Aproximativ 45 tone de echipamente -100 de mii de combinezoane de protecție - vor fi aduse în țară, în perioada 13-17 aprilie, cu aeronave de transport aparținând Forțelor Aeriene Române, ce vor executa zboruri zilnice pe ruta București-Frankfurt și retur.

Aeronava C-27J Spartan apartinand Fortelor Aeriene RomaneFoto: mapn.ro

„Echipamentele au fost achiziționate din Coreea de Sud de statul român, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, iar zborurile au fost solicitate de către Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne”, anunță MApN.

Distribuirea echipamentelor va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Armata a mai adus în trecut cu propriile avioane în repetate rânduri echipamente medicale din Turcia și din Germania.

Mai mult, prin capacitatea de Transport Strategic a NATO, România a transportat în două rânduri câte 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud folosind o aeronavă Boeing C-17 Globemaster III a alianței.