Rachetele rusești S-400 de apărare anti-aeriană vor începe să fie livrate la începutul lui iulie, a afirmat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de CNN Turk, scrie AFP.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"Cred că vor începe să vină în prima jumătate din iulie", a declarat acesta.

Achiziția rachetelor rusești de către un membru NATO a provocat furia Washingtonului, care a lansat în 7 iunie un ultimatum scris Turciei, în care îi cere să renunțe la achiziție până în 31 iulie, sub amenințarea sancțiunilor.

Erdogan a afirmat însă că nu se pune problema să renunțe la acest contract. "Chestiunea S-400 este rezolvată, nu există dificultăți", a spus el, duminică, înainte de a preciza că va răspunde, tot în scris, scrisorii trimise de Washington "în curând, poate chiar în această săptămână".

Washingtonul a explicat în ultimatumul său că folosirea acestui sistem de rachete rusesc nu este compatibilă cu avioanele americane F-35, comandate și ele de Ankara.

Acest acord prevedea cumpărarea a 100 de aparate F-35, cu condiția unei largi participări turcești la producerea lor.

Dacă Ankara menține intenția de a cumpăra rachetele rusești, a explica5t șeful Pentagonului, Patrick Shanahan, în scrisoarea sa, piloții turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe avioane F-35 vor fi expulzați, personalul turc din consorțiul internațional care produce F-35 va fi înlocuit iar contractele atribuite companiilor turcești vor fi anulate.

Iar cele patru avioane deja cumpărate de Turcia dar aflate încă pe teritoriu american nu vor fi livrate.

Washingtonul propune Ankarei cumpărarea de rachete americane Patriot și a avertizat Turcia că, dacă menține contractul pentru S-400, riscă sancțiuni în virtutea legii americane de protecția față de adversarii Statelor Unite, care interzice în special orice achiziție de la Rusia în materie de apărare și informații.