UTI Grup a furnizat module pentru două componente software ale sistemului Alliance Ground Surveillance (AGS) al NATO la baza aeriană de la Sigonella, din Italia. Acolo NATO a desfășurat cele mai noi și sofisticate drone ale alianței - drone RQ-4 Global Hawk pentru supraveghere și recunoaștere de la înaltă altitudine. În Italia, UTI Grup a acționat ca subcontractant al companiei italiene Leonardo, iar valoarea contractului între cele două companii este de aproximativ 9 milioane Euro.

Drone NATO RQ4 Global HawkFoto: NATO

„UTI Grup a furnizat module esențiale pentru două componente software importante ale sistemului AGS al NATO: aplicația de comandă și control pentru Centrul de Comandă de Bază (MOS – Mission Operation Support) și aplicația pentru punctele de comandă transportabile (TGGS – Transportable General Ground Stations), necesare în vederea asigurării sistemului de comunicații (voce și mesaje), a stocării de date, a interoperabilității și a diseminării de date între participanții la acțiuni militare”, anunță compania, care mai precizează că aplicațiile au fost testate cu succes și acceptate, fiind integrate în sistemul NATO AGS.

„Participarea UTI la Programul AGS a implicat o echipă de peste 60 de specialiști hardware și software și reprezintă rezultatul efortului continuu al UTI Grup de a investi în activități de cercetare în domeniul soluțiilor de apărare”, mai transmite compania care amintește că este un furnizor de sisteme de apărare acreditat NATO.

Unul din produsele integrate de UTI în cadrul proiectului NATO AGS. Detalii aici.

Programul AGS se derulează din anul 2013 de către o echipă formată din reprezentanți ai 15 țări, sub coordonarea companiei americane Northrop Grumman, în timp ce compania italiană Leonardo este contractorul principal al programului în Europa. UTI Grup participă la programul NATO AGS în calitate de subcontractant al companiei italiene Leonardo, iar valoarea contractului între cele două companii este de aproximativ 9 milioane Euro.

Sistemul AGS este achiziționat de 15 țări aliate (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Statele Unite) și are la bază cinci drone Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Sistemul AGS a fost implementat pentru a susține acțiunile comune de intelligence, supraveghere și recunoaștere terestră ale statelor membre NATO și pentru a oferi factorilor de decizie o imagine completă asupra situației terestre. Sistemul va proteja atât trupele terestre, cât și populația civilă, va îmbunătăți controlul la frontiere și siguranța maritimă, va susține lupta împotriva terorismului și va îmbunătăți gestionarea crizelor și operațiunilor de intervenție în cazul unor dezastre naturale.

Evenimentul de inaugurare a sistemului AGS a avut loc pe 17.01.2020 la baza militară din Sigonella, Italia, unde au fost recepționate primele două dintre cele cinci drone de supraveghere și recunoaștere terestră de la mare altitudine din componența sistemului.