România a construit prima navă militară pentru o putere nucleară din lume. Șantierul Naval Galați, deținut de olandezii de la Damen, a predat prima din cele două nave de patrulare către marina Pakistanului. Cu o lungime de 91 de metri și un tonaj de 2.300 de tone, noua navă PNS 271 Yarmook este văzută de marina Pakistanului drept o corvetă și va fi înarmată cu tunuri și rachete anti-navă odată ce va ajunge „acasă”.

Nava militara PNS 271 YarmookFoto: Hotnews

VIDEOREPORTAJ - Toate detaliile despre corveta construită în România pentru Pakistan:

***

Noua navă - catalogată OPV (off-shore Patrol Vessel) de către olandezi, dar considerată corvetă de către pakistanezi - a fost predată vineri către Forțele Navale ale Pakistanului într-o ceremonie desfășurată la Constanța.

Este prima navă dintr-o serie de două - a doua va fi predată în luna mai - care fac obiectul unui contract semnat de Pakistan cu Damen în 2017. Compania Olandeză, cu aprobarea Pakistanului, a ales șantierul naval Galați ca loc unde aceste nave să fie realizate.

Doi ani mai târziu, ambele nave au fost gata și sunt în curs de predare către clientul final.

Nava PNS 271 Yarmook are o lungime de 91 de metri, un tonaj de 2.300 și poate găzdui un echipaj de 92 de marinari și ofițeri. Nava are o viteză de 22 de noduri, acomodează „din fabrică” două ambarcațiuni rapide de tip RHIB și este pregătită să permită operaționalizarea la bord a unui elicopter și/sau a unor aeronave fără pilot (UAV).

Conform informațiilor oficialilor pakistanezi, nava va fi înarmată cu sisteme proprii odată ce va ajunge în Pakistan - sisteme de rachete antinavă, un tun de 30 mm, sisteme de apărare anti-aeriană CIWS, precum și patru stații-mitralieră 12.7 mm.