În Donauwörth, Germania, Airbus produce deja în serie elicopterul militar H145M în varianta de atac și cea multirol pentru vecinii Serbia și Ungaria. Același model Airbus îl propune și României, în special în varianta de atac (24 la număr), iar la pachet ar veni și modelul multirol H215M (21 de bucăți) care ar urma să fie produs în România, la fabrica din Ghimbav de lângă Brașov. Airbus are însă o competiție puternică în România: americanii de la Bell cu elicopterele AH-1Z Viper și UH-1Y Venom și cei de la Sikorsky cu celebrul Blackhawk.

Elicopterul de atac Airbus H145MFoto: Hotnews

VIDEOREPORTAJ - Elicopterul de atac pe care Airbus îl propune României:

Oferta pe care Airbus o pune acum pe masa oficialilor MApN - 24 de elicoptere H145M și 21 de elicoptere H215M - vine după ce la finele anului trecut constructorul european a primit o cerere de informații din partea României pentru elicoptere de atac și multirol.

H145M este un elicopter ușor, de 3,8 tone, bi-motor, dezvoltat pe baza variantei civile H145 - un elicopter foarte răspândit prin lume. Varianta militară, însă, e practic nou-nouță, lansată de doar câțiva ani și intrată în dotarea doar a câtorva forțe din lume, printre care și Germania.

Airbus susține că modelul său prezintă câteva avantaje clare față de competitorii de pe piață: prețul mult mai mic al aparatului, costul mult mai mic de operare, dar și rata de disponibilitate (n.r. câte din aparate sunt gata de zbor mereu) foarte mare, de peste 90% - un lucru rar întâlnit atunci când discutăm de echipamente militare.

Mai mult, reprezentanții Airbus au explicat pentru HotNews.ro, în cadrul unei vizite la fabrica din Germania, că din analizele lor de piață, majoritatea misiunilor militare și de atac - peste 85% - pot fi realizate de un elicopter precum H145M la fel de bine precum ar putea fi executate de alte elicoptere mai sofisticate și specializate, doar că la un cost mult mai mic.

Modelul H145M este destinat unei game variate de misiuni, inclusiv de atac, și beneficiază de echiparea HForce de la Airbus care îi permite să opereze atât diverse tipuri de muniție balistică (mitraliere, tunuri, rachete nedirijate), precum și muniție dirijată (rachete aer-sol sau aer-aer). Pentru Serbia, spre exemplu, Airbus lucrează să operaționalizeze pe aeronavă armamente diferite, rachete antitanc și muniție balistică produsă de Serbia, arme care nu sunt standard NATO.

Reprezentanții Airbus au precizat că lucrează în prezent pentru operaționalizarea pe modelul H145M a rachetelor antitanc Spike (pe care și România le deține în arsenal).

---

Elicopterul H145M - Specificații:

Greutate: 3.800 Kg Maximum Take-off weight (MTOW) / 1.905 Kg (useful load)

Motoare: 2 X Safran Arriel 2E Turboshaft

Echipaj: 1 pilot + 11 pasageri / 2 piloți + 10 pasageri (diferite configurații)

Viteză maximă: 264 km/h

Viteză de croazieră: 240 km/h

Rază de acțiune: 638 Km

Autonomie: 3h32m

Plafon de zbor: 6.096 metri

Armament:

- două puncte de acroșaj pentru armament balistic (mitralieră - 12,7mm, tun - 20mm, rachete nedirijate) sau rachete ghidate (aer-sol și aer-aer) - câte 200kg pe fiecare punct de acroșaj

- Sistem Electro-Optic (care permite și lupta pe timp de noapte)

- Poate fi echipat cu una sau două mitraliere laterale (în cabină) de calibru 7,62mm, precum și cu sisteme de rapel

Apărare:

- Protecție antibalistică pentru cocpit și cabină

- Rezervoare de combustibil cu sistem de autosigiliare în caz de perforare

- Senzori de detecție rachete (patru - două în botul elicopterului, unul în spate ți un în coadă)

- Dispensere de contramăsuri x 4

INFOGRAFIC - Airbus H145M - Click pentru a deschide inforgraficul la dimensiunea maximă într-un tab separat

Foto - Modelul Airbus H215M care ar putea fi construit în fabrica de la Brașov:

----

Competiția pentru elicoptere: Ce modele oferă BELL și cu ce elicopter ar putea intra Sikorsky în cursă

România analizează deja de câțiva ani posibilitatea achiziționării de noi elicoptere pentru Armată, o achiziție care s-ar putea ridica la 1-2 miliarde de euro.

Airbus, care colaborează de peste 40 de ani cu IAR Brașov, a deschis în 2016 la fabrica de la Ghimbav o linie de asamblare și mentenanță pentru elicoptere și propunea modelul H215M pentru Armată, un elicopter multirol. Ulterior însă, planurile autorităților au fost să achiziționeze și elicoptere de atac pentru forțele terestre, astfel încât oferta Airbus nu acoperea și această cerință.

În pole position până nu demult au fost americanii de la Bell pentru achiziționarea de elicoptere de atac AH-1Z Viper și multirol UH-1Y Venom, iar primele dintre ele ar trebui asamblate tot la IAR Brașov.

Cele două tipuri de elicoptere pot opera în tandem și împart 85% din piese: AH-1Z „Viper”, elicopter de atac, și UH-1Y „Venom”, un elicopter utilitar, dar înarmat.

„În momentul de față Marina SUA e singura care folosește ambele platforme împreună. România e prima țară care a cerut să facă la fel”, declara într-un pentru HotNews.ro, Mitch Snyder, CEO-ul companiei americane.

Bell a semnat cu IAR Brașov chiar și un memorandum, a făcut un studiu de tranziție pentru a putea asambla elicopterele de atac în țară, iar oficiali ai Armatei au făcut chiar și o vizită în SUA pentru a afla mai multe despre cele două elicoptere.

Foto - Elicopterele AH-1Z VIper și UH-1Y Venom

În urmă cu un an, și americanii de la Sikorsky. companie deținută de Lockheed Martin, se anunțau interesați să ofere României elicoptere Blackhawk, inclusiv modele de atac, și punea pe masă un parteneriat cu Romaero Băneasa. Aici, detalii.

Elicopterul, deși nu e unul specializat pe atac, este privit ca un model „all-in-one”, pentru toate tipurile de misiune. Deși ar fi vorba de o achiziție majoră, aparatele nu ar urma să fie construite în România. În schimb, compania americană propune deschiderea la Romaero, în București, a unui centru european pentru personalizarea, modernizarea, reparația și întreținerea elicopterelor, nu doar ale României, cât și ale altor aliați de pe continent,.

Foto: Elicopterul Blackhawk

---

Citește și: