Lockheed Martin a anunţat că după excluderea Ankarei din programul de înzestrare cu avioane F-35, piesele care sunt produse acum în Turcia vor începe să fie produse în Statele Unite. Firmele care produc în Turcia piese pentru F-35 îşi vor încheia activitatea începând cu luna martie 2020, potrivit Habrturk, citat de Rador.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

Directorul executiv al Lockheed Martin, Marillyn Hewson, a participat la o şedinţă în care s-au prezentat datele legate de veniturile înregistrate de companie în al doilea trimestru al anului, ocazie cu care a anunţat că Turcia ar urma să părăsească lanţul de producţie al avioanelor F-35 în 2020.

Piesele care sunt produse acum în Turcia vor începe să fie produse în Statele Unite din martie 2020.

Potrivit programului BBC în limba turcă, Turcia - care se numără printre ţările incluse în programul F-35, produce sute de piese de la indicatoarele de bord ale avioanelor până la trenul de aterizare.

SUA au decis suspendarea Ankarei la programul F-35 din cauză că Turcia cumpără rachete S-400 de producţie rusească. Turcia susţine la rândul său că a încercat să cumpere sisteme Patriot din America însă tranzacţia nu s-a realizat. Ankara a luat în calcul apoi să cumpere sisteme de apărare aeriană din China însă din cauza faptului că furnizorul chinez a fost inclus pe lista sancţiunilor americane, a renunţat la această idee şi s-a văzut nevoită să cumpere sisteme S-400 din Rusia.