Armele României (IV): Care sunt rachetele și sistemele de artilerie din arsenalul militarilor români

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 2 mai 2019, 7:01 Actualitate | Defense


Rachete de coasta ale Fortelor Navale Romane - sistemul Rubezh
Foto: MApN
Pe partea de apărare antiaeriană România încă se bazează în mare parte în echipamente vechi, sovietice, atât la Forțele Aeriene, cât și la cele Terestre. Achiziția sistemului Patriot și intrarea în dotare în 2020 a primei baterii va fi un mare pas înainte. Un alt mare plus, de data asta ofensiv, va fi intrarea în uz a bateriilor HIMARS, un sistem de artilerie cu rachete ghidate care pot lovi ținte, punctuale sau de suprafață, chiar și de la 300 de km depărtare.
 • HotNews.ro a făcut un inventar la zi cu dotarea Armatei Române - ce fel de echipamente și câte mai avem în uz în momentul de față, cu ce lucrează militarii români în țară, dar și peste hotare acolo unde reprezintă România și ce poate pune pe masă țara noastră în cazul unui conflict armat.

Rachete Antiaeriene

MIM-104 Patriot - Șapte baterii pentru apărarea antiaeriană cu rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM)

România a contractat deja de la Statele Unite pentru circa 3,9 miliarde de dolari achiziția a șapte baterii Patriot în cea mai recentă configurație hardware-software, la pachet cu câteva sute de interceptori. Prima baterie ar trebui să intre în uz din 2020.

Din cele șapte baterii, patru vor fi la la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).
---
Mai exact, România a cumpărat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+ cu următoarele componente:

- 7 AN/MPQ-65 radar sets
- 7 AN/MSQ-132 engagement control stations
- 13 antenna mast groups
- 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)
- 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)
- 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)
- 7 Electrical Power Plants (EPP) III


---

Forțele Aeriene:

MIM-23 Hawk PIP-IIIR - opt baterii

Romania a cumparat 8 sisteme de rachete sol-aer Hawk cu 213 rachete din Olanda în 2004, însă ele erau nemodernizate, iar până în 2012 nu au fost executate trageri cu niciuna.

Sistemul Hawk a fost gândit să fie modernizat la standardul Hawk XXI, însa până în prezent ele au trecut doar printr-o fază intermediară (HAWK PIP III R). Abia din perioada 2012-2013 primele baterii HAWK PIP III R au executat trageri reale în poligonul Capu Midia. În prezent circa 150 de astfel de rachete ar trebui să mai fie pe stoc.

Sistemul Hawk asigurarea apărării aeriene pentru distanţe medii, împotriva ţintelor aeriene care evoluează la înălţimi joase şi medii. Denumirea sa vine din acronimul Homing All the Way Killer.

Sistemul românesc Hawk a fost deja integrat cu succes cu sistemul Patriot, adus de forțele SUA la antrenamente în România de două ori în ultimii doi ani. Integrarea cu sisteme de tip Patriot modernizate şi cu radare de înălţime şi viteze mari, prin adăugarea facilităţii de indicare externă, sistemele au primit capabilităţi TBMD (capabilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice tactice), conform Forțelor Aeriene.---

S-75 M3 "Volhov" - șase baterii

Cele mai vechi dintre rachete din dotarea forțelor românești, rachetele Volhov sunt în serviciul Forţelor Aeriene Române din anul 1964 şi au fost supuse la trei modernizări până în anii ‘80.

Sistemul este destinat apărării aeriene cu baza la sol împotriva atacurilor cu avioane, rachete cu aripi, aerostatelor automate în derivă şi a altor tipuri de ţinte aeriene, dar Forțele Aeriene susțin că, în unele cazuri, acesta poate fi folosit pentru nimicirea ţintelor terestre sau de la suprafaţa apei.

Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spaţiului aerian conjugat cu un radioaltimetru şi radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. În cazul prezenţei bruiajului, dirijarea rachetei la ţintă se poate face şi vizual, cu ajutorul unui sistem de televiziune.

Sistemul are o rază operațională de 45 de km și un plafon de circa 25.000 metri. Viteza rachetei este de 3,5 Mach. Sistemul e tractat de camioane rusești ZIL 131.

Odată cu intrarea în serviciu a noului sistem Patriot, rachetele Volhov vor fi primele scoase din uz.
---

Forțele Terestre:

Rechete 2K12M Kub (SA-6) - opt baterii

Sistemul e format din lansatoare montate pe blindate șenilate cu câte trei rachete pe fiecare, precum și o unitate radar mobilă pe același tip de platformă șenilată.

Sistemul antiaerian este gândit să combată amienințările aeriene până la 7.000 de metri și are o distanță de tragere cuprinsă între 4,4 și 23 de km.

Sistemul ar urma să fie înlocuit în viitorul nu prea îndepărtat printr-un nou sistem de apărare pe rază scurtă și foarte scurtă. Despre competiția VSHORAD/SHORAD pentru România, HotNews.ro a scris în detaliu aici despre care ar putea fi opțiunile.
---

Sistemul 9K33M3 "OSA-AKM" (SA-8) - circa 20 de unități

Sistemul este unul mobil, bazat pe platforme amfibii blindate 6X6 - Fiecare vehicul lansator are până la șase contaienre cu rachete și propriul radar.

Rachetele sunt teledirijate prin comenzi radio, raza de tragere este de până la 10km (6,5 km la urmărire) și până la o înălțime de 5.000 de metri.


---

Sistemul CA-95 / 9K31 Strela montat pe TABC-79 4X4 - Circa 40 de unități

Instalația de lansare CA - 95 are două sau patru rachete și e gândită să acționeze împotriva țintelor aeriene care evoluează la înălțimi mici sau care atacă prin surprindere.

Racheta este de tipul trage și uita (fire-and-forget) cu autodirijare în gama undelor infraroșii și în spectrul undelor luminoase.

Înălțimea țintelor combătute se situează în intervalul 30-3.500 de metri și distanța eficace de tragere este de 4,2 km.
---

Rachete sol-sol și artilerie reactivă

HIMARS - 3 sisteme, 54 de lansatoare

România a decis să cumpere din SUA trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS (produs de Lockheed Martin) pentru circa 1,5 miliarde de dolari, primul sisteme urmând a intra în uz din 2020.

Fiecare sistem are 18 instalatii de lansare și comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Lansatorul HIMARS e montat pe camion și poate acomoda câte șase rachete de 227mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

Practic, pe langă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS , cele care au raza efectivă de până la 300 de km.


---

LAROM - 54 de sisteme și APRA-40 - circa 100 de sisteme

Sistemul este unul dezvoltat de România împreunp cu ISrael și este bazat pe sistemul sovietic BM-21 Grad. Sistemul prevede un lansator montat în spatele unui camion care poate lansa atât muniție reactivă nedirijată LAR MK-4 de 160 mm, cât și proiectile reactive nedirijate cal. 122mm.

Camioanele sistemului LAROM pot transporta două containere a câte 13 rachete cal. 160 mm fiecare sau două containere cu câte 20 de rachete 122mm.

Rachetele LAR Mk-4 cal. 160mm sunt nedirijate și au o rază de lovire între 20 și 45 de km, iar cele de cal. 122mm pot lovi ținte până la 20km.Sistemele APRA-40 sunt similare și au lansatoare cu 2 containere a câte 20 de rachete nedirijate GRAD cal. 122 mm cu o bataie pâna la 20 km montate pe camioane DAC 6x6.


---

Forțele Navale:

Rachete antinavă / baterii de coastă - Patru lansatoare mobile

În dotarea Forțelor Navale sunt patru sisteme mobile cu câte două rachete antinavă P15 Termit fiecare. Sistemul, denumit 4K51 RUBEZH, este de origine sovietică și se folosește de patru platforme pe camioane MAZ - 543 8X8.

Cele patru lansatoare mobile fac parte din Divizionul 508 Rachete de Coastă parte din Forțele Navale. Racheta folosită este aceeași ca cele de pe Fregata Mărășești și navele purtăroare de rachete (NPR-uri), cu o rază aproximativă de acțiune de circa 80 de km.

Aceste sisteme vor fi înlocuite cu alte sisteme noi, moderne, pentru care MApN a demarat deja procedura de achiziție cu un cost estimat la circa 137 milioane de euro. HotNews.ro a detaliat cine sunt cei patru competitori înscriși în cursă și ce rachete propun.
---

 • HotNews.ro a făcut un inventar la zi cu dotarea Armatei Române - ce fel de echipamente și câte mai avem în uz în momentul de față, cu ce lucrează militarii români în țară, dar și peste hotare acolo unde reprezintă România și ce poate pune pe masă țara noastră în cazul unui conflict armat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33759 vizualizari

 • -5 (33 voturi)    
  Al patrulea articol. Se perseverează. (Joi, 2 mai 2019, 8:53)

  prec [utilizator]

  Ce se poate pune pe masă în caz de conflict? Averea lui Draknea, Copos, Nicolae, Țiriac și Cataramă. Aia s-o punem, că banii țării la securiștii ăștia au ajuns. Și ei vor ca populația să pună mâna pe arme să le apere averile??? Înseamnă că sunt săraci rău cu duhul.
  Să moară românii ca statul să dea pensii „speciale” sau ca unele lifte să nu mai „muncească” de la 45 de ani. Tîmpit să fii să mori pentru așa ceva.
  • -13 (27 voturi)    
   ne atacau pana acum daca chiar doreau (Joi, 2 mai 2019, 9:16)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui prec

   doar stiu si ei, "dusmanii", ce dotari avem si ce dotari vom avea...
   • +12 (16 voturi)    
    "dusmanii"..cu ghilimelele de rigoare (Joi, 2 mai 2019, 9:51)

    Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    in realitate ei fiind prietenii nostri de la rasarit.
    • -9 (19 voturi)    
     90% dintre rachete sunt de la ei! (Joi, 2 mai 2019, 10:15)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

     nasol, nu?!
     • -3 (13 voturi)    
      Când are timp Cozmei sa scrie atâtea articole? (Joi, 2 mai 2019, 17:16)

      simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

      Când are timp acest Victor Cozmei sa scrie atâtea articole, 2-3 pe zi, asa bine documentate și ilustrate cu poze. I le compune un grup de persoane și el doar le semnează?!
      • +2 (10 voturi)    
       da, le compune Soros si reptilienii din Bucegi (Vineri, 3 mai 2019, 8:58)

       gwolf [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

       sunt informatii publice pe wikipedia, diletantule! casca ochii si foloseste-ti capul inainte sa dai ca rasnita din tastele alea
   • +1 (1 vot)    
    nu stii niciodata cand inamicul prinde (Vineri, 3 mai 2019, 11:09)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    prilejul sa te atace...
  • +15 (25 voturi)    
   comentezi aiurea (Joi, 2 mai 2019, 9:33)

   Adrian Popescu1 [anonim] i-a raspuns lui prec

   A 4-a oara pui acelasi comentariu idiot. Schimba placa ca devii deja penibil. Nu iti convine, nu citi.
   • -5 (11 voturi)    
    Ba citesc chiar atent. Să pot să demantelez (Joi, 2 mai 2019, 16:36)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Popescu1

    ticăloșiile existente unor funcționali ca tine care numai citesc, fără a pricepe.
  • +12 (20 voturi)    
   nimeni nu moare pentru nimic prietene (Joi, 2 mai 2019, 10:08)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui prec

   nu zici rau cand arati cu degetul spre corputie etc.
   dar sa militezi cu atata inversunare pentru armatei nationale denota probleme mari....la mansarda.
   tocmai ca suntem in NATO, tocmai ca cheltuim 2%din PIB pentru aramata, ar trebui sa ne asigure ca nu o sa ajungem intr-un conflict militar.

   la toate articolele astea ingormative ai aruncat cu noroi. ma indoiesc ca reusesti sa formezi opinii cu propaganda ta anti-ro.
   • -13 (29 voturi)    
    articole comandate (Joi, 2 mai 2019, 10:39)

    tahomir [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

    de asta evem nevoie, de cheltuieli mai mari ptr aparare? Sa ne aparam de cine? Cine ne ameninta? 2% e deja prea mult, sunt multe tari din NATO care nu aloca atata. la ce ne trebuie noua? mai ales ca nu procducem armele alea local, macar am da de munca celor din tara dar noi importam marea majoritate.
    Luam imprumuturi de la bancile americane si israeliene ca sa platim arme americane si israeliene.
    Buna afacere face PSDul tau!
    • +14 (18 voturi)    
     PSD-ul meu? (Joi, 2 mai 2019, 11:11)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

     arunci in mine cu asemenea insulte?

     prima data cand un trol pro rus ma face pesedist. bravo . m-ai facut sa rad.

     Sunt tari in NATO care platesc sub 2% pentru ca tarile alea au vecini normali la cap. si isi permit aroganta asta.

     tocmai mizeria de PSD-ul a militat pentru achizitii directe in defavoarea contractelor care permiteau productie locala, apropo.
     • -8 (16 voturi)    
      chestie de IQ (Joi, 2 mai 2019, 14:58)

      tahomir [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

      daca nu esti pesedist aplica imediat ptr ca la IQ corespunzi.
      asta daca nu primesti deja bani de la israelieni sau americani deja.
      Dar nu cred. Pur si simplu esti la fel ca un pesedist doar ca nu iti dai seama.
     • +4 (8 voturi)    
      da, e o noutate (Joi, 2 mai 2019, 18:26)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

      Tahomir, troll sovietic convins, a inceput sa acuze de pesedism.
      Eu cred ca a mancat ceva stricat sau i-au dat astia votca indoita cu apa.
   • -6 (10 voturi)    
    Prietene, în caz de rezbel, du-te tu să-i aperi (Joi, 2 mai 2019, 16:40)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

    averea lui Draknea și-a lui Nicolae. Eu n-o s-o fac. Apără-i tu pensia lui Buboșel și sacrifică-ți tu viața în locul liftelor „pensionate” LA 45 DE ANI!
    De din ăștia are statul pesedos nevoie. Fac pariu că-i și votezi.
  • +2 (6 voturi)    
   poti sa mori tampit daca atat ai inteles (Joi, 2 mai 2019, 18:23)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Din toata prezentarea asta.
 • +10 (14 voturi)    
  cand am facut eu armata, adica imediat (Joi, 2 mai 2019, 11:04)

  bancher [utilizator]

  dupa revolutie, dura 2 zile sa montezi/demontezi o baterie antiaeriana. Adica, daca primeai telefon duminica la ora 12 sa montezi bateria antiaeriana ca vin avioane inamice, si daca scoteau toata unitatea la munca, atunci marti la ora 12 bateria era montata.
  Ma bucur ca armata progreseaza, lucru mare sa ai baterii Patriot si sa stii sa le folosesti.
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 11:50)

  [anonim]

  • +1 (7 voturi)    
   si doua ar fi bune (Joi, 2 mai 2019, 14:18)

   xyz2033 [utilizator] i-a raspuns lui

   direct block 4.
   raza de 500 km e suficienta, daca gandesti ca mine
   "doi asi", completati cu HIMARS+ATACMS din articol
   restul "rezolva" aliatii.
  • -3 (7 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 3 mai 2019, 9:31)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui

   ce spui matale acolo este despre 1 saptamana de razbel sau primele zile dupa care munitia inteligenta se termina (ca e prea scumpa) si ce conteaza este, IARASI, razboiul la sol, pas cu pas, baza cu baza, glont cu glont. Iar aici cuvintele cheie sunt logistica, aprovizionare si comunicare.
   Ce sa faci cu 12 F35? are Romania strategie ofensiva ? pe cine vrea sa atace? ai logistica pentru astea, ai comunicatii avansate? F35 este un avion de "battlefield awareness", functioneaza in haita si insotit de avioane dedicate de vanatoare ca F15 sau 22. Cat poate sa conteze Romanica in acest scenariu?
   Cantitatea este o calitate in sine. 2 escadrile complet inarmate de F16V block 70 fac infinit mai mult decat 12 F35 stinghere.
   De ce crezi ca americanii se inarmeaza incontinuu cu nave de desant cu transportoare blindate si amfibii, cu elicopere si avioane de transport? Ca sa nu mai vorbesc de rusi...
 • +14 (16 voturi)    
  Sovietic-60-70 (Joi, 2 mai 2019, 12:16)

  raducelfrumos [utilizator]

  Vai de capul nostru, Ce-am fost si ce-am ajuns. Tara bananiera, lumea a treia....La 30 de ani de la "revolutie" Romania tot pe echipamentul sovietic cumparat de Ceausescu se bazeaza....Daca putem vorbi ca te bazezi pe echipamente ce erau moderne in anii 1960-1970...un muzeu al Armatei s-ar putea baza pe ele....
  • +8 (8 voturi)    
   cand am facut eu armata, adica (Joi, 2 mai 2019, 13:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui raducelfrumos

   imediat dupa Revoutie, deja tehnica militara era invechita. Tancul TR 85 ni se strica pe drum pana in poligon, sau intram cu el in sant si acolo ramanea. Ulterior am auzit ca l-au modernizat si au scos varianta Bizonul, insa pentru mine ramane cel mai greu de condus utilaj din lume (nu intamplator lovesc tanchistii capete de pod sau, cand eram eu militar, unul a agatat o Dacie).
   echipamentele sovietice erau fiabile, dar badarane, grele si dificil de utilizat. Daca tot pe aste se bazeaza si acum, e vai de noi.
   • +2 (2 voturi)    
    am uitat sa completez ca AKM-ul (Vineri, 3 mai 2019, 9:50)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    din dotare era din anul 1967, fabricat la Cugir ..toti soldatii dadeau cu ele de pamant, frutrati pe inutiitatea serviciului militari si badarania subofiterilor...
    Daca acum situatia e la fel, atunci degeaba ne luam rachete si F16, daca noi nu suntem in stare sa schimbam o mentalitate.
    • -1 (1 vot)    
     Unde era fabricat? A cui era fabrica aceea? (Vineri, 3 mai 2019, 12:44)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     De AKM vorbesc. Aveam și fabrici de avioane, elicoptere. Nu erau strălucite dar acela era nivelul nostru.
     Acum ce-avem? Datorii și păduchi. Plus averile ălora de-au distrus tot ce-au făcut alții.
     No, să le apere cine-o vrea sau cine are interesul. Că eu cred că oamenii zdraveni la cap n-o vor face.
     • 0 (0 voturi)    
      Cauta ceva batrani ... (Joi, 17 septembrie 2020, 22:32)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui prec

      ... care erau copii la vremea cand era plin de rusi la noi, dupa razboi. De preferinta de la oras - rusii la tara doar au trecut, la sfarsitul razboiului, in drum spre vest, in schimb in orase au stat cu anii. Discuta cu ei, despre cum era cu rusii pe cap. Vezi dupa aia daca ai avea sau nu ce apara, in caz ca se intampla sa mai avem odata scandal cu ei. Nici daca dormi sub pod si mananci din gunoaie nu-i sigur ca nu i se nazare rusului sa-ti ia haina de pe tine. Si drept e, rusii nu-s toti la fel, si majoritatea sunt oameni normali si la locul lor. Da' in caz de razboi nu cu aia ne trezim noi pe cap.
 • +7 (15 voturi)    
  Ăștia care vă tot dați cu fundul de pământ că... (Joi, 2 mai 2019, 13:15)

  NME [utilizator]

  de ce are nevoie armata României de înzestrare nouă, o întrebare am la voi: când plecați de acasă, vă încuiați ușa de la intrare? Sau mașina, dacă o aveți, v-o încuiați când coborâți din ea?
  La voi mă refer: prec, rahomir, ăla banat pentru adevăr...
  • -7 (15 voturi)    
   da, si nu dau cheia nimanui! (Joi, 2 mai 2019, 13:39)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui NME

   tu o dai?
  • -5 (17 voturi)    
   sa o incui in 2019?!? (Joi, 2 mai 2019, 15:03)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Pai suntem in 2019, man!
   Am deja un sistem de rachete portabil si cand ma anunta senzorul de miscare le trimit vreo doua rachete sol-sol direct de pe smartfon de las un crater in locul blocului.
   Dar dispar si hotii.

   Cam asa si tu si toti intelgentii astia care sunt mari luptatori din fata tastaturii.
   Vi se pare tare misto un razboi, eventual atomic.
   Ca nu mai ramane nimic in urma nu conteaza..
   • +4 (8 voturi)    
    Man, mi s-a umplut... (Joi, 2 mai 2019, 17:12)

    NME [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

    fundul de lacrimi citind poveștile astea elucubrante cu războiul atomic și cu cei ca mine care de-abia așteaptă să înceapă unul.
    Manevră de troll de manual: ca să distragi atenția de la ce ai spus, inventezi povești care să-ți acopere fantasmagoriile. Hai să ne înțelegem: nimeni de-aici n-a spus c-ar dori un război. În afară de tine, de ăla banat (care tot comentează, chiar dacă se plânge c-ar fi banat) și de prec.

    Ideea este că niciunul din voi doi nu vă lăsați ușa deschisă. Și probabil nici prec, chiar dacă omul n-a mai răspuns. Asta e clar, chiar dacă amândoi ați dat-o pe glumă, „ha ha, ce hilari suntem, o dăm, avem rachetuțe cu smarfon!”
    Atunci, dacă nici ușa casei nu v-o lăsați larg deschisă (pentru că oricum nu e nimeni care să vrea să vă fure din casă, nu?), de ce insistați sus și tare ca o țară întreagă să rămână în curul gol?
    Aveți exact retorica PSD, cu infractorii nevinovați până la proba contrarie (iar pentru ăia dovediți vinovați schimbați legile!). Nu ne atacă nimeni, spuneți voi, ignorând un fapt cât se poate de real: acum 4 ani de zile Rusia a intrat în Crimeea și n-a mai ieșit. Și de atunci, toți trolii se chinuie să explice purtarea rușilor prin diferite fracturi logice, și să convingă restul lumii că nu vor mai repeta Crimeea. În momentul ăsta, suntem cu pantalonii în vine, exact în situația Ucrainei, iar voi vă chinuiți să ne convingeți că nu trebuie să ne îngrijorăm de Rusia, deoarece vor veni cu vaselina la ei, nu ne-o vor trage pe uscat...

    Înzestrarea armatei nu înseamnă că ne pregătim de război, ci doar dăm câte un semn către „prietenii din răsărit” că nu vor avea viața prea ușoară dacă vor dori să vină pe aici.
    • -3 (7 voturi)    
     nu au intrat in Crimea (Joi, 2 mai 2019, 18:02)

     tahomir [utilizator] i-a raspuns lui NME

     draga agarici pune mana si vizualizeaza ceva istorie ca la citit nu cred ca te pricepi.
     Deci rusii nu au intrat acum 4 ani in Crimea ca deja erau acolo de prin 1700.
     Dar tu, ca toti agaricii, puneti botul la povestile americanilor si ale israelineilor , la povestile pe care ti le servesc stapanii tai pesedisti.
     doar tipii cu un profund retard cred in povestile cu amenintarea ruseasca ptr ca sunt pre retazi ca sa vada diferenta enorma intre Rusia si NATO.
     Asa ca pesedistii profita de natngi ca voi si cumpara arme de care care nu are nimeni nevoie facand profituri imense pe spinarea poporului roman.
     Dar nu o sa pricepi nimic, sluga a lui Dragnea ce esti!
     • +1 (3 voturi)    
      Crimeea a fost cucerita de (Vineri, 3 mai 2019, 11:16)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

      Selim cel Crunt (tatal lui Soliman) prin anii 1510 si a ramas sub tutela imperiului Otoman pana in anul 1780. Atunci a fost pierduta de otomani in favoarea Rusiei tariste, conduse de Ecaterina cea mare. Crimeea a ramas sub tutela imperiului taris si a URSS pana cand a fost temporar cucerita de nazistii germani, Apoi a fost recucerita de Armata rosie iar Hrusciov a dat-o Republicii Socialiste Ucrainiene cam in anul 1959. A ramas la Ucraina de fapt si de drept pana cand Putin a anexat-o din nou acum cativa ani....
      Asa ca anexarea Crimeei a fost si ilegala si imorala..pacat ca ucrainienii nu au avut curajul sa se apere cu arma in mana.
      • -1 (3 voturi)    
       analfabet functional (Vineri, 3 mai 2019, 13:57)

       tahomir [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       clasic rromanesk.
       Citesti, dar nu pricepi.
       adica prezinti datele istorice si tragi tot ce concluzie iti place tie.
       Draga natangila, de ce e ilegala si imorala?
       Crimeea a fost republica in cadrul Ucrainei si asta a fost al 2lea referendum ptr autonomie.
       ca pe primul ala din 1994,l ucrainienii nici nu l-au bagat in seama.
       Si e majoritar locuita de rusi care nu au chef sa stea in Ucraina.
       care e problema ta?
       De ce nu ii intrebi direct pe aia din Crimeea unde vor sa traiasca?
       • 0 (0 voturi)    
        analfabet nefunctional (Vineri, 3 mai 2019, 17:53)

        gwolf [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

        adica dupa ce ca esti prost mai esti si stricat.
        aia din Crimeea vor sa traiasca in Crimeea, dobitocule! nu trebuie sa-i intrebe nimeni ca sa afle asta.
        Daca nu mai vor sa traiasca acolo, isi fac bagajele si se cara, asa cum s-au carat 3 milioane de romani.

        Asa cum si eu din Romania vreau sa traiesc in Romania dar nu in romania lui dragnea si a ta ci in Romania europeana, unde distrusi ca voi nu-si au locul.
  • -3 (11 voturi)    
   Faraoane, ce-am în casă este al meu. (Joi, 2 mai 2019, 16:46)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui NME

   Nu-i al lui Gyuri, Friț, Briț sau Gavroche. Ce-i în țară la noi nu mai este al meu și nici al tău. Este al lui Friț, Francois sau Van Houten. Așa că apără-le tu averea.
   Ce-i așa greu de priceput?
   • +3 (7 voturi)    
    Ah, a răspuns și faraonul... (Joi, 2 mai 2019, 17:19)

    NME [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Magraoane... învață să vorbești frumos, că n-am crescut amândoi în același cort.

    Doar atât am pentru tine: „Don't feed the trolls!”
    Și deja v-am băgat prea mult în seamă.
    • -3 (5 voturi)    
     Șătrare, nu mai croncăni, că nu te-a băgat (Joi, 2 mai 2019, 18:27)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui NME

     nimeni în seamă, ai auzit?
     Cântă la altă masă, la bruneciori de-ai tăi, din regat.
   • +2 (6 voturi)    
    ai muscat din propaganda PSD-ului (Joi, 2 mai 2019, 19:04)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui prec

    de ti-au ramas dintii acolo
    1- casa ta nu se afla in Romania? fiindca daca e in Romania conform logicii tale apartine lui Fritz, etc sau lui Dragnea, Copos, etc
    2- simt o nostalgie mascata pentru "proprietatea intregului popor"
    3- simt o invidie mare fata de averea altora, chiar daca in mintea ta e o ceata totala ce inseaman avere si cui apartine.
    In final, esti ceea ce se cheama un comunistoid latent si un nationalist fara tara(fiindca sustii ca nu avem nevoie de ea)
    • -1 (3 voturi)    
     Magraoane, ești de-al redacției? (Vineri, 3 mai 2019, 12:30)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Că văd că nu publică „editorialiștii” ăștia răspunsurile ce-ți sunt adresate? Ți-am răspuns de ieri.
   • 0 (6 voturi)    
    care-i problema? (Vineri, 3 mai 2019, 9:19)

    gwolf [utilizator] i-a raspuns lui prec

    si te-ai dus tu la Frit, Francois sau Van Houten sa cumperi proprietati si nu te-au lasat? Serios? Ca eu am ruda care este proprietar bine-merci peste active in Ungaria si UK. Omul este sanatos, relaxat, vorbeste 3 limbi si da, isi doreste inarmare europeana (deci si romaneasca) ca sa se simta in siguranta cu proprietatile lui.
    Am si eu proprietati in Romania si active in SUA destule pentru curul meu. Cand vine Fritz sa mi le cumpere, cer banul gros si probabil imi iau active in Germania sau Austria. CARE-I PROBLEMA? frustrarea ta cumva? intreb, nu dau cu parul.
    • -2 (4 voturi)    
     Să-și bage banii lui în arme. Nu ai mei. (Vineri, 3 mai 2019, 12:28)

     prec [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

     Să crape el cu arma-n mînă, că eu n-am de gând. Sau tu, dacă ești așa de dornic. Eu am mai mult d-un neuron ca să mă feresc să crăp pentru alții.
     AI PRICEPUT!?
     • 0 (0 voturi)    
      da, e clar frustrarea (Vineri, 3 mai 2019, 17:48)

      gwolf [utilizator] i-a raspuns lui prec

      pricepusem de prima data, vroiam doar sa confirm. Ai intr-adevar mai mult de 1 neron.
      Ai 3.
    • 0 (2 voturi)    
     Omul e suparat fiindca avea actiuni la Cugir (Vineri, 3 mai 2019, 16:36)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

     si la toata industria de sta comunista.
     Primea dividende grele de acolo pe care le folosea sa isi ia copite de porc si oase de pui.
     Acum e suparat ca nu mai e proprietar si daca nu mai sunt ale lui putem sa inchidem tara asta si sa o dam pe degeaba rusilor fiindca Prec nu mai vrea sa o apere ca cica nu merita.
 • +2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 mai 2019, 22:30)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  situatie grea (Vineri, 3 mai 2019, 16:55)

  jescu [utilizator]

  La inceputul articolului apar arme moderne pe care nu le avem, dupa care sunt armele vechi pe care le avem defapt. Tehnologia progreseaza rapid si nu cred ca economia e dezvoltata sau unde e dezvoltata nu e corect impozitata ca sa ofere resurse destule, sa tina armata pasul.
  Peste 10 ani..., daca vine o armata de drone 10000 de drone de 5000 de euro bucata, cum te aperi impotriva lor ? Sau daca vin avioane speciale la 30000 metri altitudine, ce faci daca armele tale merg pana la 25000 de metri.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 mai 2019, 22:25)

   [anonim] i-a raspuns lui jescu

 • 0 (0 voturi)    
  mai buni (Luni, 3 iunie 2019, 9:17)

  Gimbirlica [utilizator]

  O sa fim ma buni ca Etiopia cu asa armament desi am ceva dubii, Ii rupem pe ucrainieni ca tot stau cu sezutul pe o parte din noi de ne uitam toti in partea opusa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by