Departamentul de Stat al SUA a aprobat suma de aproape 314 milioane de dolari pentru posibile vânzări de rachete de apărare aeriană în Coreea de Sud, a anunţat vineri Pentagonul, pe fondul reapariţiei tensiunilor în peninsula coreeană, scrie Mediafax.

Racheta SM-2 lansata de pe distrugatorul USS O'KaneFoto: Raytheon/ US Navy

Coreea de Sud, un aliat cheie al Statelor Unite în Asia, a cerut achiziţionarea a până la 94 rachete SM-2 folosite de nave împotriva amenințărilor aeriene, 12 sisteme de orientare și asistență tehnică, pentru un cost total de 313,9 milioane dolari, conform site-ului Agenţiei americane de Cooperare şi Securitate (DSCA).

Agenția, o unitate a Departamentului de Apărare, a emis joi autorizaţia, notificând Congresul privind o eventuală vânzare.

Vânzarea propusă vine după ce Coreea de Nord a criticat recent achizițiile de către Coreea de Sud din domeniul apărării din Statele Unite, inclusiv sosirea primelor avioane invizibile pe radar F-35.

Coreea de Sud utilizează deja rachete SM-2 dezvoltate de Raytheon Co, dar construiește mai multe distrugătoare de apărare anti-rachetă echipate cu armament.

Separat, Japonia, un alt aliat important al SUA în regiune, de asemenea, a autorizat cumpărarea de rachete aer-aer cu rază medie în valoare de 317 milioane de dolari de la Washington, a transmis DSCA.