Nava americană USS Oak Hill (LSD 51) a început pe 18 iunie tranzitul spre nord spre Marea Neagră, acolo unde se va alătura unei alte nave americane - distrugatorul USS Porter - care a trecut de Bosfor cu o zi în urmă. Cele două nave vor desfășura operațiuni de securitate maritimă alături de partenerii și aliații din regiune, inclusiv România.

USS Oak HillFoto: Navy.mil

Distrugătorul purtător de rchete USS Porter (DDG 78) a intrat în Marea Neagră pe 17 iunie. USS Porter a mai operat în Marea Neagră și în luna aprilie, atunci când a efectuat operațiuni de manevră cu fregata română Regina Maria (F222).

Intrarea USS Oak Hill în Marea Neagră reprezintă a patra vizită a unei nave marine americane în 2020 în zonă.

„Operațiunile Oak Hill alături de USS Porter în Marea Neagră reprezintă o altă oportunitate pentru noi de a spori securitatea maritimă și de a extinde interoperabilitatea pe mare cu partenerii regionali”, a declarat capitanul Navy Lance Lesher, din partea grupului ARG Bataan.

Flota a 6-a americană menționează că marina SUA operează de rutină în Marea Neagră în concordanță cu dreptul internațional, inclusiv Convenția de la Montreux.

Citește și: