Un atac cibernetic american împotriva Gardienilor Revoluției în iunie a împiedicat armata ideologică a regimului iranian să mai atace nave comerciale care circulau în Golf, scrie joi New York Times, citat de AFP.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

Operațiunea a distrus o bancă de date care permitea Gardienilor Revoluției să-și aleagă țintele și locul atacului, a explicat un înalt oficial american.

Acest atac cibernetic, derulat în 20 iunie împotriva serviciilor de informații ale Gardienilor, a intervenit în contextul unor tensiuni exacerbate în strâmtoarea strategică Ormuz, după mai multe atacuri împotriva unor nave comerciale imputate Teheranului, dar negate de acesta.

Gardienii au anunțat în aceeași zi distrugerea unei drone americane care ar fi încălcat spațiul aerian iranian.

Potrivit NYT, Casa Albă a apreciat că un atac informat este un răspuns proporțional la distrugerea dronei.

Președintele american Donald Trump a afirmat atunci că a anulat în ultima clipă lovituri aeriene de represalii împotriva Iranului pentru a evita un bilanț uman grav.

Iranul nu a reușit să-și repare nici acum sistemele de comunicații și nu a recuperat datele vizate de Pentagon, afirmă responsabili americani citați de cotidian.

Atacul a redus de asemenea capacitatea Iranului de a efectua operațiuni secrete, a subliniat unul dintre acești responsabili.

Nicio navă nu a mai fost ținta unui atac de la acea dată, dar Iranul a confiscat în iulie un petrolier suedez sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat în lume pe cale maritimă.

Cu două săptămâni înainte, autoritățile britanice din Gibraltar confiscaseră un petrolier iranian.

Tensiunile nu au încetat să crească în regiunea Golfului după retragerea americană, în 2018, din acordul nuclear iranian, retragere urmată de sancțiuni americane dure împotriva Iranului.