O aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, din dotarea Forțelor Aeriene Române a decolat miercuri, 23 octombrie, pentru a interveni în sprijinul forțelor de intervenție ale ISU Alba, care acționează împotriva unui incediu din zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara, anunță Ministerul Apărării Naționale.

Avion MApN C-27J SpartanFoto: MApN

„Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, la solicitarea secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, transmite MApN.

Aeronava este operată de către un echipaj format din căpitan-comandorul Florin Ianculescu, locotenent-comandorul Romeo Gîrz și maiștrii militari Maftei Țebrean și Gabriel Stancu.

Foto: Cum arată interiorul unui avion C-27J Spartan configurat pentru stingerea incendiilor:

MApN a mai folosit în trecut aeronavele C-27J Spartan ale Armatei pentru stingerea incendiilor, deși modelul operat de forțele române este în principal folosit pentru transportul de trupe sau echipamente.

În 2018 un astfel de avion a fost trimis ca ajutor din partea României în Grecia, acolo unde a ajutat la stingerea incendiilor de vegetație. Operațiunea, similară cu cea de acum din județul Alba, poate fi observată în clipul video de mai jos: