În apropierea Ankarei au fost efectuate zboruri de încercare la altitudine joasă şi înaltă, la care au participat avioane F-16 şi alte dispozitive de zbor. Potrivit unor informaţii, zborurile au fost efectuate pentru a fi testată legătura radar dintre sistemele de apărare aeriană S-400 şi avioane, scrie Haberturk, citat de Rador.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

Există informaţii contradictorii care arată că de fapt zborurile ar fi fost efectuate pentru testarea unor proiecte derulate de Ministerul Industriei de Apărare.

Într-o declaraţie făcută de biroul guvernatorului Ankarei se arată că "în cadrul unor proiecte coordonate de Ministerul Industriei de Apărare, în zilele de 25 şi 26 noiembrie, pe cerul Ankarei vor avea loc zboruri la altitudine înaltă şi joasă efectuate de avioane F-16 şi alte dispozitive de zbor aparţinând Forţelor Aeriene Turceşti. Prefectura Ankara a fost informată de aceste zboruri".

Zborurile au avut loc deasupra şi în apropierea bateriilor de rachete S-400, amplasate la Comandamentul Bazei Aeriene Mürted din localitatea Kahramankazan.

Există informaţii că zborurile au avut loc în cadrul activităţilor de test şi instrucţie pentru sistemele de apărare aeriană S-400, pe care Turcia le-a cumpărat din Rusia. Totodată s-a vehiculat informaţia că în cursul acestor zboruri a fost testată legătura radar dintre avioane şi sistemele de apărare aeriană S-400.

Declaraţie a Ministerului Apărării Naţionale

Pe de altă parte, într-o declaraţie scrisă transmisă de Biroul de presă şi relaţii cu publicul al Ministerului Apărării Naţionale se arată că "Zborurile de la Ankara au fost efectuate în cadrul unor proiecte derulate de către Ministerul Apărării Naţionale".

Sunt testate sistemele S-400?

A fost subliniat faptul că în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Apărării Naţionale au fost utilizate avioane de tipul F-16. Sunt aşteptate precizări dacă zborurile au fost efectuate pentru a testa sistemele de apărare ruseşti S-400.

Bateriile de rachete S-400 găzduite la Comandamentul Bazei Aeriene Mürted, denumită anterior Baza Akıncı, din localitatea Kahramankazan de lângă Ankara, vor veghea cerul capitalei şi urmează să efectueze primele teste. După montare, sistemele vor deveni active în aprilie 2020.