Statele Unite au anunțat vineri că Turcia are termen până la finalul lunii iulie pentru a renunța la achiziția rachetelor rusești S-400, pe care le consideră incompatibile cu noul avion invizibil F-35 cu care Ankara vrea de asemenea să se doteze, scrie AFP.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

Dacă până în 31 iulie Turcia nu renunță la sistemele S-400, piloții turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe avioane F-35 vor fi expulzați iar sub-contractele atribuite companiilor turcești pentru producția F-35 vor fi anulate, a declarat secretarul adjunct însărcinat al Apărării însărcinat cu achizițiile, Ellen Lord.

Personalul turc alconsorțiuluiinternaționalcare produce F-35 vafi înlocuit și contractele atribuite companiilor turcești pentru producția de F-35 vor fi anulate la aceeași dată. În birourile consorțiului va fi interzisăprezența personalului forțelor aeriene din Turcia și cele patru aeronave deja achiziționate de Turcia, dar încă pe teritoriul SUA, nu vor fi livrate, a adăugat ea.

Oficialul american a justificat acest ultimatum prin faptul că Turcia, un aliat al SUA în NATO, și-a trimis personalul în Rusia să înceapă pregătirea pentru utilizarea S-400.