Un detașament canadian, format din 35 de militari (piloți și personal tehnic) și cinci aeronave CF-18 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române, cu aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. Vineri va avea loc ceremonia de certificare NATO a misiunii la baza Mihail Kogălniceanu.

Avioane canadiene CF-18 HornetFoto: Cer Senin

Forțele Aeriene Regale Canadiene se află la a treia rotație în România, după cele executate în perioadele septembrie-decembrie 2017 și septembrie-decembrie 2018.

În timpul misiunilor anterioare, detașamentul canadian a fost angajat în exerciții multinaționale de antrenament care au contribuit la dezvoltarea interoperabilității între Forțele Aeriene ale României și Canadei.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

În trecut, la baza de la Mihail Kogălniceanu au mai fost dislocate și detașamente britanice cu aeronave Eurofighter Typhoon, dar și un detașament italian cu același tip de aeronavă.