Ministrul german al Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer s-a angajat miercuri să majoreze cheltuielile militare ale țării sale "la 1,5% din PIB până în 2024", cu scopul de a respecta în timp obiectivul de 2% impus tuturor membrilor NATO, scrie AFO.

Annegret Kramp-KarrenbauerFoto: Captura YouTube

"Suntem un partener fidel a NATO și dorim să fim și pe viitor", a adăugat ea, la Bruxelles, în cadrul primei sale întâlniri cu secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg.

"Ne-am fixat ca obiectiv în acești ultimi ani o reînnoire a armatei germane. Pentru a ajunge la asta, în interesul național, avem nevoie de mijloacele (financiare) corespunzătoare. (…) Acest lucru înseamnă că avem nevoie până în 2024 de 1,5% din PIB și va trebui să continuăm pe calea ascendentă pentru a respecta în cadrul NATO obiectivul de 2% din PIB", a explicat ea.

Membri NATO s-au angajat să majoreze cheltuielile de Apărare la 2% din PIB în 2024. Doar șase țări (Grecia, Estonia, Letonia, România, Polonia și Marea Britanie) au atins acest obiectiv în 2019 iar Lituania se situează la 1,98%, potrivit datelor NATO.

Franța a alocat 1,84% din PIB pentru Apărare în 2019 și s-a angajat să atingă pragul de 2% în 2025.

Cea mai mare economie a UE, Germania, alocă doar 1,36%, lucru ce a atras furia președintelui american Donald Trump.

Subiectul împărțirii poverii financiare pentru cheltuielile militare este subiect recurent de polemici între Statele Unite și europeni și va figura pe meniul summitului organizat la Londra în 3 - 4 decembrie pentru a 70-a aniversare a Alianței.