Militari români din Forțele Terestre și militari americani dislocați în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța vor executa între 13 și 17 aprilie o serie de exerciții planificate împreună cu Batalionul 4-3 AHB, structură de elicoptere a forțelor terestre americane, în poligonul de la Babadag. Printre altele va fi simulat și un asalt aerian asupra unui obiectiv, precum și un exercițiu de recuperare a unei aeronave.

Militari americani si elicoptere Black Hawk la Mihail KogalniceanuFoto: DVIDS

„Activitățile de instruire în comun a militarilor români din Forțele Terestre Române și americani dislocați în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța continuă, în cea de-a doua jumătate a lunii aprilie, cu o serie de exerciții planificate împreună cu Batalionul 4-3 AHB, structură de elicoptere a forțelor terestre americane, în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag din localitatea Tulcea”, transmite MApN.

Astfel, în perioada 13 – 17 aprilie, vor avea loc zboruri de antrenament, pe linie logistică, între Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Babadag. De asemenea, joi, 23 aprilie, va avea loc un exercițiu de antrenament prin care se va simula un asalt aerian asupra unui obiectiv în teren, iar în perioada 27 aprilie – 1 mai, va avea loc un exercițiu de recuperare a unei aeronave.

„Deplasările administrative ale militarilor americani pe itinerariul Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu – Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Babadag vor fi însoțite de echipaje de Poliție Militară ale Forțelor Terestre Române. Planificarea perioadelor de pregătire s-a făcut în condițiile respectării tuturor măsurilor impuse în vederea limitării răspândirii COVID-19. Astfel, militarii nu vor intra în contact cu populația din localitățile tranzitate, iar participarea militarilor din Forțele Terestre Române și a partenerilor străini din țările membre ale NATO dislocați în România la procesul de instrucție colectivă se va face prin abordarea unor metode inovative de pregătire exclusiv în perimetrul poligoanelor, procedurile fiind adaptate potrivit cerințelor operative, în contextul epidemiologic actual”, transmite MApN.

Instituția amintește că prin decretul prin care s-a declarat starea de urgență în România se „suspendă exercițiile, simulările, aplicațiile și orice alte activități care pot interfera cu măsurile luate de autoritățile competente destinate prevenirii şi combaterii răspândirii infecțiilor cu COVID19, cu excepția celor cu caracter militar desfășurate în poligoanele de instrucție”.

În România, în cadrul operațiunii „Atlantic resolve”, SUA trimite în sistem rotațional câteva sute de militari parte din Divizia 1 Infanterie. Astfel, circa 500 de militari americani fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigăzii 1 – parte a Diviziei 1 Infanterie, şi au în dotare tancuri M1 Abrams și mașini de luptă ale infanteriei M2 Bradley.

Alți 100 de militari fac parte din cadrul Brigăzii 1 Aviația și Luptă și sunt prezenți la Mihail Kogălniceanu cu elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Appache, UH-60 & HH-60 Black Hawk.