Statele Unite și-au exprimat miercuri "îngrijorarea" în fața "dezvoltării și amplasării de arme nucleare nestrategice" de către Rusia, în cadrul unei întâlniri la Geneva între oficiali americani și ruși, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul adjunct de stat John Sullivan a condus delegația americană la acest "Dialog strategic Statele Unite - Rusia pentru securitate", a precizat Departamentul de Stat, într-un comunicat.

Delegația rusă a fost condusă de ministrul adjunct al Afacerilor Externe Serghei Ryabkov. Niciun comunicat nu a fost publicat de partea rusă.

În cursul reuniunii, "delegația SUA a precizat clar că un angajament în favoarea unei respectări totale și verificabile al tratatelor este necesar pentru a exista un control eficient al armamentelor", potrivit comunicatului american.

Delegația americană "a subliniat de asemenea preocupările legate de dezvoltarea și amplasarea de arme nucleare nestrategice și de lipsa de transparență în ceea ce privește obligațiile existente".

Sullivan, care este însoțit de subsecretarul de Stat însărcinat cu Controlul armamentelor și Securitatea internațională Andrea Thompson, se va deplasa joi la Bruxelles pentru a informa NATO asupra discuțiilor de la Geneva.

Potrivit Departamentului de Stat, reuniunea a permis delegațiilor să "discute politicile lor strategice naționale" în materie de securitate "cu scopul de a reduce neînțelegerile și ideile false asupra unui anumit număr de chestiuni esențiale în materie de securitate".

Washingtonul a precizat că întâlnirea de la Geneva face parte dintr-o "serie de reuniuni pe care Statele Unite le-au avut cu responsabili ruși" după discuțiile din 14 mai de la Soci (Rusia) dintre șefii diplomațiilor Mike Pompeo și Serghei Lavrov.

Această vizită a secretarului american de Stat la Soci, unde a fost primit de președintele rus Vladimir Putin, după trei ore de discuții cu omologul său rus, a constituit întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre responsabili din cele două mari puteri rivale, după summitul de la Helsinki din iulie 2018.