Şeful Serviciului federal pentru cooperare militaro-tehnică, Dmitri Şugaiev, a declarat că avioanele de luptă de generaţie nouă Su-57 nu vor putea fi vândute Turciei "până când forţele armate ale Rusiei nu vor fi primi suficiente avioane de acest tip". Şugaiev a mai spus că în cazul în care Turcia manifestă interes, există opţiunea avioanelor Su-35, opţiune ce poate fi analizată.", potrivit Cumhurriyet, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, din 27 august, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a analizat şi varianta avioanelor de luptă Su-57.

Această vizită a fost percepută ca un mesaj al Ankarei că ar putea achiziţiona aceste avioane care să substituie avioanele F-35.

Şugaiev a declarat pentru agenţia Interfax: "O posibilă livrare către Turcia a avioanelor de luptă Su-57 va fi analizată după ce cerinţele armatei ruse vor fi satisfăcute cu avioanele de luptă de generaţia a cincea."

Într-o declaraţie din luna mai, Vladimir Putin a anunţat că până în anul 2028, Ministerul Apărării din Rusia va achiziționa un număr de 76 de avioane de luptă Su-57. Şugaiev a adăugat că Rusia poate oferi Turciei avioane de luptă Su-35 în locul avioanelor de luptă Su-57. "Dacă partea turcă va manifesta interes, partea rusă este pregătită să analizeze opţiunea livrării avioanelor de luptă Su-35", a mai spus Sugaiev.

Conform lui Şugaiev, Rusia, de asemenea, analizează şi un ajutor pe care-l poate acorda Turciei pentru a dezvolta singură avioane de generaţia a patra şi a cincea. Oficialul rus a afirmat că părţile se consultă în privinţa particularităţilor tehnice ale avioanelor din generaţia nouă şi a avioanelor de luptă de generaţia a cincea.

Şugaiev a continuat: "Ţinând cont de expertiza noastră în ceea ce priveşte avioanele de luptă de generaţia a cincea, Rusia poate deveni parte a acestui proiect. Acest gen de cooperare poate fi posibil pentru toate tipurile de avioane de luptă. Acest lucru se discută între părţi. Însă este încă devreme să spunem că au început discuţiile pentru producţia comună a noilor avioane de luptă de către Rusia şi Turcia."

SUA au exclus Turcia din programul F-35. Su-57 şi Su-35 sunt considerate alternative la avioanele americane F-35.

S-400 suplimentare

Şeful Serviciului federal pentru cooperare militaro-tehnică a declarat că încă nu s-a ajuns la vreun acord privind fabricarea sistemului de apărare aeriană S-400 în Turcia.

Şugaiev a spus: "Deocamdată, nu s-a discutat despre fabricarea în Turcia a sistemului S-400. Putem doar să considerăm că o cooperare este posibilă. Conform acordurilor bilaterale, Turcia poate plăti achiziţiile până în anul 2030." De asemenea, Şugaiev şi-a exprimat speranţa că pe viitor Turcia va achiziţiona sisteme suplimentare de apărare din Rusia.

"Partea turcă decide singură dacă achiziţionează sau nu sisteme S-400 suplimentare. Sperăm ca o astfel de situaţie să se întâmple curând şi părţile să semneze contractul", a adăugat Şugaiev.