Armata a semnat recent un contract de peste 216 milioane de euro pentru 942 de camioane IVECO, primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare. „Începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România”, spune ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, care vorbește de un offset de 80%.

Iveco DV High Mobility Truck 6X6Foto: Iveco

Iveco va livra în următorii patru ani 942 de camioane militare și platforme de transport pe roți în diverse configurații conform unui contract semnat în ultima zi a anului trecut. Contractul cu o valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA) este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare încheiat cu Iveco.

„Camioanele IVECO au fost achiziţionate în mai multe secvenţe”, spune Ministrul Apărării Nicolae Ciucă, într-un interviu acordat pentru „Ora Armatei”.

„Am avut o secvenţă, un contract subsecvent, ca să vorbim mai concret, în care am achiziţionat 173 de astfel de mijloace, ulterior, atunci când au fost create condiţiile tehnice să poată să fie derulată procedura şi încheierea unui contract-cadru pentru achiziţia atât a autocamioanelor, cât şi a platformelor derivate necesare înzestrării Armatei României, s-a întâmplat şi astăzi vorbim despre un contract de aproximativ 2.900 de camioane, într-un prim acord de 942 de camioane”, explică Ciucă.

„Din elementele de angajament ale furnizorului pot să menţionez că, începând cu cel de-al 301-lea camion, acestea se vor produce în România. Unde anume - este decizia furnizorului împreună cu structura responsabilă din Ministerul Economiei, şi anume Oficiul de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, şi aceasta urmează să se concretizeze într-o decizie, sperăm noi, cât mai curând posibil. Nu este vorba de speranţa noastră, ci este vorba de obligativitatea din contract pentru că, încă o dată, cel de-al 301-lea mijloc auto trebuie să fie integrat în România”, mai spune ministrul Apărării.

Ciucă mai precizează că „în baza contractului de offset, 80 la sută din valoarea contractului fără TVA trebuie să se întoarcă în economia naţională”.

Conform unui comunicat publicat in ianuarie de către Iveco Defence Vehicles, contractul subsecvent semnat cu MApN prevede patru tipologii de vehicule militare din gama Iveco High Mobility - 4x4, 6x6, 8x8 și 8x8 Prime Mover - care la rândul lor vor fi împărțite în 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată.

Compania mai amintește că Armata Română a mai achiziționat 57 de camioane militare de la Iveco în 2015 și alte 173 de camioane militare în 2017.

Contractul prezent este parte a unui acord cadru semnat cu Iveco în urma unei mega-licitații lansate de MApN în iulie 2018.

Camioane Iveco aflate în dotarea Armatei Române

---

Conform caietului de sarcini, acordul prevede 2.902 de paltforme multifuncționale (8X8, 6X6 și 4X4), împărțite astfel:

Autocamion de transport capacitate mică ACMC - 254 bucăți

Autofurgon frigorific AFF - 59 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD - 536 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (șasiu camion tactic) - 499 bucăți

Autocamion cu oblon ridicător AOR - 21 bucăți

Autocamion transport container specializat ATCS - 284 bucăți

Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (șasiu camion tactic) - 34 bucăți

Autocisternă CL de capacitate medie ACCL - 89 bucăți

Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (șasiu camion tactic) - 40 bucăți

Autocisternă apă de capacitate medie ACAP - 102 bucăți

Autocamion de transport capacitate mare ACMR - 503 bucăți

Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (șasiu camion tactic) - 108 bucăți

Ansamblu Autotractor cu șa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu și agabaritic STEG - 119 bucăți

Autotractor cu șa – cap tractor ATS-MAC (șasiu camion tactic) - 13 bucăți

Autotranscontainer ATC - 199 bucăți

Vehicul cu troliu și macara pentru recuperare și evacuare VRE - 42 bucăți