:46)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    ?
  • -15 (35 voturi)    
   foame de bani... (Luni, 29 iunie 2020, 10:25)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   ...cu cat vei face mai frumos in fata hegemonului cu atat te va dispretui mai tare.

   mentalitatea de sclav te va ajuta insa sa depasesti disonanta cognitiva.
  • +3 (7 voturi)    
   nashule mai incearca... (Luni, 29 iunie 2020, 17:38)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Nu avem armata in Evropa.

   Trupe mai antrenate si mai expuse la conflicte nu gasesti decat in USA, UK si uite un pic in RO - subtire, dar se pun si astea.

   daca apare ceva pe cerul UE - te anunt - parol.

   Zilnic rusnacul nu doarme de grija noastra si a altora din Alianta si vrei matale sa uitam???

   Zice bine ca mai trebuie bagat un lemn pe foc!
 • -16 (52 voturi)    
  Totul pana la bani.... (Luni, 29 iunie 2020, 9:55)

  ggiiggii [utilizator]

  Ce urmaresc acesti "specialisti" prin declaratiile facute.....simplu, sa cumparam mai multe armament si tehnica militara....de unde?...de la ei, normal....noi?...nu, de preferat toate vechiturile si ruginiturile.
  Credeti ca....daca Rusia vrea sa invadeze Ucraina, Polonia, Romania.....cateva ruginituri si 2-3 rachete o va opri???
  Razboiul clasic este demult mort si ingropat....nici nu va dati seama cand sunt aici si ne conduc.
  • +13 (21 voturi)    
   .. (Luni, 29 iunie 2020, 10:18)

   ak33 [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   In cazul poloniei o sa se impiedice oleaca
   • -15 (47 voturi)    
    NU va mai bazati atata pe SUA... (Luni, 29 iunie 2020, 10:32)

    ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui ak33

    nu va interveni niciodata pentru Romania daca este vorba de o agresiune din parte Rusiei....ascultati-ma pe mine...
    In cel mai bun caz...in cel mai bun...trimit niste bombardiere si rad totul de pe fata pamantului.
    SUA si-a demonstrat puterea militara in Irak, Afganistan, Siria....si cum opereaza...Bombardeaza din aer tot...absolut tot( puncte militare, spitale, blocuri, parcuri)....si cam atat
    • +13 (23 voturi)    
     Bu (Luni, 29 iunie 2020, 12:00)

     deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

     lan(giule),USA are baza la deveselu.
     • +12 (22 voturi)    
      F22 (Luni, 29 iunie 2020, 12:17)

      sipu [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

      Kogalniceanu investitie mai mare ca la Deveselu F18,F15,F22 nasolie mare pt mujici.
     • -4 (16 voturi)    
      3 rachete si o cladirea.... (Luni, 29 iunie 2020, 12:49)

      ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

      Bah desteptilor...nu vedeti ca Romania este un simplu teren de joaca pentru astia...
      Pai voi credeti ca vor trimite SUA soldati si tancuri sa apere Deveselu?:)))
      Ce naivi sunteti...Deveselu exact pentru asta este create...daca rusul trimite o racheta balistica catre SUA...este interceptata de rachetele din Deveselu...si unde cade mah desteptilor???...pe teren American sau German?Francez??...nu bah prostilor...tot pe casele voastre( la care platiti rata 30 de ani) va cadea.....
      Il doare fix in fund pe American de Romania sau Ucraina....
      In cel mai bun caz...trimite niste bombardiere si rade totul de pe fata pamantului...inclusiv casele voastre la care veti plati in continuare
      • +5 (7 voturi)    
       gigigica matale nu ai studiat destul (Luni, 29 iunie 2020, 17:26)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

       Cum se distrug rachetele si le bagi in cap numai prostii la astia de mai citesc pe aici....

       Sau este treaba matale sa prostesti fraierii??

       Gigigica alea nu mai apuca sa vada nici tinta si nici busuiocul plantata de mata in gradina
       • -5 (5 voturi)    
        Mare specialist in arme de distrugere in masa (Luni, 29 iunie 2020, 18:22)

        ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        Ia explica tu...cum functioneaza scutul de la Deveselu?
        Intre timp...mai baga o asigurare pentru apartamentul ala de platesti 30 de ani pt el....sa nu iti cada maine o racheta ruseasca interceptata de AEGIS....;)
  • +12 (28 voturi)    
   Stimabile! (Luni, 29 iunie 2020, 10:24)

   Kroko Dilu [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   Fiti serios,tocmai ca Rusia este adepta razboiului clasic.Armata rusa este cu inzestrarea la nivelul anilor 70 iar ca trupe poate nu stiti ca folosesc mercenari.
  • -9 (31 voturi)    
   noi (Luni, 29 iunie 2020, 10:26)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   nu avem nevoie de armament.
   iesim, ca strabunii nostri, cu furci si topoare, ii batem la baioneta, ca la marasesti !
   • +12 (20 voturi)    
    lool (Luni, 29 iunie 2020, 11:44)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    vad ca prostia ta apare in toate comentariile... nu rateaza unul !
  • -10 (16 voturi)    
   ...am cam uitat... (Luni, 29 iunie 2020, 11:59)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   Cînd URSS( Rusia deghizată) a vrut oarece de prin RSRomânia, URSS a făcut tovărășie cu USA, au venit, au făcut ce au vrut și nu a băgat nimeni de seamă, că la amîndouă marile puteri le ,,stătea în gît" un român, unul Nicolae Ceaușescu...
  • +8 (12 voturi)    
   Daca la conducere (Luni, 29 iunie 2020, 12:20)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   sunt ”conservele” (ggiiggii) lor, sigur o sa isi fac de cap pe aici .................
  • -3 (5 voturi)    
   Gresit (Luni, 29 iunie 2020, 13:13)

   Thexy [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

   Problema este pusa gresit. Nu este vorba de a-i invinge ci doar de a nu fi profitabili - sa piarda mai mult decat ar avea de castigat. Si important este sa si rezisti o perioada, pentru a putea da ocazia altora sa iti vina in ajutor.
 • -12 (38 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 iunie 2020, 10:38)

  [anonim]

 • 0 (22 voturi)    
  generalul cu pricina este cel care... (Luni, 29 iunie 2020, 10:49)

  ..13 [utilizator]

  Cu ceva timp in urma i s-a cerut demisia dupa o declaratie dura la adresa rusilor...

  Acum ca avem un scandal care infloreste in USA precum ca Trump stia, dar acum se face ca nu stie, ca rusii au vandut ceva informatii fratilor lor talibani ca sa nimereasca mai bine pe americani mi se pare ca este utila declaratia acestuia.

  si ca sa simplificam oarecum chestiile astea ar fi bine daca Trump trece un test de detectare a minciunilor care le tot arunca in spatiul public si inca numerosi le si cred. este evident ca trump stia de toate aceste informatii dar nu a facut nimic pentru a raspunde la ele si mai grav acum se face ca nu isi mai aduce aminte.. Absolut regretabil in special pentru astia din SE Europei unde ne asteptam ca NATO sa ne ofere umbrela cand este mai greu si mai greu...

  Cu sau fara TRump multe lucruri ar trebui clarificate in ceea ce priveste Black Sea.

  Priveste cu reala ingrijorare si cine stiu eu de la Cotroceni??? sau avem doar incalzirea globala care ne da rau de tot de furca si nu mai este timp pentru chestiuni ca acestea????
  • -4 (8 voturi)    
   De ce trepidezi? (Luni, 29 iunie 2020, 12:58)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   De ce trepidezi? Mai sunt niste luni pana la realegerea lui Trump de catre americani. Atunci o sa incepi iarasi cu ingerinta ruseasca....
   ...hahahaha, auzi romanache #rezistu', strateg de Ciorogarla: "sa-l puna pe trump la detectorul de minciuni"...hahahaha
   • +3 (3 voturi)    
    uite care este treaba (Luni, 29 iunie 2020, 17:16)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Fiecare face ceea ce doreste - unii sunt la Ciorogarla, deh, balta este mare, are pesti multi, altii la Moscova - dupa putin- linta...

    Keep on working
 • -5 (11 voturi)    
  Baiete uite care este treaba... (Luni, 29 iunie 2020, 10:57)

  ..13 [utilizator]

  Daca USA doneaza o cochilie de nava catre RO - sa fiee proprietatea RO ca prietenii stiu de ce este necesara afacerea asta - vezi acces Bosfor - si daca RO cumpara echipamentele si plateste montarea lor pe nava nu credeti ca este un ghiseft pentru ambele parti???

  Baiete in ziua de astazi trebe sa stii cum sa te dai dupe ghisefte ca altfel nu te baga nimeni in seama, ba, basca, iti trage si vreo doua scatoarfe in cap sa te faca si mai mic si mai prost...

  PS
  Acum nu voi a imi intinde visele pana intr-acolo incat sa admit ca oarece dotare pot sa fie cumparate de UE si plasata in orbita de aparare in Marea Neagra ca aici ne doare cel mai rau si suntem cei mai descoperiti.Este mult prea mult, stiu chestia asta.
 • +4 (26 voturi)    
  N-a zis nimic extraordinar. Are dreptate. (Luni, 29 iunie 2020, 11:13)

  doz2018 [utilizator]

  Doar americanii si inca ceva mai fac sa nu vedem tancuri rusesti pe Magheru.
  Desi, daca luam in consideratie nr de leftarzi poate n-ar strica o lectie dureroasa de vreo 5 decenii, asa.
  • -5 (21 voturi)    
   tancuri rusesti (Luni, 29 iunie 2020, 11:43)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   cu rusi la bord nu mai sunt in RO din '58, puiule. acum de vreo 4 - 5 ani zburda pe soselele patriei blindata amerloace cu amerloci la bord ... in Germany, tancuri amerloace sunt si acum ...
   - pentru comparatie ...
  • -1 (5 voturi)    
   pe ce lume traiesti vere? (Luni, 29 iunie 2020, 14:37)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui doz2018

   e 2020 la noi.
 • 0 (18 voturi)    
  americanul are dreptate (Luni, 29 iunie 2020, 11:18)

  cugetatorul [utilizator]

  pe de-o parte, suntem o tara saraca la granita dintre NATO si Rusia si ca urmare nu ne putem permite sa scadem bugetul militar sub 2% nici macar in criza; pe de
  alta parte parerea mea este ca o mare parte din investitiile militare noi trebuie facute pentru intarirea liniei scurte si directe Crimea-Bucuresti, adica Marea Neagra, zona de coasta si zonele de traversare a Dunarii, deci intarzierea programelor de baterii de coasta, corvete noi, dotarea fregatelor cu rachete etc inseamna de fapt a submina direct intereselor statului roman si a face jocul potentialilor adversari...
  • -2 (16 voturi)    
   de ce (Luni, 29 iunie 2020, 11:38)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

   adica nu putem scadea bugetul militar ? sa plateasca cine vine la noi si isi pune radare si rachete ... ca sa nu mai zic sa ne faca autostrazi, dar nu gen bechtel ...
   • +2 (10 voturi)    
    deoarece si intrucat (Luni, 29 iunie 2020, 12:22)

    cugetatorul [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

    nu trebuie sa dam motive NATO/ SUA sa nu ne sara in ajutor la nevoie, iar noi singuri e clar ca nu avem nici o sansa in fata rusilor
    • -2 (8 voturi)    
     da cand (Luni, 29 iunie 2020, 12:44)

     nicoR [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

     ne-au atacat rusii asa din senin .. puiule .. ?
     • +1 (7 voturi)    
      intreaba-i pe ucraineni (Luni, 29 iunie 2020, 14:09)

      cugetatorul [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

      puiut
      • -1 (5 voturi)    
       Hmmm (Luni, 29 iunie 2020, 14:31)

       Sah [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

       Nu stii nimc despre Ucraina...bagi vorbe citite de pe MeMe-uri! :))))
      • -4 (4 voturi)    
       nea cocos (Luni, 29 iunie 2020, 14:48)

       nicoR [utilizator] i-a raspuns lui cugetatorul

       da ai cetatenie dubla ? vezi ca te cauta aia, raketii sa te duci sa mori (de pomana) in donbas ...
     • +2 (4 voturi)    
      28 iunie 1940 javrut sovietic (Luni, 29 iunie 2020, 16:03)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

      In urma unui ultimatum URSS a ocupata si anexat un teritoriu romanesc.
      Sau la scoala ajutatoare de mancurti ai invatat ca Basarabia e teritoriu rusesc de pe vremea lui Alexandru?
 • +1 (23 voturi)    
  breedlove (Luni, 29 iunie 2020, 11:51)

  sile1 [utilizator]

  Specia asta de iubaret ( breed=specie,rasa iar love=dragoste,iubire ) uita sa spuna ca rusii au fortificat Crimeea dupa ce NATO ,dar in special americanii,au inceput sa-si plimbe navele si avioanele prin M.Neagra cu justificarea ca rusii au " invadat nedemocratic " un teritoriu cu populatie mare majoritar ruseasca ce fusese dat de Hrusciov (ucrainean de origine) Ucrainei pe vremea cand acesta era Secretar General al PCUS ( asta ar trebui sa spuna ceva).
  E bine de stiut ca la referendumul din 2014 populatia a votat masiv pentru separarea de Ucraina.

  Dupa ce au "apasat pedala" prea tare si rusii au raspuns pe masura generali precum Breedlove au inceput sa se planga de agresivitatea Rusiei.
  Tactica mai veche, creezi probleme si apoi te prefaci ca mori de grija rezolvari ,indemnand la cresterea cheltuielilor militare cumparand ,bineinteles,armament American..
  • -4 (10 voturi)    
   perfect de acord (Luni, 29 iunie 2020, 12:47)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   unul ca asta infuleca 200k parai pe an pensie "de servici" + alte dividende din tot felul de mocirle in care e bagat ..
   - pai cum sa nu-si apere spuza ...
   - amerlocii si gusterii lor ne cred pe toti prosti ..
  • +3 (9 voturi)    
   Si marmota ... (Luni, 29 iunie 2020, 13:39)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   Ce-are cine spune cu ce spune?

   Rusii au fortificat Crimeea dupa ce-au organizat un referendum la care n-au admis nici macar un singur observator extern, nici macar din China, si care-a avut un rezultat exact pe dos fata de sondaje de opinie facute cu doar doua saptamani mai devreme.

   Retine te rog ca n-am pomenit nici o persoana in aliniatul anterior. Aia pentru ca persoanele sunt prea putin relevante. Oricat le-ar place unora sa creda altfel, politica externa ruseasca nu este determinata de Putin. Putin este doar un produs al situatiei din Rusia. Daca nu era Putin, era altcineva, da' efectul tot ala era.
   • +2 (4 voturi)    
    Hmmm (Luni, 29 iunie 2020, 14:44)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    ''Rusii nu au admis'' :))))
    OSCE and UN absence
    On March 10, 2014 the de facto Prime Minister of Crimea, Sergey Aksyonov, made an unofficial verbal invitation to OSCE to monitor the plebiscite.[109][110] However, later in the day, an OSCE spokeswoman said that Crimea did not have the authority to invite the organization into the region as it is not a fully-fledged state and, therefore, incapable of requesting services provided exclusively to OSCE members.[110] On March 11, the OSCE chair, Switzerland's Foreign Minister Didier Burkhalter, declared the referendum as unconstitutional and therefore the OSCE would not send observers.[111] OSCE military observers attempted to enter the region four times but were turned away, sometimes after warning shots were fired,[112][113] which was another reason given for not dispatching referendum observers.[114]
    • 0 (0 voturi)    
     Te legi matale de ce poti, da' nu de fond (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 16:00)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Sah

     Fapt e ca cu doua saptamani inaintea referendumului sondajele de opinie aratau prefereinta majoritatii pentru Ucraina, nu pentru Rusia.

     In afara OSCE mai exista multe alte organizatii nonguvernamentale care-ar fi vrut sa trimita observatori. Rusii n-au admis nici una.

     Sau matale aia cu focurile de arma, chiar din ceea ce-ai citat matale, ti se pare c-a fost o invitatie prietenoasa la observarea referendumului?
  • +1 (3 voturi)    
   hai nu mai spune (Luni, 29 iunie 2020, 16:58)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   Si va sa zica NATO au inceput sa isi plimbe navele prin Marea Neagra?
   Pai cum mai Sile ? ca prin tratatul de la Montreux statele non-riverane Marii Negre au drepturi limitate de prezenta in Marea Neagra cu vase de razboi? A incalcat cineva tratatul? Nu am auzit?
   Rusia a anexat un teritoriu al unui stat suveran, Ucraina. Si cu asta basta. Nu e vina NATO sau a americanilor pentru un act de agresiune marlaneasca.
   • -2 (4 voturi)    
    alikimikule (Luni, 29 iunie 2020, 18:17)

    sile1 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    In locul tau, ca roman, mi-as face mai multe griji pentru Bucovina si Bugeac stravechi teritorii romanesti inglobate Ucrainei tot pe vremea aceluiasi N.Hrusciov si pentru tratamentul de deznationalizare la care sunt supusi romanii din acele teritorii si nu as plange ca Crimeea ,cu populatie majoritar ruseasca,a preferat Rusia ,Ucrainei !
    Asta ca sa fiu sincer cu tine.

    Sa-ti mai spun ceva si de precedentul Kosovo,cand o bucata de teritoriu istoric ( unii zic leaganul natiei sarbe ) a fost rupt de Serbia cu sprijinul nemijlocit al USA si a catorva state europene care au recunoscut independenta acestui "stat"

    Pe de alta parte cum ar fi sa se plimbe si niste nave de razboi rusesti la vedere,prin ape internationale,pe langa coasta Americii inventand tot felul de motive,de pilda ca americanii vroiau sa dea jos guvernul legitim ales al Venezuelei si rusii aveau niste interese de aparat?
    • 0 (0 voturi)    
     Teritoriile de care zici matale ... (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 16:07)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui sile1

     ... tot de rusi au fost alipite Ucrainei.

     Submarinele nucleare rusesti viziteaza frecvent apele internationale din apropierea continentului american.

     Singura chestie la care ai cat de cat dreptate e Kosovo, in sensul ca Kosovo are o valoare istorica enorma pentru sarbi. Da' oricat mi-ar fi mie de dragi sarbii, nu pot sa ignor faptul ca si-au facut-o pe undeva cu mana lor. Tito a pastrat uniunea strict prin prestigiul lui personal. Dupa moartea lui, sarbii, cea mai numeroasa etnie si cel mai important stat din uniune, in loc sa lucreze la imbunatatirea relatiilor intre toate etniile, au aplicat o politica de forta, de deznationalizare si de impunere a conducerii centrale in toate partile Iugoslaviei. Daca conducerea statului iugoslav ar fi fost intr-adevar democratica, miscarea de secesiune din Kosovo n-ar fi avut sustinerea populara necesara ca sa se ajunga la ce s-a ajuns. Tre' sa tii cont ca nu doar kosovarii s-au vrut rupti de Iugoslavia, ci ca cvasi nici unul dintre statele membre ale uniunii n-a mai vrut sa fie parte din Iugoslavia.

     Singura chestie de reprosat americanilor, la faza cu Kosovo, e faptul ca formal separarea s-a facut cu incalcarea legislatiei internationale. Asta-i si baza pe care Romania refuza in continuare recunoasterea statului kosovar. Da' oricum, la cum au tratat sarbii toate celelalte republici, rezultatul era inevitabil.
 • +2 (20 voturi)    
  bani pentru americani (Luni, 29 iunie 2020, 12:17)

  tahomir [utilizator]

  Dupa ce ne-au rezolvat cu Bechtelu' si cu gazele din Marea Neagra acum baga tare cu pericolul ala inventat cu Rusia, doar sa le mai cumparam arme de cateva miliarde.
  Nu-i problema ca nu avem bani, mai tiparesc ei unii special pentru noi si ni-i dau la o dobanda preferentiala.
  • 0 (0 voturi)    
   In caz ca ai bunici care-au prins ... (Sâmbătă, 4 iulie 2020, 16:08)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   ... al doilea razboi mondial, intreaba-i pe ei cat de inventat e pericolul rusesc. Dupa aia mai vorbeste.
 • 0 (12 voturi)    
  Adica, tot in Europa!? (Luni, 29 iunie 2020, 12:32)

  Namaste [utilizator]

  Carati-va din Europa! Shame on NATO!
 • +3 (15 voturi)    
  In esenta, ce zice nenea asta (Luni, 29 iunie 2020, 12:40)

  Incomod3 [utilizator]

  e ca trebuie sa mai cumparam jucarele pentru prosti de la ei, ca a scazut numarul de fraieri la nivel global :)
 • +3 (9 voturi)    
  Cu maxim un miliard (Luni, 29 iunie 2020, 13:14)

  ipolitic [utilizator]

  putem rezova elegant problema apararii, exact dupa modelul american. Tragem si noi un zid a la Trump, e nevoie doar de chemarea sub arme a tuturor barbatilor care se numesc Manole si au sotii Ana. Dar nici nu-i nevoie de un zid nou, au chinejii unul nefolosit, sigur ne-ar vinde o bucatica.
 • +4 (16 voturi)    
  Sindromul Strumpid (Luni, 29 iunie 2020, 13:20)

  UpNext [utilizator]

  e mai contagios decat COVID 19. Diferiti retrasi senilizati prematur isi raspandesc aberatiile si obsesiile belicoase, fluturand naivilor invazii imaginare, la care sunt obligati sa puna botu'...
 • 0 (4 voturi)    
  Nu glezna e sucita ... (Luni, 29 iunie 2020, 14:17)

  brightids [utilizator]

  ...trupul e sucit in jurul gleznei sau voi sunteti in razboi cu el.
 • -2 (8 voturi)    
  Interoperabilitatea (Luni, 29 iunie 2020, 14:25)

  Azra [utilizator]

  Inteteroperativitatea implica si transport rapid de tehnica, in caz de nevoie, nu este doar un exercitiu teoretic, de strategie in zona Marii Negre.Eu sper ca in acest context, partenerii nosti din NATO sa insiste foarte puternic pentru construirea rapida - in doi, trei ani a celor doua autostrazi uitate: Pitesti- Sibiu si Ploiesti-Brasov si mai departe pana la frontiera vestica. Ele sunt mai mult decat ESENTIALE !! pentru a se asigura acea interoperabilitate de care vorbea generalul si a se conferi credibilitate pentru orice strategie defensiva in zona Marii Negre. Bani avem pentru a le construi-fondurile europene care zac la Bruxelles nefolosite, de la un ciclu bugetar la altul si nimeni la nivelul guvernantilor, de toate culorile politice nu a inteles cat de importante sunt autostrazile , in primul rand pentru dezvoltarea multidimensionala a tarii, dar, si pentru apararea ei, in caz de nevoie, in cadrul Aliantei Nord Atlantice.Din acest ultim punct de vedere avem chiar, ca stat membru al NATO, indatoriri fata de partenerii nostri atlantici, de a contribui si noi,cel putin pe teritoriul nostru la efortul comun de aparare.Uitati-va chiar astazi, un tir imens, condus de un sofer beat s-a rasturnat pe valea Oltului blocand total traficul pentru mai mult timp.Si astfel de blocaje se intampla in fiecare zi. Astfel de drumuri nu cofera nici un fel de credibilitate pe planul acelei interoperativitati de care se vorbeste, ba dimpotriva, ele sunt o excelenta publicitate pentru vulnerabilitatile oricarui sistem defensiv si care sunt bine cunoscute si speculate cu siguranta la nevoie, de catre orice adversar potential.
  • -1 (3 voturi)    
   Buh! (Luni, 29 iunie 2020, 17:15)

   Totorina [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Pai tocmai strategia de aparare terestra naț-o in zona noastra vede linia Carpatilor ca linie naturala defensiva in caz de atac dinspre est(adica rusi) iar gura targului Bucurescilor spunea ca naț-o nu vrea cai largi auto de strapungere a barierei Carpatilor.
   Daca gheneralii de carton ar citi putin hartile de miscare din ww2 in zona Romaniei, ar vedea ca noi am fost pe o directie mai mult decat secundara de atac spre vest a Armatei Rosii. Nimeni nu e prost sa se cațere pe munti cand are Marea Campie europeana(Belarus,Ucraina, Polonia Germania) ca autostrada spre vestul ioropei.
 • -7 (9 voturi)    
  lel (Luni, 29 iunie 2020, 14:46)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Mai bine cu Rusia decât cu NATO
  • +2 (10 voturi)    
   Da-o pe mama ta,,rusiei. (Luni, 29 iunie 2020, 15:03)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Si pe fiica ta, soldatilor ei.
   Dupa aceea mai vorbim!
 • -2 (10 voturi)    
  mai mai (Luni, 29 iunie 2020, 15:09)

  ras-putin [utilizator]

  ce s-au activat postacii putinisti, dar nu-s toti inca. hai baieti, sunati adunarea si stringeti rindurile. vrem sa va citim la toti opiniile flatulente.
 • -2 (4 voturi)    
  Sincer (Luni, 29 iunie 2020, 19:16)

  Observatory [utilizator]

  înțeleg mândria romanului de a ne apăra țara .
  1- prea slăbuți sa ne apărăm singuri, putina gândire: suntem i țara mică și săracă , cineva trebuie sa ne apere, întrebarea este: cine ?
  Americanii cu NATO al lor vor sa cumpărăm armamente , noi vrem sa rămânem la furci și cuțite . Da este o alegere...
  2 Rusia cu al ei Krakanel nu cred ca ne vrea, a experimentat 50 de ani și s-a ales praful de “ pretenie”
  3- o idee ar fi sa nu avem pe nimeni, om vide ....
  nu văd multă înghesuiala care da buzna sa fum prieteni ....
  ....probabil cei care nu au ce face, mai citesc și istoria...

  Doamne ajuta, dacă ne poate ajuta !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by