​Iveco va livra în următorii patru ani 942 de camioane militare și platforme de transport pe roți în diverse configurații conform unui contract semnat în ultima zi a anului trecut, anunță Ministerul Apărării. Contractul cu o valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA) este primul contract subsecvent dintr-un acord mai larg ce prevede livrarea a peste 2.900 de camioane și platforme militare încheiat cu Iveco. MApN subliniază că Iveco are obligația ca produsele livrate să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România.

Camioane militare IVECOFoto: MApN

„Primul contract subsecvent la acordul cadru privind achiziționarea a 2902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României, a fost semnat marți, 31 decembrie 2019, de locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente cu reprezentantul operatorului economic IVECO Defence Vehicle SPA din Italia”, transmite MApN.

Conform instituției, contractul subsecvent nr. 1, în valoare de 1.015.676.538,05 lei, fără TVA, se va derula pe o durată de 4 ani și prevede achiziția unui număr de 942 platforme, „furnizorul având obligația ca produsele livrate în baza contractului subsecvent să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România, în conformitate cu Planul de realizare a capabilităților privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor și asigurarea suportului logistic integrat pe toată durata de viață a acestora”.

„Totodată, valoarea obligației de compensare asumată de furnizor (offset) este de cel puțin 80% din valoarea, fără T.V.A., a contractului. Capabilitățile privind nivelul de implicare a industriei naționale în realizarea produselor se vor realiza în baza acordului de compensare, ce se va încheia de către IVECO Defence Vehicle SPA Italia cu OCATS (Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială) în baza OuG nr. 189/2002”, transmite MApN.

Conform unui comunicat publicat miercuri de către Iveco Defence Vehicles, contractul subsecvent semnat cu MApN prevede patru tipologii de vehicule militare din gama Iveco High Mobility - 4x4, 6x6, 8x8 și 8x8 Prime Mover - care la rândul lor vor fi împărțite în 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată.

Compania mai amintește că Armata Română a mai achiziționat 57 de camioane militare de la Iveco în 2015 și alte 173 de camioane militare în 2017.

Contractul prezent este parte a unui acord cadru semnat cu Iveco în urma unei mega-licitații lansate de MApN în iulie 2018.

Camioane Iveco aflate în dotare Armatei Române

---

Conform caietului de sarcini, acordul prevede 2.902 de paltforme multifuncționale (8X8, 6X6 și 4X4), împărțite astfel:

Autocamion de transport capacitate mică ACMC - 254 bucăți

Autofurgon frigorific AFF - 59 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD - 536 bucăți

Autocamion de transport capacitate medie ACMD- MAC (șasiu camion tactic) - 499 bucăți

Autocamion cu oblon ridicător AOR - 21 bucăți

Autocamion transport container specializat ATCS - 284 bucăți

Autocamion transport container specializat ATCS-MAC (șasiu camion tactic) - 34 bucăți

Autocisternă CL de capacitate medie ACCL - 89 bucăți

Autocisternă CL de capacitate medie ACCL-MAC (șasiu camion tactic) - 40 bucăți

Autocisternă apă de capacitate medie ACAP - 102 bucăți

Autocamion de transport capacitate mare ACMR - 503 bucăți

Autocamion de transport capacitate mare ACMR-MAC (șasiu camion tactic) - 108 bucăți

Ansamblu Autotractor cu șa – cap tractor ATS cu Semitrailer pentru transport echipament greu și agabaritic STEG - 119 bucăți

Autotractor cu șa – cap tractor ATS-MAC (șasiu camion tactic) - 13 bucăți

Autotranscontainer ATC - 199 bucăți

Vehicul cu troliu și macara pentru recuperare și evacuare VRE - 42 bucăți