Armatele franceză și rusă discută de mai multe luni în încercarea de a-și apropia pozițiile în marile crize mondiale și pentru a evita incidente în operațiuni, a afirmat miercuri generalul François Lecointre, șeful statului major francez, citat de AFP.

Emmanuel Macron si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

Această prudentă demarare a dialogului, angajată la nivelul de state majore și de informații militare, concretizează voința exprimată în urmă cu câteva luni de președintele francez Emmanuel Macron de a "regândi legăturile noastre cu Rusia" deoarece "a împinge Rusia departe de Europa este o greșeală profundă".

"Dorința este de a putea, pe teatrele unde suntem angajați împreună, discuta între militari de maniera de a menține la cel mai redus nivel posibil crizele pe care încercăm să le detensionăm și să evităm confruntări care ar fi nefericite atât pentru ei cât și pentru noi", a explicat generalul Lecointre într-o întâlnire cu Asociația ziariștilor pe apărare (AJD).

Dar dacă acest lucru începe "nu ne sărutăm pe gură, nu e dorința nici unei părți nici a celeilalte", a subliniat el.

"Am putea avea în vedere posibilități de pregătiri operaționale comune", a continuat el. Dar "nu suntem încă acolo, suntem pur și simplu la un nivel prospectiv".

Generalul Lecointre a precizat că a discutat chiar el "în urmă cu câteva luni", telefonic, cu omologul său rus Valeri Gherasimov, adăugând că cele două state majore dispun acum de o "linie directă".

Criza din Republica Centrafricană constituie primul test al acestei apropieri, a adăugat el. "Am cerut să facem din cazul precis al Republicii Centrafricane laboratorul punerii la încercare a bunăvoinței afișate de Rusia de a fi un partener în rezolvarea crizelor, și nu doar cineva care dorește să folosească aceste crize în scopuri de destabilizare", a explicat generalul.

"Aștept să putem măsura real gradul de bunăvoință al camarazilor noștri ruși. La acest stadiu, acest lucru rămâne, în ciuda a toate, destul de dificil de perceput", a menționat acesta.

"Ce mă interesează este să fim capabili să discutăm cu rușii. (...) Trebuie să vedem de ce manieră putem evita confruntările inutile și în special să punem în comun eforturile noastre", a subliniat generalul francez.