O victorie a Americii asupra Chinei într-un război regional nu mai este asigurată / Fost amiral american: Statele Unite ar putea pierde (analiză Reuters)

de Sebastian Balanica     HotNews.ro
Marţi, 23 aprilie 2019, 18:13 Actualitate | Defense


Portavionul Liaoning, inainte de a intra in reparatii in China
Foto: Wikipedia Commons - N328KF
Președintele Chinei, Xi Jinping, a transformat Armata Populară de Eliberare într-o forță care reduce în ritm rapid decalajele față de forța militară a Statelor Unite - iar în unele domenii vitale chiar a depășit-o, scrie Reuters, într-o amplă analiză dedicată dezvoltărilor militare ale gigantului asiatic, concluzionând că „o victorie a Americii asupra Chinei într-un război regional nu mai este asigurată”.

În 1938, în mijlocul unei lungi campanii ce preluarea conducerii în China, liderul comunist Mao Zedong a scris: "Oricine are o armată are putere". Xi Jinping, ultimul succesor al lui Mao, a adoptat acest dicton.

El a îmbrăcat uniforma de camuflaj, s-a instalat în funcția de comandant-șef și a preluat controlul celei mai numeroase armate din lume, Armata Populară de Eliberare. Este cea mai mare reformă a Armatei, după ce Mao a condus-o la victorie în războiul civil și a fondat Republica Populară în 1949.

Xi a accelerat trecerea Armatei la statutul de putere navală de la tradiționala forță terestră. A desființat vasta birocrație militară din epoca maoistă. Un nou lanț de conducere pornește direct de la Xi, în calitate de președinte al Comisiei Militare Centrale, cel mai înalt organism decizional militar din China. Conducerea operațională a forțelor navale, a rachetelor, aeriene, terestre și a forțelor cibernetice a fost separată de administrație și de formare - o structură care, potrivit analiștilor chinezi și occidentali, se inspiră din organizarea militară americană.

Liderul chinez nu doar revoluționează Armata. Xi a luat o serie de măsuri care transformă China și ordinea mondială
, arată Reuters. El a abandonat discursul liderului reformist Deng Xiaoping conform căruia China ar trebui să-și ascundă puterea. Așteptarea s-a terminat. Discursurile lui Xi sunt presărate cu referințe la "visul său chinez", în care o națiune veche se recuperează după umilința unei invazii străine și își reia locul legitim ca putere dominantă în Asia.

Acest efort include și măsuri ce reflectă partea de „soft-power”: programul "Drumul Mătăsii", în valoare de miliarde de dolari, pentru a crea o rețea globală de comerț și infrastructură având China în centru și planul "Made in China 2025" cu scopul de a transforma țara într-un gigant al tehnologiei.

Dar cea mai îndrăzneață lovitură este extinderea componentei „hard power” a Chinei, prin reproiectarea Armatei, cea mai mare forță de luptă din lume. În centrul acestei viziuni a reînnoirii naționale este o armată loială, lipsită de corupție, care trebuie să lupte și să câștige conform cerințelor lui Xi.

Dorința lui de a-și proiecta puterea în străinătate a fost însoțită și de măsuri pe plan local. Xi a epurat mai mult de 100 de generali acuzați de corupție sau lipsă de loialitate, potrivit presei oficiale controlate de stat.

Pentru prima dată după ce comercianții portughezi au ajuns pe coasta Chinei acum cinci secole, aceasta are acum puterea militară de a domina mările din largul coastei. Un conflict între China și Statele Unite în aceste ape ar fi distructiv și sângeros, în special o ciocnire în Taiwan, potrivit ofițerilor superiori americani. Și, în ciuda deceniilor de putere de neegalat de la sfârșitul Războiului Rece, nu ar exista nici o garanție că America ar câștiga.

„Statele Unite ar putea pierde”,
a declarat Gary Roughead, fost șef al operațiunilor navale, care a deținut cea mai înaltă poziție în Marina SUA până în 2011.

Este clar că Xi dorește să pună capăt epocii de dominație americană în Asia. "În ultimă instanță, oamenii din Asia trebuie să conducă afacerile din Asia, să rezolve problemele din Asia și să susțină securitatea din Asia", a spus președintele chinez, într-un discurs privind securitatea regională și adresat liderilor străini în 2014.

Ministerul Apărării Naționale din China, Comandamentul Indo-Pacific al SUA și Pentagonul nu au răspuns la întrebări pentru acest articol sau la rezumatele detaliate ale concluziilor sale.

La Washington, cea mai mare putere militară din lume se mobilizează pentru a răspunde
. După decenii de căutarea unui angajament în speranța că Beijingul va deveni un partener de cooperare în afacerile internaționale, SUA privește China ca pe un concurent strategic, determinat să-l înlocuiască ca forță dominantă în Asia.

În mare parte, ca răspuns la această provocare, Washington crește cheltuielile de apărare, reconstruiește marina și dezvoltă arme noi în regim de urgență, în special rachete convenționale, cu o rază mai lungă de acțiune. SUA consolidează legăturile militare cu alte puteri regionale, inclusiv Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Australia, Singapore și India. De asemenea, a condus o campanie internațională de diplomație și colectare de informații pentru a contracara atacurile cibernetice, spionajul tradițional și furtul de proprietate intelectuală ale Chinei. Această campanie include eforturile de a limita la nivel mondial companiile de telecomunicații din China Huawei și ZTE Corp.

Administrația Trump conduce un război al prețurilor pentru a reduce excedentul comercial imens al Chinei cu Statele Unite ale Americii. Oricare ar fi soluționarea disputei comerciale, există temerea legată de degenerarea tensiunilor într-un conflict armat între Beijing și Washington și aliații săi în zonele maritime contestate din largul coastelor chineze.

Creșterea Armatei Chinei nu este tot ceea ce face Xi. În afară de propagandă, Xi se dovedește mult mai asertiv decât predecesorii săi cei mai recenți în folosirea noii puteri militare a Chinei. În 2013, China a început dragarea și construirea de insule artificiale în zona disputată a Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud. Fortificarea extensivă a acestor avanposturi, inclusiv cu baterii de rachete, înseamnă că, practic, China a anexat o mare parte din acest teritoriu. Înaintea numirii sale din 30 mai în fruntea Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul Philip Davidson a declarat unui comitet al Congresului că acum China este capabilă să controleze Marea Chinei de Sud în toate scenariile "fără război".

Xi intensifică presiunea militară asupra Taiwanului, Japoniei și Indiei. Alături de un arsenal masiv de rachete capabile să lovească Taiwan, forțele navale și aeriene chineze conduc exerciții din ce în ce mai complexe, care înconjoară regulat insula.

Chinezii intensifică, de asemenea, ritmul desfășurărilor, exercițiilor și patrulelor prin lanțul insulelor japoneze. Cartea albă militară anuală a Japoniei de anul trecut a spus că "o escaladare unilaterală" a activităților din jurul Japoniei a provocat preocupări serioase privind securitatea. Avioanele de vânătoare japoneze s-au confruntat de 638 de ori în ultimul an cu aeronavele chineze, o creștere cu aproape 30% față de anul precedent.
În ciuda acestor acțiuni, există încă numeroase semne de întrebare în interiorul armatei chineze legate de capacitatea forțelor sale de a concura cu Statele Unite și alte puteri militare avansate. În numeroase comentarii, ofițeri și strategi chinezi au subliniat lipsa de experiență a forțelor chineze în conflicte sau capacitatea tehnologică redusă.

Agenda îndrăzneață a lui Xi creează de asemenea, un mare risc pentru el personal, partidul comunist și China. Au existat speculații pe scară largă în China cum că reprimarea corupției în cadrul armatei în paralel cu o epuare a oficialilor partidului și guvernului este cel puțin în parte răspunsul lui Xi la o luptă dură pentru putere, în spatele scenei.

Prin înlăturarea atâtor lideri militari și de partid și a facțiunilor lor, Xi și-a făcut mulți dușmani periculoși, spun oameni apropiați de conducere.

În plus, creșterea drastică a cheltuielilor militare va deveni mai dificil de susținut în cazul în care creșterea economiei chineze, împovărată de datorii, continuă să încetinească.

Cu toate acestea, Xi nu arată nici un semn de atenuare a ritmului de dezvoltare a armatei chineze. Pe 25 octombrie, el a vizitat Comandamentul Operațiunilor de Sud în orașul Guangzhou, sediul central responsabil pentru Marea Chinei de Sud. Xi, a scris mass-media de stat, le-a spus ofițerilor să se concentreze asupra "pregătirii pentru război și luptă".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28928 vizualizari

 • +8 (32 voturi)    
  desigur, (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:28)

  victor L [utilizator]

  este o opinie care poate fi gresita.
  Dezvoltarea armatei alea puternice e ca numar, caci nu a fost dovedita in teatrele de operatii.
  • -17 (47 voturi)    
   victor (Marţi, 23 aprilie 2019, 19:13)

   NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   nu prea esti la curent cu evolutia chineza :)
   in 20 de ani SUA va fi depasita pe toate planurile, inclusiv cel militar, de gigantul chinez care se va contopi cu rusia intr-o noua superputere dominanta. acest tip de scenarii au fost anticipate cu 100 de ani in urma de george orwell ale carui lucrari ti le recomand.
   • +4 (8 voturi)    
    . (Marţi, 23 aprilie 2019, 20:52)

    Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

    nu incurca cotropirea cu contopirea care deja are loc de ani buni in Siberia unde chinezii au luat in "arenda" suprafete cu mult mai mari decit peninsula Crimeea, au taiat padurea de pe acele teritoriu si acuma China este exportatorul numarul 1 de lemn in SUA, depasind Canada. deci daca te uiti mai bine observi ca SUA si China cumva indirect deja "cotropesc" siberia pasnic.
   • 0 (14 voturi)    
    În 20 de ani or să fie 5 sau 6 Chine diferite :) (Miercuri, 24 aprilie 2019, 0:15)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

    În momentul când Xi Jinping a optat pentru președinție pe viață, a optat și pentru o dezmembrare a țării pe model iugoslav. La fel ca Tito.
    • -1 (5 voturi)    
     bogata imaginatie ai (Miercuri, 24 aprilie 2019, 12:15)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     ii intreci pana si pe expertii comunisti in informare politica.
     • 0 (0 voturi)    
      o observatie inteligenta (Vineri, 26 aprilie 2019, 15:13)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      supara un mic chinez care scrie pe aici?
   • +5 (7 voturi)    
    Nici Mao nu scria așa (Miercuri, 24 aprilie 2019, 2:30)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

    O minciuna !
   • +3 (5 voturi)    
    vai de capul (Miercuri, 24 aprilie 2019, 9:51)

    Toreador [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

    tau ... contopi???/ bwahahahahahahah ... ai fost pe litoral in ultima vreme??? ca nu inteleg deunde atata euforie ...
  • -12 (38 voturi)    
   Vietam, Coreea, Cuba? (Marţi, 23 aprilie 2019, 19:39)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Iraq, Afganistan? Si or mai fi si altele unde SUA nu prea a invins.
   • +4 (4 voturi)    
    nu vezi in ansamblu (Miercuri, 24 aprilie 2019, 11:31)

    un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    dupa interventia SUA in tarile unde se instaura comunismul prin asa zisa revolutie rosie, nu doar ca au descurajat raspandirea comunismului, dar in final URSS s-a dezmembrat si Rusia a devenit capitalista.

    Si Razboiul din Corea este cea mai mare victorie a democratiei asupra dictaturii si a capitalismului asupra comunismului. Pentru ca avem dovada vie a ce aduce una si ce aduce alta comparand astazi Corea de Nord cu Corea de Sud.

    Ia zi, vezi rosu in fata ochilor?
   • +2 (4 voturi)    
    vai de .. mea, se pricepe si la razboaie (Miercuri, 24 aprilie 2019, 14:46)

    gwolf [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    stati ca tocmai a aterizat postarea prostului sef peste prosti.
    cand s-a batut SUA cu Afganistanul sau Cuba tembelule?
  • +8 (8 voturi)    
   Evident (Miercuri, 24 aprilie 2019, 9:17)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   ca SUA va fi depășita la un moment dat, asta e, asta e mersul lumii, nimic nu tine pt totdeauna! Dar sa spui că "China se va alia cu Rusia", denotă cel puțin ignoranță, ca sa nu zic altfel adică: habar n-ai! Chinezii ii urăsc pe ruși, cel puțin la fel de mult, cât îi urăm noi sau polonezii! Mai mult, China chiar are vreo câteva revendicări teritoriale în Siberia, finanțează tot felul de grupuri care militează "pt independenta Siberiei", etc. Granița dintre China și Rusia e aproape închisă - și crede-mă, e o graniță de mii de km - abia au câteva puncte de trecere a frontierei! Ideea e că, in nici un caz nu se iubesc, ba dimpotrivă!
   • +4 (4 voturi)    
    Chinezii ii urasc pe rusi (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:11)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    mult mai mult decat ii urasc polonezii pe rusi.
    O alianta intre Rusia, China si Japonia nu va fi posibila in urmatorii zeci de ani.
    Dupa cucerirea Crimeei de catre rusi si impunerea embarogoului occidental asupra Rusiei, Putin a incercat sa se apropie de China si sa faca o alianta cu ei.
    Ambele tari ar fi avut interesul, dar uite ca nu s-au inteles iar alianta nu s-a facut.
   • -3 (3 voturi)    
    ciprian (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:12)

    NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    daca o luam penpartea cu iubirea te las in ideea ta dar nu uita ca nici scotienii, galezii si nici irlandezii nu-i iubesc pe englezi si exemple sunt foarte multe
    • +3 (3 voturi)    
     Asta e valabil (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:52)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

     doar in cazul țărilor mici, nu e un contra argument ce zici tu - evident, că cel puțin până acum , Scoția depindea de Anglia, de ex! Cu super puterile lucrurile stau total altfel, întotdeauna se vor bate pt locul 1!
  • +5 (7 voturi)    
   in 1941 armata japoneza (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:08)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   era mult mai puternica, raportata la acele timpuri, decat armata chineza de eliberare de azi. Cu toate astea, a fost facuta praf de americani.
   In caz de conflict armat, istoria se va repeta: adica asiaticii (de data aceasta chinezii) vor castiga unele victorii la inceput; insa dupa mobilizarea armatei americane si a uriasei masinarii de razboi si armament americane, China si-ar lua o bataie cum numai de la mongoli a mai luat.
   • 0 (0 voturi)    
    Ai uitat niste detalii (Miercuri, 24 aprilie 2019, 21:02)

    Popescul [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ai uitat cateva detalii: fata de 1940 China actuala are ceva rachete nucleare. Sper ca nu ai vreun dubiu ca le ar folosi daca existenta regimului comunist ar fi pusa in primejdie de vreun stat agresor. De exemplu, Putin a zis ca e gata sa apere cu arma nuclear a apartenenta Crimeii la Rusia. Nu stiu ce sa zic. Poate a blufat. Posibil. Pana una alta n a testat nimeni. Americanii nu l au pus cu botul pe albe nici macar pe Kim Simpaticul. In al doilea rand, vreo doi oameni din opt la nivel planetar sunt chinei. Situatia actuala nu este nici macar vag asemănătoare cu cea din WWII sub aspectul anvergurii chinezilor.

    Bine, toate astea sunt doar simple speculatii. Nu se va porni un razboi de acest tip intre cele doua superputeri. Pe cel care chiar conteaza l au castigat chinezii cam cu toată lumea. China de azi nu poate fi luat la pret de matineu nici macar de Trump. Problema cu Trump e ca deschide prea multe fronturi de lupta: Mexic, Iran, UE, China. In opinia mea nu poate castiga dpdv comercial cu toate aceste state. Intr un final si ceilalti te vor sanctiona comercial, iar piata americana este prea mica in comparatie cu adversarii pe care si i tot face Trump.
  • 0 (0 voturi)    
   Imbecilismul Occidental (Vineri, 26 aprilie 2019, 15:12)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   a facut China mare putere militara cu banii occidentalilor. Legea comertului fara frontiere in urmarirea profitului cu orice pret se dovedeste a fi fost o imensa greseala,previzibila de altfel.Transferul de tehnologie avansata occidentala in China in scopul obtinerii de profituri bazate pe mana de lucru ieftina si vanzarile pe imensa piata a Chinei a dus la cresterea monstrului militar chinez.Acum toate profiturile firmelor occidentale nu mai ajung ca sa tina China sub control.Dezvoltarea Chinei este un pericol mortal pentru planeta pamant.Chinezii vor consuma in ritm accelerat toate resursele si se vor inmultii accelerat devenind o problema fara rezolvare.Si toate profiturile obtinute de firmele occidentale se vor face praf.America a inteles si incearca sa puna stavila.Europa nu a inteles inca.Imigratia arabo-africano-indiana in EU vor distruge civilizatia europeana.Politicienii care sprijina imigratia pe considerente umanitare se cred Dumnezei sa intervina ei in soarta oamenilor.Apoi pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.
 • +6 (36 voturi)    
  "Si lupta si da-i!" zise Chinezul. (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:29)

  Habermas [utilizator]

  Asta ("Chinezul suprem") crede ca un sistem institutional la aceasta scara poate fi sustenabil cu un sistem social in care totul este top-down, comandat de partid.

  Pe scurt, viitorul nu apartine Chinei. Nici macar putin.
  Si sa se care de pe-aici cu ideile lor retard de sllk road, si alte lozinci de partid de sclavi spinalizati si fara-creier.
 • +6 (34 voturi)    
  Chinezii nu au ce cauta in Romania! (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:32)

  Habermas [utilizator]

  Suntem satui de "filozofiile" lor politice si economice de doi lei. Si ca veni vorba, lumea tot citeaza din "filozofia chineza" care de fapt nu exista, fiind vorba doar de niste platitudini exprimate retoric.
 • -14 (34 voturi)    
  Împotriva părerii generale (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:39)

  Mazeta [utilizator]

  Chinezii și americanii sunt soldați foarte slabi. N-au mai câștigat un război de nu știu când. Dacă totuși încep să se lupte între ei, ambele țări o vor sfârși foarte prost. Cu puțin noroc, România poate prelua atunci puterea lumii.
 • +17 (37 voturi)    
  Fiecare pasare pe limba ei piere (Marţi, 23 aprilie 2019, 18:54)

  UncleSam [utilizator]

  China nu are resursele materiale si de hrana sa suporte un conflic armat in Asia si marea Chinei de sud.
  Orice agresiune ar duce imediat la un embargou economic si naval. Toti in zona de la Coreea de Sud, Japonia, Thailanda, Vietnam, India ar fi impotriva lor.
  Economia lor deja a cazut la numai 5% crestere si tot scade, sunt doar manufactura, fara resurse materiale nu pot produce nimic iar productia pe stoc este fix pix. Energetic sunt si mai praf, fara importurile de petrol si gaze sunt terminati, idem cu mancarea, si-au terminat mediul cu productia infernala, agricultura este la pamant.
  Militar multa propaganda, avioanele lor sunt furaciuni dupa modele rusesti si ce au mai reusit sa ia de la americani, gen copiat planuri dupa F-16 pe filiera israeliana. Avioanele lor nu sunt capabile sa concureze cu F-22 daramite cu F-35. Nu au aviatie stealth si nici bombardiere strategice, ar fi nivelati dupa un carpet bombing iar forta lor navala pe fundul oceanului.
  Portavionul lor este mai mult in reparatii, un harb rusesc reconditionat, ala nou pe care il tot construiesc este tot dupa planuri rusesti.
  US are un nou portavion de clasa superioara, G Ford si sunt in constructie inca alte 2, sunt la ani lumina distanta de tot ce au chinezii azi, nu mai vorbim ca toate portavioanele Nimitz (10 la numar) sunt in operatie azi. America poate comanda lejer 12 battle groups, 3-4 battle groups sunt suficiente sa nimiceasca forta maritima a chinei. Distrugatoarele stealth Zumwalt iar nu au raspuns. Trump construieste o noua Navy cu peste 300 de nave, inoiesc de la fregate la distrugatoare la submarine si portaviaone la un nivel net superior Chinei care ramane o natiune copy/paste.
  Da, sunt o amenintare in crestere si noul razboi acolo o sa fie insa nu sunt sinucigasi nici chinezii aia.
  • -16 (40 voturi)    
   america nu poate invinge Coreea de N... (Marţi, 23 aprilie 2019, 19:40)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   asa ca de China, nici vorba. Dar tu spera, nu costa nimic.
   • +2 (12 voturi)    
    Inca o data tov Putin ? (Marţi, 23 aprilie 2019, 21:56)

    Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Hai mai lasati-ne !
   • +3 (15 voturi)    
    nu si-a propus sa invinga (Marţi, 23 aprilie 2019, 22:08)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Nu stiu daca la voi la Moscova se stie dar razboiul din Coreea nu e oficial incheiat. E doar un armistitiu.
    Iar rolul americanilor in zona e doar sa se asigure ca ciuma comunista nu se extinde peste Coreea de Sud.
    De castigat razaboaie se ocupa Rusia, cu omuleti verzi, cu chestii asimetrice, ca daca o da pe simetrice ii ies pe nas.
    Cam asa si cu chinezii, sunt puternici cata vreme fac ocupatii ilegale sub acoperire, in cazul unui razboi oficial sunt carne de tun.
    PS sunt curios, in cazul unui razboi ipotetic, de unde va face rost Li Peng de bani? din exporturile catre cine? care Rusia? Ha ha
   • +2 (10 voturi)    
    Baliverne (Miercuri, 24 aprilie 2019, 0:22)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Omul a scris documentat, cu argumente, iar domnia voastra(asa ca sa te simti un fel de dragnea , ca in vise) dai pe aici cu vorbe goale, ZERO argumente.
    • -3 (7 voturi)    
     argumentele sunt in cartile de istorie! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 9:03)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     vezi cap. Razboiul din Vietnam, Coreea, Bay of Pigs, Iraq, Afganistan - partea cu "invingatoriii".
  • -6 (12 voturi)    
   China deja castigat (Marţi, 23 aprilie 2019, 21:00)

   Popescul [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   China deja a castigat razboiul fara sa traga un glont. L-a castigat fara sa aduca moarte si distrugere adversarului. Bine ati venit in universul numit ”Comert”. Americanii sub tovarasul Trump au inteles asta si acum incearca sa echilibreze un pic lucrurile. Sa vedem cum va suna pacea. Cui trebuie razboaie, cand produci tot ce-ti doresti de la chibrite pana la sonde spatiale? Nu-mi fac vreo grija: nu se va ajunge la un razboi intre marile puteri nucleare. Este mult prea riscant. Toti stiu ca asta ar putea inseamna sfarsitul civilizatiei asa cum o stim.
  • +3 (9 voturi)    
   . (Marţi, 23 aprilie 2019, 21:01)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   asa zisul "portavion" chinezesc e unul fost sovietic dar nu rusesc, ca a fost construit in orasul Nicolaev in regiunea Odesa pina la 1991, si nici nu a fost finisat dar vindul ieftin chinezilor. daca e sa compari portavioanele chinezesti(adica semi-sovietice) cu cele americane pai mai bine nu trebue ca nu ai ce compara. ti-am dat plus ca ai scris foarte corect dar am observat ca propaganda si trolii pro rusi au schimbat tactica si pun plusuri deja pentru China ca cu Rusia deja nu prea mai ai unde pune plusuri, acolo totul e putred in afara de yachturile oligarhilor de 130 metri lungime care costa mai scump ca toata flota ruseasca de la Marea Neagra
  • -6 (8 voturi)    
   Nu au ei resurse, au mujicii. (Marţi, 23 aprilie 2019, 23:01)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   Au copiat ce au dar asta nu înseamnă că nu le vor dezvolta. Și japonezoții la fel au procedat, spre exemplu.
  • +1 (3 voturi)    
   Foarte rezonabila apreciere (Miercuri, 24 aprilie 2019, 8:19)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   O foarte buna si concisa trecere in revista a situatiei reale.
   Minus asertiunea amuzanta despre "caderea economiei chineze la 5% crestere" ;-)
  • +3 (3 voturi)    
   te corectez putin (Miercuri, 24 aprilie 2019, 16:18)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui UncleSam

   Unchiule Sam, niciodata dar NICIODATA nu vei vedea 12 battle group operative din 12 portavioane. Ca sa ai 12 battle group efective in conflict iti trebuie minim 24 de portavioane. Ratia intre portavion aflat in misiune si portavion aflat SPRE sau in santier pentru mentenanta este actual de 1-3. Din 12 portavioane, SUA mobilizeaza intre 4 si 5 Carrier Strike Group. In caz de conflict regional pot ajunge la 6-8 dar niciodata nu vor disloca toate navele odata.
   • -2 (2 voturi)    
    lasa detaliile aste, e clar ca omul se "pricepe" (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:38)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui gwolf

    si are si fani aici...deh, unde ne sunt strategii!
 • +4 (12 voturi)    
  In caz de mobilizare generala (Marţi, 23 aprilie 2019, 19:44)

  Dalinar [utilizator]

  Nimeni nu vrea sa aiba de a face cu America. Chinejii sa nu uitam ca au fost facuti praf de jappi. Nici Hitler, nici Stalin nu au vrut sa infrunte pe americani. Restul is doar vorbe in vant.
 • +3 (9 voturi)    
  Mdeah... (Marţi, 23 aprilie 2019, 20:08)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Ceea ce ma ingrijoreaza cu adevarat nu sant nici China, nici SUA si nici care da mai tare cu pumnul ci faptul ca titanii titrati ai geopoliticii mondiale, strategi desavarsiti, si aici ma refer in special la “Rahan 5” nu au comentat, inca. Sper ca este doar ceva trecator si isi vor face simtita prezenta cat de curand si in forta...
 • -1 (7 voturi)    
  haha (Marţi, 23 aprilie 2019, 20:32)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  aceleasi povesti le turnau tovarasii prin agentii de propaganda despre URSS in '70-'80 secolul trecut.china ar trebui sa cucereasca siberia, fie sa se alieze cu rusii deoarece chinezii nu au resursele minerale suficiente pentru a mentine prea mult o situatie de razboi.
 • +4 (6 voturi)    
  China nu vrea razboi (Marţi, 23 aprilie 2019, 20:42)

  banel [utilizator]

  Forta ei vine din exporturi...un razboi ar lasa-o fara finantare si s-ar prabusi economic. De aceea China va evita pe cat posibil un razboi, armata o are doar pentru aparare.
 • -2 (10 voturi)    
  SUA si China (Marţi, 23 aprilie 2019, 21:52)

  cugetatorul [utilizator]

  China s-a ridicat avand la baza puterea de munca a propriului popor, si nu cotropirea altora, ceea ce este de admirat; pe de alta parte celelate avantaje pe care le avea incep sa dispara: atitudinea pacifista, costul foarte scazut al fortei de munca si lipsa dorintei de a concura SUA la nivel mondial; parerea mea este ca in noile conditii, SUA va sabota China, care va ramane la un anumit nivel in timp ce SUA va creste sistematic si ca urmare China nu va putea sa ajunga sa domine SUA nici economic nici militar in viitorul apropiat
 • +1 (13 voturi)    
  constatare (Marţi, 23 aprilie 2019, 23:29)

  sile1 [utilizator]

  Reuters trage un semnal de alarma documentat in legatura cu cresterea puterii militare a Chinei,un ofiter superior american afirma ca intrun eventual razboi regional cu aceasta America ar putea avea probleme .
  Cu toate acestea unii comentatori,mult mai putin informati dar cu pretentii de Mama Omida, contrazic afirmatiile acestora,motivati poate de un puternic spirit de contradictie sau de o debalansare in gandire, aratand cat de impotenta e China ,cum moare ea de foame cum armata ei e praf,etc si cum o sa manance ea bataie de la americani.

  Ii sfatuiesc pe acestia sa se uite putin prin istoria de dupa 1950 la ce s-a intamplat prin Vietnam,prin Coreea si apoi sa emita judecati cu pretentie de adevar suprem.

  Ca le place sau nu le place lor, China a atins o pozitie de putere regionala si acest lucru trebuie tratat cu toata responsabilitatea si nu cu o propaganda proasta.

  Daca pui la socoteala tandemul Rusia -China atunci lucrurile sunt si mai serioase si a le trata cu lejeritate sau chiar cu aroganta nu e cel mai potrivit lucru ca sa nu zic ca e de-a dreptul periculos.
  • 0 (2 voturi)    
   eh, stai sa vezi (Miercuri, 24 aprilie 2019, 17:39)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ce injuraturi iei de la strategii de aici care cred ca Sua a invins in Vietnam si Coreea!
 • +2 (6 voturi)    
  Europa, SUA, China si Rusia- (Miercuri, 24 aprilie 2019, 6:51)

  John M. [utilizator]

  patru puteri militare mondiale. Cu cat devin mai puternice, cu atat scad sansele vreunui razboi mondial. Tineti-o tot asa...
  • +2 (4 voturi)    
   Asa e (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:24)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Cata vreme exista un echilibru de putere, lucrurile vor fi calme...aproximativ. Razboiul Rece e cel mai bun exemplu, insa raman razboaiele prin proxy...vezi Siria, posibil sa urmeze Venezuela...
  • -5 (9 voturi)    
   Scoate Europa (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:29)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Scoate Europa din enumerare. E doar o fata batrana ce se roaga pentru un ultim viol.
   • 0 (2 voturi)    
    Europa e inca o forta. (Miercuri, 24 aprilie 2019, 19:04)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Europa e mai mare ca America la teritoriu, are forte nucleare de temut, armate bine instruite, forta de munca redutabila ca si calificare, 550 milioane de consumatori, e educata, are un nivel de trai ridicat si a fost dintotdeauna un exemplu pentru civilizatia mondiala. Un tablou de Renoir costa cat un zgarie nor din New York, iar un manuscris de-al lui Napoleon costa cat o vila la Miami. s.a.m.d
    • +2 (2 voturi)    
     John, de obicei ma enerveaza postacul (Joi, 25 aprilie 2019, 10:08)

     gwolf [utilizator] i-a raspuns lui John M.

     dar de data asta, newlook are dreptate.
     Nimic dar NIMIC din cele enumerate de tine nu compenseaza determinarea, coordonarea si vointa de a se impune ca putere regionala. Iar referitor la fortele nucleare:
     1. odata ca nu sunt asa de amenintatoare (nu exista nici o triada nucleara iar numarul rachetelor este limitat) UK are doar Sub-uri iar Franta are sub-uri si incearca sa dezvolte pe calea aerului acum.
     2. nu sunt sub o comanda unitara ci fac fiecare doar umbreluta de descurajare statului respectiv (UK si Franta).
     3. nu prea conteaza in discutie, ele sunt arme de descurajare si exterminare in masa, deci solutie ultimativa. Pe principiul tau si Pakistanul sau Israelul ar trebui sa fie la aceasta masa si crede-ma, NU SUNT.
 • -2 (4 voturi)    
  Nu exista nici cea mai mica nevoie (Miercuri, 24 aprilie 2019, 10:27)

  Lucian Ilea [utilizator]

  ca sa fie razboi acolo intre China si SUA
  tehnologia mere in continuare
  calculatoare,roboti,naniti

  toate prostiile astea
  -cine are armata are putere
  vin din paleolitic
  de unde au iesit chinezii si probabil si japonezii,desi la ei e mezolitic probabil si neolitic in Dacia


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by