Rusia ar dori să vadă Ucraina federalizată, iar din acest motiv rezolvarea situației din Transnistria prin retragerea trupelor rusești și păstrarea Moldovei ca stat unificat este importantă pentru autoritățile de la Kiev, au declarat oficiali ucraineni într-o discuție cu jurnaliști români. Trupele rusești și munițiile stocate în Transnistria țin pe jar Ucraina, care are mobilizate trupe de-a lungul graniței cu Moldova, iar oficialii nu se tem să vorbească despre un potențial atac al Rusiei din acea zonă. În plus, oficialii ucraineni cred ca acțiunile Rusiei în Crimea pun în pericol întreaga regiune pentru că Rusia reactivează situri nucleare în Crimeea şi au fost deja depistate "activităţi suspicioase".

Exercitiu militar rusesc in TransnistriaFoto: Captura YouTube

"Rusia ar dori să vadă Ucraina federalizată, lucru pe care noi nu ni-l dorim. E important pentru noi ca Moldova să fie unificată, nu federalizată", a declarat la Kiev, într-o discuție cu jurnaliști români, Viktor Kryzhanivskyi, reprezentantul special ucrainean pentru rezolvarea problemei transnistrene.

Oficialul ucrainean spune că țara sa susține Moldova peste tot și oriunde se ridică problema retragerii trupelor rusești staționate pe teritoriu său.

"Pentru noi această zonă este extrem de importantă din punct de vedere al securității. Nimeni nu știe câți militari sau ce și câtă muniție are Rusia acolo pentru ca nu permit observatori externi", a spus Kryzhanivskyi.

Din acest motiv, susține oficialul, și Ucraina are o prezență militară sporită la granița cu Moldova.

"E un pericol pentru Ucraina. Oamenii nu se simt în siguranță. Nimeni nu știe ce planuri are Putin pentru trupele de acolo pe viitor. Le-ar putea folosi împotriva Ucrainei", e de părere reprezentantul special ucrainean pentru rezolvarea problemei transnistrene.

La rândul său, ministrul adjunct pentru afaceri externe, Iehor Bozhok, crede că, deși vorbim de un conflict înghețat de zeci de ani, nu se aplică vorba "timpul vindecă orice", iar Ucraina consideră prezenţa Rusiei în Transnistria ca fiind o amenințare şi mereu nivelul de securitate este sporit la graniţă, iar vigilența este la un nivel crescut.

Marele pericol, spune Bozhok, este reinstaurarea dominației ruse în Moldova şi acest lucru ar fi un pericol şi pentru Romānia, dar şi pentru Ucraina, fiindcā Moldova trebuie să-şi păstreze drumul european.

În plus, acțiunile Rusiei în Crimeea pun în întreaga regiune, iar Bozhok califică intervenția rusă în Crimeea ca fiind "brutală şi spune că uriaşul pericol este că Rusia reactivează sit-uri nucleare în Crimeea şi au fost deja depistate "activităţi suspicioase".

"Ruşii au transformat Crimeea într-o fortăreațā pentru a putea controla regiunea Mării Negre şi dincolo de ea şi nu ascund asta. De ce spun că acţiunile Rusiei sunt un pericol pentru regiune şi pentru NATO? Pentru că se observă o sporire a forțelor militare în Crimeea ocupată şi nu doar la cele terestre, ci şi la cele navale şi la prezența sporită a aviației, cu bombardiere şi avioane de luptă", susține ministrul adjunct pentru afaceri externe de la Kiev.

Bozhok susține că Rusia se folosește din Crimeea de sisteme de rachete prin care să controleze spațiul aerian pe raze de 600 de kilometri în regiune, în Moscova folosește in Marea Neagră din ce în ce mai multe submarine și dispozitive capabile să transporte arme nucleare.

Bozhok spune că Rusia a obținut, ocupând Crimeea, un reactor nuclear şi un depozit cu materiale nucleare moştenite de la fosta URSS.

"Când controlam teritoriul noi garantam comunităţii internaţionale că aceate unităţi nucleare vor fi inactive sau chiar închise. Dar acum nu avem cum să mai facem asta. Mai mult, Kremlinul pretinde că are dreptul să reia activitățile nucleare şi să disloce armele nucleare, considerãnd că peninsula le aparține. Câteva situri au fost deja dezactivate şi jurnaliştii au putut asista la activități suspicioase", a spus Bozhok.

---

Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Transnistreană” (RSSMT) a fost proclamată pe 2 septembrie 1990. Ca regiune, Transnistria are circa 4.000 kmp şi aproape 500.000 de locuitori, fiind o entitate poltică autoproclamată ca republică de separatiştii care au fost ajutaţi de Armata a 14-a rusă. Graniţa Ucrainei cu Transnistria are 405 km lungime, dar trebuie precizat că, dat fiind că Ucraina nu recunoaşte republica separatistă, oficialii ucraineni insistă pe faptul că este vorba de granița dintre Ucraina şi Moldova.