Guvernul bulgar a decis miercuri să cumpere opt avioane americane de luptă F-16 Lockheed Martin noi, la prețul de 1,256 miliarde de dolari (1,12 miliarde euro), a anunțat ministrul adjunct al Apărării, Atanas Zaprianov, citat de AFP.

F-16 Block 70Foto: Lockheed Martin

"Consiliul de miniștri a decis astăzi semnarea a patru acorduri de achiziție de avioane F-16 block 70 cu echipamentul necesar", a precizat el.

Această decizie, care trebuie aprobată formal și de Parlament, în iulie, era așteptată, Sofia anunțându-și în mai multe rânduri interesul pentru aceste avioane.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria încearcă de mai mulți ani să-și înlocuiască flota depășită de avioane de vânătoare MiG-29 de producție sovietică.

Pe lângă Lockheed Martin, Italia a prezentat o ofertă pentru Eurofighters de mâna a doua iar Suedia pentru zece Gripen noi.

Bulgaria a ales opt avioane F-16, livrabile până în 2023. Aparatele vor fi echipate cu rachete și "vor avea toate capacitățile aer-aer, aer-sol și de informații", a subliniat Zapriaonov.

Ministrul Apărării, Krasimir Karakatchanov a precizat că un acord suplimentare prevede asigurarea de către Statele Unite a cheltuielilor de întreținere și de formare a piloților, în valoare de 60 de milioane de dolari. "Dacă Congresul american aprobă acest acord, prețul va coborî sub 1,2 miliarde de dolari", a susținut el.

Această comandă reprezintă un nou succes pentru Lockheed Martin în fața concurenței europene. Constructorul american a semnat în decembrie un contract privind livrarea a 14 avioane F-16 cître Slovacia, în valoare de 1,58 miliarde de euro.